BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ δελτίο τύπουΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΣ/ΝΑΤ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πειραιάς 14 Γενάρη 2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών αναδεικνύοντας την διαρκή ολομέτωπη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των δυνάμεων του σε βάρος των δικαιωμάτων μας και στην κατεύθυνση της ανάγκης για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, με παρακαταθήκη την καθολική επιτυχία της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη 2009.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στέλνει χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία, εγκαταλείπονται απλήρωτοι ναυτεργάτες, αποβάλλονται ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση και η προστασία.

Μετά τη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία όπου ήταν σε εξέλιξη συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με την Ένωση Ακτοπλόων Εφοπλιστών για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του 2010.

Καταγγείλαμε τις θέσεις της Ένωσης Ακτοπλόων Εφοπλιστών που επιβάλλουν στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92 την αποβολή των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και την αντικατάσταση τους με χαμηλόμισθους ανασφάλιστους χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση ναυτεργάτες.

Καταγγείλαμε την πλειοψηφία της ΠΝΟ για την υπονομευτική στάση της στο σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών, τους προειδοποιήσαμε ότι τα ψέματα τελείωσαν, οι ναυτεργάτες δεν θα δεχθούν εργασία χωρίς δικαιώματα, ανεργία χωρίς προστασία, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσουμε τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις .

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, σπουδαστές, συνταξιούχους σε οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων μέσα και έξω από τα πλοία, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα για να κλιμακώσουμε την δράση μας με απεργιακούς αγώνες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για το δικαίωμα στην εργασία με συγκροτημένα δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση και προστασία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ –

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ


_____________________________


  • Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από την εφημερίδα Ριζοσπάστης και από ρεπορτάζ για εκδήλωση διαμαρτυρίας της επιτροπής ανέργων ναυτεργατών:

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

Χάλασαν το κλίμα της «συναίνεσης»

Εκαναν σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα τους και μετά παρέμβαση στη συνάντηση ΠΝΟ - εφοπλιστών για τη νέα σύμβαση


Με δυναμική παρέμβαση, άνεργοι ναυτεργάτες «χάλασαν» χτες το μεσημέρι το κλίμα «συναίνεσης» μεταξύ της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ και των εκπροσώπων της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), κατά τη διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής συνάντησης για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Ακτοπλοΐας του 2010.

Οι άνεργοι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών Σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, «εισέβαλαν» στην αίθουσα της συνάντησης αιφνιδιάζοντας τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και τους εφοπλιστές, συγκεκριμένα τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΕΕΝ Απ. Βεντούρη και Κ. Αγαπητό.

Στη διάρκεια της παρέμβασης, ο Μ. Κεραμόπουλος μέλος της Επιτροπής Ανέργων και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΠΝΟ για την τακτική της υποταγής που ακολουθεί απέναντι στα εφοπλιστικά κελεύσματα, υπονομεύοντας απροκάλυπτα τα ναυτεργατικά συμφέροντα.

Απαίτησαν άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις και ξεκαθάρισαν ότι οι ναυτεργάτες με παρακαταθήκη την απεργία στο λιμάνι στις 17 Δεκέμβρη θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους για να αποκρούσουν την επίθεση εφοπλιστών - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Η παρέμβαση των ανέργων ναυτεργατών στη διαπραγματευτική συνάντηση, ήταν απόφαση της μαζικής σύσκεψή τους που είχε γίνει νωρίτερα στην ΠΕΜΕΝ και είχε διοργανώσει η Επιτροπή Ανέργων.

Μαζί με τους ανέργους ήταν και ναυτεργάτες από τα εγκαταλειμμένα και απλήρωτα πληρώματα των πλοίων «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ», «ΝΙΣΗΡΟΣ», «ΠΕΤΡΟΪΛ 5».

Οτι η πλειοψηφία της ΠΝΟ ενισχύει την επιθετικότητα των εφοπλιστών, επιβεβαιώνει και η ίδια η ΕΕΝ. Σε χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει:

«Πιστεύουμε ότι οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές πρέπει να κινηθούν στα επίπεδα των 1.400 ευρώ περίπου, όπως ζητάει η ΠΝΟ, αντί των 2.400 περίπου, όπως σήμερα καταβάλλονται»!

Ενώ σημειώνει ότι για τους εφοπλιστές είναι αδιαπραγμάτευτη η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/1992 που σημαίνει ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι ναυτεργάτες.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες «σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων» μέσα και έξω από τα καράβια για

« να κλιμακώσουμε τη δράση μας

με απεργιακούς αγώνες».

______________

  • ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Εμείς, οι ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους αγώνες των ναυτεργατών και ειδικά σε εκείνους που αφορούν το δικαίωμα στην εργασία.

Ένα δικαίωμα που νιώσαμε στο πετσί μας τι άγριο πράγμα είναι να στο τσαλαπατούν. Ποια βαρβαρότητα δηλώνει η πολιτική που προωθεί τα κέρδη του κεφαλαίου και ρίχνει στον κάδο της ανακύκλωσης τους εργαζομένους.

Τι και που φορούν γραβάτες; Και κουστουμάκια και ταγιέρ;

Σε τίποτε δε διαφέρουν από τα ζώα της ζούγκλας όλοι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες! Οι εκπρόσωποι και οι λακέδες του κεφαλαίου.

Ασχέτως τίτλου και μεγαλεπήβολων μπλα μπλα, ο καθένας τους και η καθεμιά τους είναι ό,τι και μια ύαινα. Πτώματα και σάρκες η αληθινή τους τροφή. Και ρημαγμένες ζωές ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.