ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ

BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΟΥΣΙΑΣΕμείς εδώ δεν έχουμε και δε θέλουμε να έχουμε σχέση με το Λιμενικό. Ένα αυτό.

Και δεύτερο. Δε θέλουμε να φυτρώνουμε εκεί που δε μας σπέρνουν.

Όμως αφορά όλους μας η ύπαρξη του Λιμενικού Σώματος και πολύ περισσότερο αφορά όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη θάλασσα.

Διαβάσαμε λοιπόν ότι το Λιμενικό Σώμα δε θα απωλέσει το όνομά του. Αν και δε μας κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη το πώς θα ονομάζεται, αλλού είναι η ουσία, να πούμε ότι ως ευχάριστο το βλέπουμε. Η αλλαγή ονομάτων διαταράσσει την ιστορική σχέση που έχουμε συνηθίσει και δε βοηθά η συγκεκριμένη τουλάχιστον αλλαγή σε τίποτε το ιδιαίτερο.

Οφείλουμε μάλιστα να πούμε ότι το τελευταίο διάστημα βλέποντας τα καθημερινά άρθρα γύρω από την αλλαγή ονόματος του Λιμενικού Σώματος σε Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν αποφύγαμε τις κακές σκέψεις. Αναρωτηθήκαμε δηλαδή αν μια τέτοια αλλαγή ονόματος εντάσσεται στη διαδικασία εκχώρησης των λιμανιών της χώρας σε ξένους, οπότε τι να φυλάξει το λιμενικό; Τα λιμάνια που δεν είναι πια δικά μας;

Διαβάζαμε επίσης και τις προθέσεις για μετάθεση των νυν λιμενικών σε διάφορες άγονες μεριές της πατρίδας, κι αυτό που καταλαβαίναμε ήταν πως τελικά οι λιμενικοί μας θα αναλάβουν τη φύλαξη των ακτών της χώρας, όθεν και ακτοφύλακες θα καλούνται...

Ταυτόχρονα με ανησυχία βλέπαμε (και δεν καταλαβαίναμε) την προσπάθεια για αποστρατικοποίηση του σώματος, Λιμενικού ή Ακτοφυλακής. Τι είδους φύλακες θα ήταν αυτοί δίχως στρατιωτική εκπαίδευση και εννοείται στρατιωτική πειθαρχία;

Ακόμη και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ως προσωπικό ασφαλείας ανθρώπους που έχουν στρατιωτική πείρα και εκπαίδευση. Ή τουλάχιστον παρεμφερή...

Εμείς βέβαια, ως απόφοιτοι των πάλαι ποτέ ΑΔΣΕΝ και νυν με αλλαγμένο το όνομα αποκαλουμένων ΑΕΝ, έχουμε πείρα του τι σημαίνει στρατιωτική εκπαίδευση και πειθαρχία, πλην πείρα πικρή. Το στρατιωτικό στιλάκι το έχουμε νιώσει στο πετσί μας, όχι μόνο φορώντας στολή και πηλίκιο, ούτε μόνο λέγοντας κάθε πρωί το "ευπειθώς αναφέρω".

Πιθανόν βέβαια αυτός ο αναγκαστικός συγχρωτισμός με τα στρατιωτικά ήθη και έθιμα, να μας άφησε κατάλοιπο μια έμφυτη προτίμηση προς κάθε τι που εκφράζει ο όρος "στρατιωτικός". Όσο και αν αγωνιστήκαμε στο παρελθόν να αποτάξουμε από τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού τη στρατικοποίηση.

Άλλο όμως οι σχολές που παράγουν στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού και άλλο το τι ισχύει στο σώμα εκείνο που είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια των λιμένων και των θαλάσσιων μεταφορών.

Έτσι κι αλλιώς, ακόμη κι εμείς που υποστηρίζαμε και πολύ μαχητικά μάλιστα την αποστρατικοποίηση των σχολών μας, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της διατήρησης του νόμου και της τάξης και της αυστηρής μάλιστα πειθαρχίας εντός των εμπορικών πλοίων. Βεβαίως μέσα στα όρια που θέτει η νομοθεσία και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας και εξυγίανση στον τρόπο λειτουργίας τους θέλουμε όλοι. Απορρίπτουμε την παλιά μορφή του "μπάτσου" και κατ' επέκταση και του λιμενόμπατσου (αλήθεια, αν τους άλλαζαν το όνομα, θα είχαμε ένα πρόβλημα εδώ να βρούμε το κατάλληλο σύνθετο) αλλά μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Να μετατρέψουμε τους φύλακες σε γιάπηδες.

Η ουσία λοιπόν δεν είναι στο όνομα. (Ας τους λένε όπως θέλουν. Προτιμάμε βέβαια να εξακολουθήσουν να τους λένε όπως τους ξέραμε μέχρι τώρα. ) Αλλά στον τρόπο λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος. Που πρέπει να συνάδει με τις σημερινές ανάγκες της ζωής και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Κι ακόμη, ως πιο ουσιαστικό κρίνουμε το αντικείμενο που θα τους ανατεθεί. Δεν μπορούμε δηλαδή να διανοηθούμε λιμάνια της Ελλάδας να φυλάσσονται από κινέζους σεκιουριτάδες.

Προτιμούμε τον έλληνα λιμενικό ακόμη και έχοντας την πικρή πείρα του παρελθόντος που μας έφερε αντιμέτωπους με τα γκλομπς και τον αυταρχισμό που το λιμενικό σώμα κατ' επανάληψη χρησιμοποίησε στο παρελθόν τόσο κατά των ναυτεργατών όσο και εναντίον κάθε άλλου πολίτη τόλμησε να διαμαρτυρηθεί. Βεβαίως συνεχίζουμε να λέμε όχι σ' αυτό το αυταρχικό προφίλ και να απαιτούμε τον εκσυγχρονισμό των σωμάτων ασφαλείας, τόσο του λιμενικού όσο και γενικότερα.

Μας αρέσει λοιπόν ο νέος προσανατολισμός που δηλώνει και το όνομα του αρμόδιου υπουργείου και ευχόμαστε να μη μείνει μόνο στο όνομα. Να γίνει ουσία, να γίνει πραγματική προστασία του πολίτη. Και στη στεριά και στη θάλασσα.

Βεβαίως, για να μη σταθούμε άδικοι απέναντι σε πρόσωπα που τίμησαν με την παρουσία τους το Λιμενικό, και εξακολουθούν και πολλοί σημερινοί να το πράττουν, θα πρέπει να πούμε ότι παρά το καθεστώς του παρελθόντος υπήρξαν φωτεινοί εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος. Που τίμησαν τη στολή τους και φάνηκαν αντάξιοι των καθηκόντων που τους ανέθεσε ο ελληνικός λαός.

Προσωπικά με ιδιαίτερη συγκίνηση ενθυμούμαι τον κύριο Γερακάρη, πλωτάρχη τότε που τον γνώρισα, και υποδιοικητή του ΚΕΣΕΝ. Του χώρου δηλαδή που στεγάστηκε η πρώτη δημόσια σχολή πλοιάρχων γυναικών, η ΑΔΣΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Τόσο στα χρόνια των σπουδών μας, όσο και αργότερα που ο κ. Γερακάρης υπηρέτησε σε λιμάνια του εξωτερικού, στάθηκε για μας σαν πατέρας μας. Και μας προστάτευσε από άλλους που θέλησαν να μας βλάψουν. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ελπίζουμε με κάποιον τρόπο να φτάσει και στα αυτιά του η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε.

Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι και σήμερα υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα αξιωματικοί που έχουν την ίδια στάση με τον αγαπητό μας υποδιοικητή. Κάποιοι και κάποιες (γιατί σήμερα υπηρετούν στο Λιμενικό και αρκετές γυναίκες) υπήρξαν και συσπουδαστές μας στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικά αυτοί, που έχουν βραχεί με θάλασσα και έχουν λερωθεί με κατράμι, γνωρίζουμε ότι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν τον έλληνα ναυτικό σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκεται.

Δε θα αναφέρουμε ονόματα, δε θα το ήθελαν και οι ίδιοι. Όταν όμως λέμε Λιμενικό Σώμα, έρχονται στο νου μας και τα δικά τους πρόσωπα, τα αγαπημένα και φιλικά πρόσωπα που εκτιμούμε και σεβόμαστε για το έργο που προσφέρουν. Και ξεθωριάζουν οι κακές μνήμες του παρελθόντος δίνοντας αφορμή να ελπίζουμε πως μπορεί και πρέπει η πατρίδα μας να αποκτήσει ένα Λιμενικό Σώμα που όλοι θα θαυμάζουμε.

Βεβαίως αυτό δε θα γίνει πράξη μόνο με τις ατομικές προσπάθειες του κάθε λιμενικού. Ούτε και με αλλαγή ονόματος... Ο θεσμός είναι που πρέπει να αλλάξει ρότα και εδώ το καθήκον βαραίνει την πολιτεία και μόνο.

Ευχή μας να συμπλέει η ρότα αυτή με τα ζητούμενα του λαού μας για δημοκρατία και ασφάλεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.