BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Τα αιτήματα των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας (Μηχανιώνα)

Πήραμε από τους σπουδαστές της ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ) και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την κινητοποίηση που πραγματοποιούν σήμερα:

Σύλλογος Σπουδαστών Α.Ε.Ν Μακεδονίας

Νέα Μηχανιώνα 18/01/11

Σήμερα την 18/01/11 Ο σύλλογος σπουδαστών συνεδρίασε και κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

Η Ακαδημία την Πέμπτη 20/01/11 θα παραμείνει κλειστή λόγω συμβολικής κατάληψης διάρκειας μιας (1) ημέρας.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή μας την απόφαση είναι οι κάτωθι:

Λύση του προβλήματος της μη απορρόφησης των σπουδαστριών στα πλοία με αποτέλεσμα την κωλυσιεργία στη φοίτηση των σπουδαστριών.

Έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και κάλυψη της πλειονότητας των θέσεων από ωρομίσθιους καθηγητές. Γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολη τη ροή των μαθημάτων λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή συμβάσεων με αποτέλεσμα την παράταση των εξαμήνων.

Μεγάλες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής που έχουν επιπτώσεις στη μάθηση και στη διαβίωση των σπουδαστών.

Ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας δημιουργώντας θέματα κακής υγιεινής και διαβίωσης.

Απαίτηση για αναγνώριση του Πτυχίου ως ισότιμου με αυτό των Τ.Ε.Ι από τη στιγμή απόκτησης του και όχι στον καταληκτικό βαθμό του Πλοιάρχου Α’ ή Μηχανικού Α’ τάξεως όπως ισχύει και στα υπόλοιπα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στα κράτη – μέλη της Ε.Ε

Αναδιάρθρωση του καταστατικού και της μορφής λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού έτσι ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, πετυχαίνοντας έτσι τον εκσυγχρονισμό.

Έλλειψη άμεσης πρόσβασης στη γνώση μέσω του διαδικτύου όπως απαιτείται για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων.

Πρόσληψη προσωπικού με σκοπό να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη της σχολής.

Με τιμή

ο Σύλλογος Σπουδαστών

Τι ζητάνε αυτά τα παιδιά; Τα εντελώς αυτονόητα.

Και που δυστυχώς δεν τους προσφέρονται.

Ευχόμαστε από καρδιάς να εισακουστούν τα αιτήματά τους και να υπάρξει άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων στα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών.

5 σχόλια:

 1. μακαρι να αλαξει κατι αλλα δεν το νομιζω,παντως ειμαι συμφωνος με οποια κινητοποιηση και αν κανουν τα παιδια απο τις ΑΕΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. akribws gia ta idia themata maxomastan kai emeis otan hmoun sthn sxolh ths mhxanionas...! exoun perasei 3 xronia pou teleiwsa kai 4 pou foitousa 7 kai tipota den allaxe... makari na to petuxete eseis alla na sas pw thn alhthei den nomizw na sas akousei kaneis...! ekei sas theloun (k emas pou teleiwsame) upobatmizmenous gia na exoun kosmo sta karabia tous...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτσι είναι όπως τα λες, συνάδελφε... Είναι από σκοπιμότητα η υποβάθμιση και όχι τυχαία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...
  ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...
  ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ.ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΙΣ Α.Ε.Ν ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Κ.ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ MARITIME UNIVERSITY...
  ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΕΝ/Α ΚΑΙ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΓΩΝΩΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συνάδελφε Ιωακείμ, καλωσόρισες στο ιστολόγιό μας. Κι είναι έτσι όπως τα λες. Η κάθε γενιά πρέπει να δίνει αγώνα για να διατηρήσει τα κεκτημένα. Αλλιώς έχουμε τα φαινόμενα που ζούμε σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.