BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Μένουν άδειες οι ΑΕΝ? Τι λες τώρα; Βούρκωσα!!!

Κλαίγεται η εφημερίδα Καθημερινή για τις σχολές που εξασφαλίζουν λέει εργασία και όμως τα κουτά ελληνόπουλα τις αφήνουν άδειες. Και μέσα στις άτυχες αυτές σχολές που εξασφαλίζουν εργασία και όμως μένουν άδειες εντάσσει ο αρθρογράφος της Καθημερινής και τις ΑΕΝ! Τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού δηλαδή...

Αξίζει να πάτε να διαβάσετε τι γράφει για το θέμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/01/2011_429889

Για να δείτε πώς παραπληροφορούν τους αναγνώστες και προσπαθούν να παρασύρουν και άλλα παιδάκια στις σχολές. Κρύβοντας την αλήθεια πως τα παιδιά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί οι κύριοι εφοπλιστές αρνούνται να τα προσλάβουν ακόμη και για εκπαιδευτικό ταξίδι.

Όχι, ο δημοσιογράφος έχει άλλη άποψη. Πως εγκαταλείπουν τις σπουδές μετά το πρώτο εκπαιδευτικό!!!!!!!! Κι αφήνει να εννοηθεί πως το κάνουν γιατί δεν αντέχουν τη ζωή στο καράβι. Και το εγκρίνει κιόλας... γιατί αυτοί λέει δεν κάνουν για τη θάλασσα!!!

Τα στοιχεία πάντως των αριθμών που παραθέτει είναι τρομακτικά:

"Στη δεκαετία 1999-2009 εισήλθαν στις ΑΕΝ 6.791 υποψήφιοι πλοίαρχοι και 4.201 μηχανικοί, απεφοίτησαν όμως 3.893 και 2.509 αντίστοιχα."

Και δυστυχώς δε θα διαφωνήσουμε σ' αυτά. Η διαρροή από τις ΑΕΝ είναι τεράστια. Και ταυτόχρονα και η διαρροή εξόδων από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών και των γονιών των σπουδαστών. Που ο δημοσιογράφος όχι μόνο δεν αναφέρει αλλά και υποστηρίζει πως οι ΑΕΝ λειτουργούν με εισφορές από τα πλοία!!!!!!!!!!!!! Πατάει μάλιστα σ' αυτό το επιχείρημα για να επαναλάβει τη γνωστή κλάψα των εφοπλιστών πως δεν επαρκούν οι έλληνες αξιωματικοί για τα καράβια τους και άρα τι άλλο μένει;;;;

Μα να γίνουν οι ιδιωτικές ναυτικές σχολές! βγάζει το συμπέρασμα ο δημοσιογράφος...

Μα τι ομοφωνία για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Και οι εφοπλιστές για το ίδιο πιέζουν. Και ο ΥΘΥΝΑΛ είπε ότι το σκέφτεται και θα το εξετάσει... Οπότε ευκαιρία βρήκαν και οι δημοσιογράφοι να βαρέσουν και πάλι τα τύμπανα. Προς ενίσχυση των προσπαθειών της διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΝ και του εξαναγκασμού των σπουδαστών να πληρώνουν για να σπουδάσουν!

Και είναι πράγματι εξοργιστικό να ανήκεις στους ανθρώπους που αποφοίτησαν από σχολές εμπορικού ναυτικού και έμειναν άνεργοι στη συνέχεια και αναγκάστηκαν να ξανασπουδάσουν για να βγάλουν το ψωμί τους με αξιοπρέπεια και να διαβάζεις τέτοια άρθρα που διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα!

Κι αν ήμουν η μόνη, θα έλεγα πως κάτι φταίω εγώ η ίδια. Μα δεν είμαι. Χιλιάδες ναυτεργάτες έμειναν άνεργοι τις τελευταίες δεκαετίες. Δεκάδες χιλιάδες. Και για το θέμα αυτό, την ανεργία και τον αφελληνισμό των πληρωμάτων, κατέβηκαν σε πολυήμερη απεργία οι έλληνες ναυτεργάτες. Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής χαμπάρι δεν πήρε;

Ούτε και την επιστράτευση των ναυτεργατών πληροφορήθηκε; Γιατί λέει ζητούσαν παράλογα πράγματα. Να παίρνουν αξιοπρεπή μισθό και βασικά να έχουν δουλειά! Μα είναι πολύ παράλογοι οι έλληνες ναυτικοί!!!!!!!

Αλλά δε θα μας τρελάνουν κιόλας λέγοντας το ίδιο ψέμα συνεχώς. Πως τάχα και καλά οι εφοπλιστές δε βρίσκουν έλληνες να ναυτολογήσουν! Έλεος πια με τα ψέματά τους!

3 σχόλια:

  1. βραζη το αιμα μου οταν τα διαβαζω αυτα.Δεν εχουν ιχνος ντροπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ούτε λέπι!!! γυμνοσάλιαγκες τελείως... πληρώνονται για να κάνουν αυτό ακριβώς να παραπληροφορούν τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. paidia pistevw na mas voithisoun!! megali parapliroforisi...kanoun oti theloun oi efoplistes!! kai aytos o dimosiografos paropides!! oti tou pasaran eipe!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.