BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ: 200 χρόνια πριν την αντιμετωπίζαμε καλύτερα....


Τη βαθιά του απογοήτευση εκφράζει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εμφανίζονται σήμερα λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της πειρατείας απ' ό,τι 200 χρόνια πριν, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ICS, Σπύρος Μ. Πολέμης

Ο πρόεδρος του ICS μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη μέχρι τώρα αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Εκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιδιώκει ενεργά να εξαλείψει την πειρατεία.

Με τη στάση της έχει δώσει στους πειρατές το μήνυμα ότι η εγκληματική τους δραστηριότητα ενέχει πολύ λιγότερους κινδύνους σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των δολαρίων που μπορούν να αποσπάσουν ως λύτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των πειρατών να αυξάνεται και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι, ελλείψει απάντησης, το φαινόμενο της πειρατείας να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας, το κόστος από τη δράση της πειρατείας ξεπερνά τα 16 δισ. δολ. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ως λύτρα πάνω από 200 εκατ. δολ., ενώ οι πειρατικές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, 68 είναι οι ναυτικοί που τραυματίστηκαν και πάνω από 1.500 είναι οι ναυτικοί που έχουν κρατηθεί όμηροι από τους πειρατές.

Ο κ. Σπύρος Πολέμης κάνει λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί και συγκρίνει τη ναυτιλιακή με την αεροπορική βιομηχανία και σημειώνει ότι σε παρόμοιο περιστατικό σε ένα αεροσκάφος θα υπήρχε μια πολύ πιο σθεναρή απάντηση. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στη ναυτιλία, η οποία μεταφέρει το 90% του παγκοσμίου εμπορίου.

Ενώ το επίπεδο του συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων που παρέχουν προστασία για τη ναυτιλία είναι πολύ καλή, υπολείπεται των αποτελεσμάτων που θα είχε μια ενιαία δομή διοίκησης, σημειώνει το ICS.

Επί του παρόντος, τα πλοία λειτουργούν υπό διαφορετικούς «κανόνες δέσμευσης», τακτική που εμποδίζει μια κοινή στάση απέναντι στους πειρατές που συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω. Και τούτο διότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καλούν τις κυβερνήσεις να δράσουν ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τα κράτη που έχουν διαθέσει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Ενώ το ICS υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης της Σομαλίας που μπορεί να επιβάλει το κράτος δικαίου, είναι ευρέως αποδεκτό ότι αυτό για να γίνει θα χρειαστούν πολλά χρόνια αν όχι δεκαετίες. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα τώρα και όχι αργότερα. Η προστασία των θαλάσσιων μεταφορών από την πειρατεία -ανεξαρτήτως της σημαίας ή της εθνικότητας του πληρώματος- είναι μια σαφής και νόμιμη ευθύνη των κυβερνήσεων με βάση της συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε ο κ. Πολέμης.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εκπροσωπεί ναυτιλιακές ενώσεις και φορείς από 33 χώρες του κόσμου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

alexandria323232.blogspot.com

__________________________

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://aktofylakas.blogspot.com/2010/01/200.html

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ:

Δε χρειάζεται να είσαι Διενθές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για να τα καταλάβεις όλα αυτά. Και ο κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι δε θέλουν να σταματήσουν το φαινόμενο της Πειρατείας. Κι ότι κάτι πολύ βρώμικο παίζεται... Θα δείξει τι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.