BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Οι Καπετάνισσες στηρίζουν την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες των Κατοίκων της Ηγουμενίτσας

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω Δελτίο Τύπο της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες εκ μέρους των κατοίκων της Ηγουμενίτσας και το αφιερώνουμε στη δημοσιογράφο που βιάστηκε να εικάσει ΕΥΛΟΓΕΣ ρατσιστικές αντιδράσεις των ανθρώπων αυτής της πόλης.

Θα της κάνει καλό ελπίζουμε να ενημερωθεί για το τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι και όχι κάποιοι περαστικοί από δω που και για τον τόπο δεκάρα δε δίνουν και το μόνο που νοιάζονται είναι να δικαιώσουν τη ρήση για κοπρίτες δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι φροντίζουν να διοχετεύουν τις τοπικές ειδήσεις κατά το δοκούν αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ζωή της ίδιας της πόλης της Ηγουμενίτσας από την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα σε βάρος των ίδιων των θυμάτων ή και άλλων (από την άλλη πάντα) να οικειοποιηθούν το πρόβλημα για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες και που ουδεμία σχέση έχουν με τους ίδιους τους μετανάστες.

Εμείς, ως ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ, που κατά καιρούς έχουμε μέλη μας στα πληρώματα των πλοίων της γραμμής Ηγουμενίτσα - Ιταλία, εκ των πραγμάτων ενδιαφερόμαστε για το θέμα των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Και που αδιαφορώντας ως και για την ίδια τους τη ζωή προσπαθούν με κάθε τρόπο να τρυπώσουν στα καράβια που ταξιδεύουν για Ιταλία. Δεν είναι λίγες οι φορές που στα καράβια αυτά εντοπίστηκαν νεκροί μετανάστες κρυμμένοι στα πλέον απίθανα σημεία.

Η γραμμή Ελλάδας - Ιταλίας δεν είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί ως γέφυρα περάσματος λαθραίων επιβατών και δη παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Κι αξίζει να παραθέσουμε το ακόλουθο για να δούμε τη στάση που κρατούσε σε ανάλογα ζητήματα ο πολυαγαπημένος όλων των ναυτικών Νίκος Καββαδίας:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=27927

* Η μαρτυρία του Χριστόφορου Παπανικολάτου, συνταξιούχου αρχιθαλαμηπόλου, ρίχνει φως στη στάση του Καββαδία στη δικτατορία, καθώς τονίζει ότι είχαν φυγαδεύσει πολλούς στο εξωτερικό, με το «Απολλωνία»:

«Ερχονταν στο καράβι μεταμφιεσμένοι. Και μου 'λεγε ο Καββαδίας: Φαρσινέ, έχουμε να παραλάβουμε ένα "πρόσωπο", έναν "επισκέπτη" απόψε και κλείστον στα "κάτεργα" (στα αμπάρια). Και όταν το πλοίο αναχωρούσε και ερχόταν πάλι η νύχτα και οι μυστικοί ασφαλίτες του καραβιού πήγαιναν για ύπνο, τους ανέβαζα σε μια καμπίνα, σε σημείο απόμερο, κι έλεγα στο θαλαμηπόλο: "Είναι κάποιος άρρωστος μέσα σ' αυτή την καμπίνα, να μην μπαίνει κανείς", και μετά στη Γένοβα ή στη Μασσαλία κατέβαιναν κι έφευγαν...».

Η στάση του Νίκου Καββαδία είναι για μας πρότυπο και μπούσουλας ζωής απέναντι σε κάθε κατατρεγμένο. Οι ασφαλίτες λοιπόν τη δουλειά τους και οι ναυτικοί το καθήκον τους. Αυτό που τους διδάσκει ο φρέσκος αγέρας του πελάγους και οι ανοιχτοί ορίζοντες. Έτσι που να γίνονται πολίτες του κόσμου, έξω και μακριά από κάθε ιδεολογία ρατσιστική.

Γι' αυτό και στηρίζουμε την επιτροπή αλληλεγγύης που δημιούργησαν οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη τους. Αυτούς της γης τους κολασμένους. Που τα συμφέροντα των μεγάλων τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να αναζητούν με μύριες θυσίες και απερίγραπτα βάσανα μια άλλη γη να κουρνιάσουν.

Σε μια εποχή που οι ναυτεργάτες τελούν σε καθεστώς επιστράτευσης και τους απαγορεύεται να διεκδικήσουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και οι ναυτεργάτισσες βιώνουν έναν συνεχώς διογκούμενο εκδιωγμό τους από τα καράβια, η αλληλεγγύη μας στους μετανάστες είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Είναι αδέρφια μας. Ταξικά μας αδέρφια. Κι αδέρφια μας και όσοι άλλοι τάσσονται αλληλέγγυοι στο πλευρό τους:

http://metanastes-igoumenitsas.blogspot.com/2011/01/normal-0-microsoftinternetexplorer4.html

Δελτίο Τύπου

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη για την νέα χρονιά ανοιχτή συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες.

Κάναμε τον απολογισμό της δράσης μας για το τελευταίο διάστημα και αξιολογήσαμε τις αρνητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται σε κεντρικό πολιτικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο για την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, για τις εξαγγελίες του Υπουργού Προ.Πο. για την δημιουργία τείχους στον Έβρο, την εγκατάσταση πλωτών φυλακών, με τον πολιτικό λόγο της κυβερνητικής και όχι μόνο εξουσίας να αγγίζει την ακροδεξιά δημαγωγία, με δηλώσεις που γιγαντώνουν την ξενοφοβία και που οπλίζουν το χέρι των ακροδεξιών συμμοριών.

Και στην πόλη μας, η οποία αποτελεί έξοδο των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις δυτικές χώρες της Ευρώπης, και όπου συγκεντρώνεται ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών, οι οποίοι και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Χωρίς στέγαση ,αναζητώντας την τροφή από τα σκουπίδια , χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο να τους προστατεύει, αναγκάζονται να προχωρούν σε φαινόμενα μικροπαραβατικότητας, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.

Η στάση της τοπικής εξουσίας, με τη θέση του νέου δημάρχου για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ευθυγραμμίζεται με την αντιμεταναστευτική και κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης αρνούμενη να υποστηρίξει την θέση για την νομιμοποίηση των μεταναστών, για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας .

Μερίδα τοπικών και αθηναϊκών μέσων μαζικής ενημέρωσης διογκώνει το παραμικρό φαινόμενο παραβατικότητας δημιουργώντας μια πλαστή εικόνα και ενισχύοντας έτσι την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ακόμα και όταν αναδεικνύει την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος καταλήγει να επικροτεί την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας ένα βαθιά συντηρητικό κλίμα του οποίου η πιο ακραία έκφραση είναι οι ένοπλες ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες πιστεύει ότι όλοι αυτοί που κλέβουν με διάφορους τρόπους τον πλούτο των χωρών προέλευσης των μεταναστών και ισοπεδώνουν ολόκληρες χώρες , καταδικάζουν τους λαούς των χωρών αυτών σε μια κατάσταση διαρκούς εντεινόμενης φτώχειας και εξαθλίωσης, είναι αυτοί που ευθύνονται για την διόγκωση του φαινομένου της μετανάστευσης είναι και αυτοί που θεσπίζουν και τους πιο σιδερένιους νόμους.

Επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση των κολασμένων που αυτοί δημιούργησαν ,καθώς επιδίωξη τους ήταν η χρησιμοποίηση των μεταναστών ως φθηνό εργατικό δυναμικό, ώστε να περιορίσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα του εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Θεωρούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ταξικά μας αδέρφια, και μάλιστα το πιο καταπιεσμένο κομμάτι της τάξης μας.

Τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες διαφωνούν με την αντίληψη που προσπαθούν να επιβάλουν μέσα στην κοινωνία, η οποία θέλει να παρουσιάσει τους μετανάστες υπεύθυνους για την οικονομική κρίση και την ανεργία και να μας χωρίσουν ανάλογα με το χρώμα το θρήσκευμα και την εθνικότητα .

Αυτό ενισχύεται και από την έμπρακτη αλληλεγγύη μεμονωμένων συμπολιτών, μαθητών και συλλογικοτήτων απ όλη την Θεσπρωτία όπως αυτή εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Μέσα λοιπόν από έναν πλούσιο διάλογο ανάμεσα σε μέλη και φίλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες αποφασίσαμε:

1) Να διεξάγουμε μία ανοιχτή δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου τη ξενοφοβίας με την νεολαία της περιοχής, μέσα από επισκέψεις στους χώρους που κινείται.

2)Να συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας για τις αιτίες και τους τρόπους επίλυσης του φαινομένου της μετανάστευσης .

3)Την διενέργεια αντιρατσιστικού και πολιτιστικού διήμερου φεστιβάλ, όπου θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις.

5) Την από κοινού προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος με τα σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την τοπική κοινωνία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προσφέροντας ότι μπορεί από το υστέρημα της όπως (ρούχα ανδρικά ,παπούτσια ,κουβέρτες ,τρόφιμα ,νάιλον για την προστασία από της άσχημες καιρικές συνθήκες) αφού επικοινωνήσει με την επιτροπή στο mail:

metanastesig@gmail.com και στα τηλέφωνα 6932367260-6942472396.

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες

Ηγουμενίτσα 21-01-2011

1 σχόλιο:

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.