BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Από την ιστορία του σπουδαστικού κινήματος στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού (2)

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

http://kapetanisses.blogspot.com/2010/10/blog-post_3950.html

Δίνουμε τη συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης με ένα παλιό άρθρο του Ριζοσπάστη (Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003 - http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=1627785 ) που περιγράφει γλαφυρά μια από τις σπουδαίες στιγμές του σπουδαστικού κινήματος των ΑΕΝ:


ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Κατάληψη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Μαχητική απόφαση των σπουδαστών



Οι σπουδαστές αγωνίζονται ενάντια στα εκτρωματικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης

Κατάληψη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου ξεκίνησαν οι σπουδαστές της από τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στα εκτρωματικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και δίνοντας νέα ώθηση στους αγώνες των σπουδαστών των Ακαδημιών όλης της χώρας.

Οι σπουδαστές βρίσκονται επί ποδός από τις 14 Γενάρη 2003, επιστρατεύοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που σύνταξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης και αποτελεί ακριβή αντιγραφή των αξιώσεων που έχει διατυπώσει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη μετατροπή των ναυτικών σχολών σε ιδιωτικά ΙΕΚ παραγωγής πειθήνιων, ημικαταρτισμένων και φτηνών ναυτεργατών.

Η κατάληψη της Ακαδημίας Ασπροπύργου ήταν το επιστέγασμα της απόφασης μαχητικής και μαζικής Γενικής Συνέλευσης των σπουδαστών που έγινε την Παρασκευή. Ηταν η απάντηση που έδωσαν οι σπουδαστές στην επιχείρηση τρομοκρατίας που έστησαν οι μηχανισμοί του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, με την παρουσία των λιμενικών και αστυνομίας μέσα και έξω από τη σχολή, αλλά και στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας περί συμφωνίας όλων με το νομοσχέδιό του. Σήμερα το πρωί η διοίκηση του Συλλόγου των σπουδαστών θα δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινώσει και τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Αποχή σε Χίο και Οινούσσες



Το δρόμο των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου ακολουθούν και οι άλλες Ακαδημίες. Χτες στην ΑΕΝ της Χίου οι σπουδαστές στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή από τα μαθήματα και την Πέμπτη το πρωί να διαδηλώσουν στους δρόμους του κέντρου του νησιού με σταθμούς, στη Νομαρχία και το Δημαρχείο. Ανάλογη απόφαση πήραν και οι σπουδαστές της ΑΕΝ στις Οινούσσες. Δυναμικά συνεχίζουν και οι σπουδαστές της ΑΕΝ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διανύουν τη δεύτερη βδομάδα κατάληψης της σχολής τους.

Χτες η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία μαζί με τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχει σηκώσει το βάρος του συντονισμού των κινητοποιήσεων, με επιστολή που έστειλε στα διοικητικά συμβούλια των σπουδαστών όλων των ΑΕΝ και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, την οποία κοινοποιεί και προς τον ημερήσιο Τύπο, χαιρετίζει τον πολυήμερο αγώνα και επισημαίνει σχετικά ότι το νομοσχέδιο προδιαγράφει μακροπρόθεσμα συνολικά το τέλος της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

Τονίζει δε:

«Οι στόχοι της ιδιωτικοποίησης, της ψευτοκατάρτισης, της λεγόμενης διά βίου μάθησης, της αξιολόγησης που αποσκοπεί στην υποταγή των σπουδαστών και του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν προωθούνται μόνο από τους εφοπλιστές. Είναι η συνολική απάντηση του κεφαλαίου και συνδέονται άμεσα με τις ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων και στηρίζουν τη λογική του "απασχολήσιμου" του φτηνότατου εργατικού δυναμικού για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Παράλληλα χαρακτηρίζει τα όσα προωθούνται στη ναυτική εκπαίδευση επικίνδυνα και για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η Ενωση Μηχανικών κάνει σαφές ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή συνολικά των ναυτεργατικών αγώνων και καταθέτει το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλουν η σημερινή και η νέα βάρδια των ναυτεργατών για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και προβλέπει, μεταξύ άλλων:

αποκλειστικά ενιαία δημόσια εκπαίδευση και μετεκπαίδευση

η ναυτική εκπαίδευση να ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας

οι ΑΕΝ να ενταχθούν ουσιαστικά στην ενιαία δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση

αποστρατικοποίηση των ναυτικών σχολών

ισοτιμία των διπλωμάτων.

Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003

_________________________________________________

Στο άρθρο αυτό του Ριζοσπάστη αναφέρεται και το όνομα του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Του κ. Ανωμερίτη. Σήμερα δεν είναι υπουργός Ναυτιλίας ο κ. Ανωμερίτης. Όμως το όνομά του το συναντήσαμε στην ανακοίνωση μιας ημερίδας που έγινε μόλις τον περασμένα Μάιο και με θέμα την Προσέλκυση και την παραμονή των νέων στο ναυτικό επάγγελμα:

Τη σχετική ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ΠΝΟ: http://www.pno.gr/dt/dt-ypoian.pdf


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (ΥΠΟΙΑΝ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 3 Μαΐου 2010, στο METROPOLITAN Hotel αίθουσα ΑΙΓΑΙΟΝ, Λ.Συγγρού 385 Π.Φάληρο πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα: «Προσέλκυση και Παραμονή Νέων στο Ναυτικό Επάγγελμα» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν) και διοργανώνεται από την Sail Training Hellas με την συνεργασία και με την υποστήριξη του ΟΛΠ και του Lloyd’s Register.

Κεντρικός ομιλητής κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization) και το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής :

16.00 Άφιξη στην αίθουσα ΑΙΓΑΙΟΝ του METROPOLITAN Hotel

16.15 Χαιρετισμοί:

• Κυρία Λούκα Τ.Κατσέλη - Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
κ.Γιώργος Ανωμερίτης - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ

Κεντρική Ομιλία: κ.Ευθύμιος Μητρόπουλος - Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ

Ομιλίες :

• κ.Γεώργιος Γράτσος - Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
• κ.Ιωάννης Χαλάς - Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας
• Επίσημος Εκπρόσωπος Lloyd’s Register Group
• κ.Γιώργος Καράβολος - Πρόεδρος Sail Training Hellas,

17.30 Ακολουθεί cocktail .

Για την ημερίδα αυτή μιλήσαμε και σε χτεσινή μας ανάρτηση:

http://kapetanisses.blogspot.com/2010/10/blog-post_04.html

Και αναρωτηθήκαμε εκεί γιατί στην ημερίδα δεν κλήθηκαν και οι σπουδαστές να καταθέσουν τις απόψεις τους. Το παλιό άρθρο του Ριζοσπάστη δίνει μια απάντηση... Τις άλλες ας τις αναζητήσουν και ας τις δώσουν οι σημερινοί σπουδαστές των ΑΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.