BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Συγχαρητήρια στο ΣΑΛΑΜΙΣ για την απελευθέρωση του MARAN CENTAURUS


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑ

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8321414

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Επικοινωνία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με κυβερνήτη της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα 18-01-2010


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Τηλεφωνική δορυφορική συνομιλία με τον Κυβερνήτη της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ Αντιπλοίαρχο Γεώργιο Φλώρο και τον Καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου Maran Centaurus κ. Θεόδωρο Οικονομόπουλο, είχε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πληρώματος του Maran Centaurus και να συγχαρεί το πλήρωμα του ΣΑΛΑΜΙΣ για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης.

Κατά την επίσκεψη του κ. ΥΕΘΑ στο ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ήταν παρόντες ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτης, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΝ.

Το μήκους 332 μέτρων δεξαμενόπλοιο απελευθερώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (8.30 τοπική ώρα) από τους Σομαλούς πειρατές που το είχαν καταλάβει από τις 29 Νοεμβρίου αφού η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατέβαλε τα λύτρα που απαιτούσαν οι πειρατές.

Η ελληνική φρεγάτα με την παρουσία της συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχή κατάληξή της διαπραγμάτευσης και στην απελευθέρωση του δεξαμενοπλοίου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυβερνήτη του ΣΑΛΑΜΙΣ, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες της επιχείρησης της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών στο ΣΑΛΑΜΙΣ καθώς και για το έργο των γιατρών του Πολεμικού Ναυτικού που εξέτασε το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου, το οποίο είναι καλά στην υγεία του. Κλείνοντας την συνομιλία του, ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη τον κ. Φλώρο για την επιτυχία της αποστολής των αξιωματικών και των στελεχών του ΣΑΛΑΜΙΣ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση του πληρώματος του ΣΑΛΑΜΙΣ ζήτησε ο κ. Βενιζέλος από τον καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου Θ. Οικονομόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι 30 ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους. Ο καπετάνιος ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό για την συμβολή της φρεγάτας και γενικότερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

_______________

Τέλος καλό όλα καλά...

Μια απορία μόνο:

Αν δεν πλήρωνε ο όμιλος Αγγελικούση τα υπέρογκα λύτρα που πλήρωσε, θα απελευθερωνόταν το καράβι και το πλήρωμα;

Κάποιος δεν πρέπει να δώσει συγχαρητήρια και στην εταιρεία;

Τέλος σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του ΑΝΑ:

http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5j5Vl1xKBkHUvFZZLifU4_gntRA8w

Το τάνκερ, σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, αφέθηκε ελεύθερο μετά την καταβολή από την πλοιοκτήτρια άγνωστου ποσού λύτρων και τώρα πλέει για ανεφοδιασμό στο λιμάνι Ντέρμπαν νοτίου Αφρικής, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του για το Μεξικό.

Φαντάζομαι αυτούς τους συνανθρώπους μας αυτές τις ώρες. Που δε θα τολμούν να πιστέψουν ότι ο εφιάλτης έλαβε τέλος...

Και πώς οι άνθρωποι αυτοί θα νιώσουν όταν ξαναπατήσουν στεριά.

Αυτούς; Δε θα τους συγχαρεί κανείς;

Ακόμη και οι Σομαλοί πειρατές τους συνεχάρησαν για την καλή συνεργασία... Που όλοι καταλαβαίνουμε με τι ψυχικό κόστος κατάφερε να σταθεί καλή.

Τέλος πάντων. Αφού έληξε η περιπέτεια και είναι μάλιστα όλοι καλά στην υγεία τους, ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο... δεν πειράζει και ας λείπουν τα συγχαρητήρια. Ας μένει μόνο η αγάπη όσων τόσων καιρών καρδιοχτυπούσαν για το καράβι αυτό και για το πλήρωμά του...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.