BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Θέλετε κύριοι να μάθετε τι πταίει και δεν ακολουθούν οι νέοι το δρόμο της θάλασσας; Ρωτήστε τους ίδιους επιτέλους!

Επανερχόμαστε στο ζήτημα που φαίνεται πως καίει πολλούς αρμόδιους της ναυτιλίας. Την προσέλκυση και την παραμονή των νέων στο ναυτικό επάγγελμα!

Μέσα από τις αναρτήσεις μας έχουμε καταθέσει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι κλάψες για την προσέλκυση και την παραμονή των νέων είναι πρόσχημα. Και πως στην πράξη εκείνοι ακριβώς που κλαίγονται πράττουν τα αντίθετα. Αποκαρδιώνοντας τους νέους και κλείνοντάς τους κατάμουτρα την πόρτα.

Αφήνουν τις σχολές χωρίς καθηγητές. Δεν προσλαμβάνουν δοκίμους για την πρακτική άσκηση. Αποτέλεσμα; Να μην αποφοιτούν από τις σχολές ούτε καν ο ένας στους δύο εισαχθέντες!

Ποιος φταίει;

Αλλά και ποιος τελικά πληρώνει; Μεταφορικά και κυριολεκτικά, ποιος την πληρώνει αυτή την κακοδαιμονία της ναυτικής εκπαίδευσης;

Οι εφοπλιστές; Που κλαίγονται ότι τους λείπουν 4.300 αξιωματικοί και ζητάνε να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων; Κι ακόμη κλαίγονται πως δεν είναι καλό το επίπεδο των ΑΕΝ και ζητάνε να ιδρυθούν ιδιωτικές σχολές;

Για να σοβαρευτούμε. Πόσες φορές ξέμεινε καράβι στο λιμάνι γιατί δεν είχε αξιωματικούς; Ένα αυτό. Και δεύτερο... Έχουν πλημμυρίσει τα καράβια με αξιωματικούς από Φιλιππίνες, Ουκρανία, Ρωσία, Κίνα. Είναι καλύτερο το επίπεδο των φιλιππινέζων και γι' αυτό τους προτιμούν; Αλίμονο στους αφελείς που χάβουν τα ψέματα και δεν καταλαβαίνουν την πικρή αλήθεια. Πως δεν είναι τυχαία η διάλυση της ναυτικής εκπαίδευσης. Πως όλα γίνονται βάσει σχεδίου.

Έτσι ενώ οι αρμόδιοι διοργανώνουν ακόμη και ημερίδες για το περιβόητο ζήτημα της προσέλκυσης και της παραμονής των νέων στο επάγγελμα, ξεχνάνε να καλέσουν και τους ίδιους τους νέους. Να ρωτήσουν επιτέλους τους ίδιους. Κι όχι γιατί δεν ακολουθούν το επάγγελμα. Αυτό είναι ψέμα. Και το αποδεικνύει η συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών κάθε χρόνο στις εισαγωγικές των ΑΕΝ. Μα γιατί τα παρατάνε. Και ιδιαίτερα γιατί δε φτάνουν καν στην αποφοίτηση.

Κι επειδή μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως οι σπουδαστές φταίνε, δεν ανταποκρίνονται δηλαδή σε τέτοιες προσκλήσεις και δεν καταθέτουν απόψεις, βρήκαμε ένα παλιό αλλά διαφωτιστικό άρθρο από τις εφημερίδες:


http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=1599494

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

«Δε συζητάμε με διαδηλωτές»

Επίδειξη πυγμής στις υπό στρατιωτικό και εφοπλιστικό έλεγχο σχολές από την κυβέρνηση

Επί ποδός βρίσκονται σύσσωμοι οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και οι ναυτεργάτες - πλοίαρχοι, μηχανικοί - που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), απαιτώντας την απόσυρση του εξαμβλώματος, που έχει συντάξει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να μετατρέψει τη Ναυτική Εκπαίδευση σε βιομηχανία έκδοσης «τυποποιημένων» ημικαταρτισμένων ναυτεργατών, πειθήνια όργανα στα χέρια του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Χτες οι ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ, στα πλαίσια αποχής από τα μαθήματα, απέκλεισαν τη λεωφόρο Αγίου Ιωάννη στο Ρέντη. Την ίδια στιγμή, στον Ασπρόπυργο, οι σπουδαστές της Ακαδημίας, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους ναυτεργάτες, απείχαν για δεύτερη μέρα από τα μαθήματα. Σε αποχή βρίσκονται και οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης, ενώ αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι σπουδαστές των Ακαδημιών στη Χίο και τη Θεσσαλονίκη. Σταθμός του αγώνα σπουδαστών και ναυτεργατών θα αποτελέσει η συγκέντρωση αύριο Παρασκευή. Συγκεκριμένα στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κοραή, θα συγκεντρωθούν οι σπουδαστές από όλες τις ΑΕΝ της χώρας και οι ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το γενικό συντονισμό αυτού του αγώνα έχουν «σηκώσει» τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, τέθηκαν σε λειτουργία από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη και οι γνωστοί μηχανισμοί για την τρομοκράτηση των ναυτεργατών και τη συκοφάντηση των αγώνων τους. Η αρχή έγινε με τους σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, χτες το πρωί στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έκαναν στα πλαίσια της αποχής. Την ώρα της έναρξης των εργασιών της συνέλευσης, στην αίθουσα, κυριολεκτικά, «μπουκάρισε» αυθαίρετα ο διοικητής της σχολής, λιμενικός με το βαθμό πλοιάρχου, κ. Δρακάτος. Ο λιμενικός αξίωσε από τους σπουδαστές να σταματήσουν τον αγώνα τους, ενώ για να τους πείσει επιστράτευσε τον αντικομμουνισμό, λέγοντας ότι τα αιτήματα που προβάλλουν, τόσο για την απόσυρση του νομοσχεδίου, όσο και για την αποστρατικοποίηση των σχολών «τα λέει το ΚΚΕ»!

Λίγη ώρα αργότερα, από το ΥΕΝ το δικό του ...μήνυμα προς τους ναυτεργάτες έστελνε και ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα αποσύρει ή όχι το νομοσχέδιο, είπε:

«Το υπουργείο είναι ανοιχτό να συζητήσει με υπεύθυνους ανθρώπους της αυριανής ναυτιλίας και όχι με διαδηλωτές»!

Είπε ακόμα, το ίδιο προκλητικά: «Περιμένω αντί κραυγών θέσεις», όταν είναι αμέτρητες οι φορές που οι ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ, οι σπουδαστές των ΑΕΝ και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, του έχουν καταθέσει σχετικά έγγραφα που περιέχουν τις θέσεις τους. Μάλιστα, το τελευταίο έγγραφο κατατέθηκε από το συντονιστικό του ΚΕΣΕΝ στις 10 Γενάρη!

Βέβαια, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης πήρε την απάντηση που έπρεπε, όταν οι σπουδαστές Ασπροπύργου αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση, όχι μόνο να συνεχίσουν την αποχή από τα μαθήματα και τις επόμενες μέρες, αλλά σήμερα από τις 9 το πρωί θα αποκλείσουν και την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ταυτόχρονα θα μοιράζουν την ανακοίνωσή τους για να ενημερώσουν σχετικά και την κοινή γνώμη.

Πέμπτη 16 Γενάρη 2003


Αυτά το 2003, όταν ο κ. Ανωμερίτης ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Από τότε μέχρι σήμερα εκατοντάδες σπουδαστές των ΑΕΝ αναγκάστηκαν για τους λόγους που αναφέραμε να τα παρατήσουν. Και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Ο κ. Ανωμερίτης;

Με βάση την ανακοίνωση που διαβάσαμε στο σάιτ της ΠΝΟ - http://www.pno.gr/dt/dt-ypoian.pdf - με ημερομηνία του περασμένου μόλις Μάη, μπορεί να μην είναι υπουργός αλλά διατελεί Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ!!! Ή τουλάχιστον διατελούσε όταν δημοσιεύτηκε εκείνη η ανακοίνωση και που αφορούσε τη διοργάνωση ημερίδας για το γνωστό ζήτημα. Την προσέλκυση δηλαδή και παραμονή των νέων στο ναυτικό επάγγελμα!!!

Ξέρετε αλήθεια με τι μισθό αμοίβεται κάποιος που τυγχάνει πρόεδρος και διατελών σύμβουλος του ΟΛΠ;

Μήπως ξέρετε και τι απογίνονται οι σπουδαστές που αναγκάζονται να παρατήσουν τις ΑΕΝ;

Ξαναρωτάμε λοιπόν. Ποιος την πληρώνει την κακοδαιμονία της Ναυτικής Εκπαίδευσης; Εκείνοι που φταίνε ή οι αθώοι;

Και βεβαίως δε μας διαφεύγει πως η κακοδαιμονία αυτή στοιχίζει και στις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών. Που πληρώνουν για σχολές που τελικά παράγουν περισσότερους ανέργους παρά νέους επαγγελματίες. Όπως δε διαφεύγει σε κανέναν μας η δεινή οικονομική θέση της χώρας μας σήμερα. Που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης φταίμε όλοι γι' αυτήν!!!

Ίδια λοιπόν η ευθύνη του κυρίου Ανωμερίτη και του κάθε υπουργού ναυτιλίας με τη δική μας που περάσαμε αυτό το φιάσκο των ναυτικών σχολών και καταντήσαμε άνεργοι.

Είναι δηλαδή δική μου ευθύνη που έλαβα μέρος στις εξετάσεις. Και πέρασα δεύτερη. Και παρέλαβα τα γαλόνια του υπαρχηγού από την πατρίδα. Και σκίστηκα στο διάβασμα. Και μπάρκαρα αμέσως μόλις πήρα το πτυχίο. Και θαλασσοπνίχτηκα δυο χρόνια με τα γκαζάδικα. Και μετά ξέμεινα στο λιμάνι γιατί δεν μπόρεσα να βρω καράβι να ξαναταξιδέψω.

Είναι η δική μου ιστορία αυτή. Και όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να μου ζητήσει να προσκομίσω αποδείξεις. Πως έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα. Και όχι με μένα μόνο. Αμέτρητοι οι σπουδαστές των ΑΕΝ που ακολούθησαν την ίδια μοιραία πορεία. Και κατέληξαν στο ίδιο σημείο. Στον καιάδα της ανεργίας.

Και σαν να μη φτάνει αυτό, το βαρύ τίμημα που ήδη καταβάλαμε για τα λάθη των άλλων, τώρα, στα πενήντα μας, καλούμαστε να ξαναπληρώσουμε γιατί λέει φταίμε κι εμείς!!!!!!!

Φυσικά φταίμε. Όχι όμως όπως το θέτουν εκείνοι. Αλλά που ανεχόμαστε αυτή τη δια βίου εκμετάλλευση. Και ανεχόμαστε να βλέπουμε τους αληθινούς ενόχους αντί να πληρώνουν για τα λάθη τους να ζουν πλουσιοπάροχα την ώρα που οι δικοί μας μισθοί περικόπτονται και καταντάνε μισθοί πείνας. Και επιπλέον... να διοργανώνουν και ημερίδες! σε πολυτελή ξενοδοχεία! και να πίνουν και τα κοκτέιλ τους! Προσπαθώντας λέει να λύσουν το πρόβλημα! Της προσέλκυσης και παραμονής των νέων στο ναυτικό επάγγελμα!!!

Και φταίμε μικρή μου καπετάνισσα πραγματικά. Γιατί όταν επιτέλους έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε, όταν ως πολίτες καλούμαστε να ψηφίσουμε, καθόοοοοοοοοοοοοομαστε σπίτι και νομίζουμε πως έτσι θα διορθωθεί ο κόσμος.

- Σιγά μην πάω να ψηφίσω, μου είπες τις προάλλες!

Μην πας. Γιατί να πας; Υπάρχει κανένας λόγος να πεις τη γνώμη σου για όσα συμβαίνουν; Για όσα ΣΟΥ συμβαίνουν;

Να μην πας. Έστω και αν ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως οι εκλογές αυτές θα είναι δημοψήφισμα του λαού μας για το αν συμφωνεί με τα μέτρα ή όχι.

Να αράξεις σπίτι. Να μην ψηφίσεις. Θα τους κάνεις τα μούτρα κρέας όλων εκείνων που έχουν κάνει τη ζωή σου γολγοθά. Και τη δική μου. Και τόσων άλλων. Θα τους πονέσει, σου λέω, αφάνταστα η δική σου αποχή.

Μα ειλικρινά. Εγώ δε σου φταίω τίποτα να ξανακούσω παράπονα. Αν καθίσεις σπίτι. Αν επιλέξεις την αποχή. Και αν το βουλώσεις.

Μην τολμήσεις ξανά να μου κλαφτείς για όσα περνάς. Κουβέντα να μην ξανακούσω. Γιατί το μόνο που θα σου απαντήσω είναι το καλά να πάθεις!

Γιατί κοριτσάκι μου αυτό ακριβώς θέλουν. Να μη μιλάς. Να μη διαμαρτύρεσαι. Να μη διεκδικείς. Δε σε κάλεσαν ποτέ να σε ρωτήσουν σαν σπουδάστρια. Και όσες φορές τους ενόχλησες, θυμάσαι τι έγινε...

Να τους κάνεις λοιπόν το χατίρι. Να βουλιάξεις στην απόγνωση που σου πρόσφεραν. Να συνεχίσεις το μοτίβο που σου δίδαξαν: Δε γίνεται τίποτε! Και να μην ψηφίσεις. Γιατί να ψηφίσεις;

Σιγά δηλαδή μη συγκινηθείς που και η ψήφος κατακτήθηκε με αγώνες. Και ειδικά των γυναικών η ψήφος. Εσύ να το πετάξεις το δικαίωμα από το παράθυρο. Και να μείνεις άξια της μοίρας σου να κλαίγεσαι βαρναλικά:

"Τι φταίει, τι φταίει; Κανένα στόμα δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.

Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.