ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ

BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Διαμαρτυρία Αλιεργατών Νέας Μηχανιώνας
Οι ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ συμπαραστέκονται και υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας. Είναι κι αυτοί εργάτες της θάλασσας και επομένως ανήκουν στην ίδια μεγάλη ναυτική οικογένεια που ανήκουν όλοι οι άλλοι ναυτεργάτες.

Και όπως η θάλασσα ενώνει όλες τις στεριές της γης, έτσι και η ναυτική οικογένεια οφείλει να αντιμετωπίζει ως ισότιμα μέλη της όλους τους εργαζόμενους στη θάλασσα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, φύλου, φυλής κλπ.

Οι διακρίσεις στους ξένους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο εκείνους. Αφορούν όλους μας γιατί οι διακρίσεις αυτές καταλήγουν τροχοπέδη στην ικανοποίηση των αιτημάτων όλων.

Λέμε όχι στην ανασφάλιστη εργασία.

Λέμε όχι στις μειώσεις μισθού. Ποιος μπορεί να ζήσει με 300 και 400 ευρώ που κατάντησε το μηνιάτικο των Αιγύπτιων αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας;

Όταν μάλιστα αυτός ο μισθός αφορά ανθρώπους που εργάζονται σε 24ωρη βάση και στις δυσμενέστατες συνθήκες εργασίας των αλιεργατών, είναι όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και ντροπή για όλους μας.

Η Αίγυπτος υπήρξε φίλη χώρα της δικής μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Αμέτρητοι έλληνες έχουν ταξιδέψει και εργαστεί εκεί. Και έχουν να λένε τα καλύτερα για την υποδοχή τους και την αντιμετώπισή τους από τον αιγυπτιακό λαό. Κι εμείς τώρα τους το ανταποδίδουμε πώς;

Απειλώντας τους αιγύπτιους αλιεργάτες με απόλυση!!!

Λέμε όχι στις απειλές για απολύσεις και ζητάμε εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αιγυπτίων αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας.

Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα στην ακόλουθη ανακοίνωση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5438106

ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Δε σαλπάρουν αν δε δικαιωθούν

Νέα κινητοποίηση έκαναν χτες μαζί με το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας

αποφασισμένοι να παλέψουν για το δίκιο τους

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο και το Λιμεναρχείο Μηχανιώνας πραγματοποίησαν χτες οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, συνεχίζοντας τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αποφασισμένοι να μη σαλπάρουν για νέες ψαριές και μαζί με το Σωματείο Αιγυπτίων Αλιεργατών οι εκατοντάδες Αιγύπτιοι αλιεργάτες απαντούν με ανυποχώρητο αγώνα στις απειλές των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών πως θα τους απολύσουν και θα φέρουν άλλους, «φτηνότερους» εργάτες για να κάνουν τη δουλειά τους.

Μπροστάρης και οργανωτής του αγώνα τους το ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Μηχανιώνας να σταθούν στο πλευρό των αλιεργατών, Ελλήνων και Αιγυπτίων, που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς αμοιβές, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας των αλιεργατών της Μηχανιώνας είναι αγώνας όλων των εργατών, Ελλήνων και ξένων.

Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαίτησαν από τους αρμόδιους φορείς (και με τηλεφωνικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Απασχόλησης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) να μη δείξουν καμία ανοχή στην ασυδοσία των εργοδοτών που τους κλέβουν το εισόδημά τους με τις πλάτες της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου αλιεργατών.

Οι αλιεργάτες αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα την επιχείρηση δραστικής μείωσης του «εργατικού κόστους» από πλευράς μιας μεγάλης ομάδας των εργοδοτών - πλοιοκτητών αλιευτικών σκαφών που αποφάσισαν να μειώσουν το εισόδημα των εργατών (υπολογίζεται με τη μέθοδο του μερτικού) στο 1/4, από τα 1.200-1.300 ευρώ στα 300-400 ευρώ. Τέτοια ψίχουλα θέλουν να δίνουν σ' εργάτες που δουλεύουν πάνω στα σκάφη σε 24ωρη βάση, για μήνες, σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Τους τελευταίους μήνες, οι αλιεργάτες δεν μπορούν να υπολογίσουν το μερτικό που τους αναλογεί, αφού δεν τους επιτρέπεται πλέον να ελέγξουν τι πουλιέται, πόσο πουλιέται, πόσα είναι τα έξοδα που θα αφαιρεθούν, πόσα απομένουν για να μοιραστούν πλοιοκτήτης και εργάτες. Αυτή τη δουλειά, οι πλοιοκτήτες, την ανέθεσαν στη διοίκηση του «σωματείου αλιεργατών Μηχανιώνας» που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και κάνει πλάτες στους εργοδότες για να βάλουν χέρι στο εισόδημα των αλιεργατών.

Απανωτά τα χτυπήματα

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εργοδότες αφού πέτυχαν το 2004, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, να οδηγήσουν τους αλιεργάτες από την ασφάλιση του ΙΚΑ, σ' αυτή του ΟΓΑ, για να γλιτώσουν τα ασφάλιστρα και για να χάσουν οι αλιεργάτες πάνω από τη μισή κύρια σύνταξη, την επικουρική σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες παροχές του ΙΚΑ, τώρα τους εκβιάζουν να δουλέψουν με μισθό κάτω από το μισό ακόμα κι αυτής της άθλιας σύμβασης της ΓΣΕΕ παρά το ότι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους στην Αίγυπτο. Τους απειλούν με απολύσεις και έξοδο από τη χώρα, αφού τους αντικαταστήσουν με άλλους πιο φθηνούς μετανάστες».

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται προς τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και τους αντίστοιχους υφυπουργούς, τα υπουργεία Γεωργίας και Εργασίας, το Λιμεναρχείο Μηχανιώνας) και την κυβέρνηση και τους καλεί να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Απαιτεί «να πληρωθούν για τα Χριστούγεννα οι αλιεργάτες. Να συμμετέχουν στον υπολογισμό του "μερτικού" εκπρόσωποι των Αιγυπτίων αλιεργατών αφού έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους "συνδικαλιστές" της ΠΑΣΚΕ - συνένοχους των πιο σκληρών εργοδοτών.

Να μη σκεφτούν ότι θα τους επιτραπεί να γίνουν απολύσεις αλιεργατών, να γίνουν μετακλήσεις άλλων φθηνότερων εργατών για να διωχτούν από την εργασία και τη χώρα εκατοντάδες Αιγύπτιοι αλιεργάτες. Οι αγώνες των εργατών γης της Μανωλάδας πρέπει να τους διδάξουν όλους.

Τώρα πια ο αγώνας είναι όλων των εργαζομένων, είναι των ταξικών συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, είναι αγώνας του ΠΑΜΕ», ξεκαθαρίζει.

________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Η φωτογραφία της ανάρτησης προέρχεται από το μαθητικό σάιτ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας και από το αρχείο του κ. Σάκη Τριγωνίδη, όπως αναφέρεται εκεί.

Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο

http://2dim-n-michan.thess.sch.gr/TROPOI%20ALIEIAS1.htm

για να διαβάσετε την εξαιρετική εργασία των μαθητών της Νέας Μηχανιώνας σχετικά με τους τρόπους αλιείας στην περιοχή τους. Από το άφθονο υλικό που έχουν δημοσιεύσει οι μικροί μαθητές, παραθέτουμε το εξής ολιγόλογο σχόλιο και άμεσα συνδεδεμένο με το δικό μας θέμα:

"Η μηχανότρατα ψαρεύει όλο το 24ωρο χωρίς διακοπή και ο μόνος λόγος που μπορεί να την κάνει να σταματήσει είναι οι κακές καιρικές συνθήκες. Σταματάει επίσης τις μεγάλες γιορτές (28η Οκτωβρίου, Αγίου Νικολάου, Χριστούγεννα, 25η Μαρτίου, Πάσχα) για να μπορέσουν ο καπετάνιος και το πλήρωμα να δουν τις οικογένειές τους και φυσικά να κάνουν μερτικό, να μοιραστούν δηλαδή τα κέρδη."

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα που είναι έλληνες, συμπληρώνουμε... Γιατί αν είναι ξένοι, πώς θα δουν οι φουκαράδες την οικογένειά τους; Και είναι άνθρωποι και αυτοί. Και έχουν γονείς, γυναίκες, παιδιά. Ντροπή σε όλους μας να τους αντιμετωπίζουμε σαν δεύτερης κατηγορίας. Ειδικά εμείς οι έλληνες που έχουμε ως λαός βιώσει καλά στο πετσί μας τι σημαίνει οικονομικός μετανάστης.

* ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ HOMA EDUCANDUS

http://educandus.forumotion.com/forum-f7/topic-t1652.htm#9641

για τις συνθήκες εργασίας των αλιεργατών, αιγυπτίων και ελλήνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.