BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Δεν είναι μόνο οι ΑΕΝ χωρίς καθηγητές, τα ίδια επικρατούν ακόμη και στο ΚΕΣΕΝ!

Η θλιβερή κατάσταση που αντιμετώπισαν οι σπουδαστές των ΑΕΝ φτάνοντας στις σχολές τους προχτές, Παρασκευή 1 του Οκτώβρη, μη βρίσκοντας παρά ελάχιστους καθηγητές στις θέσεις τους, δεν είναι το μόνο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στη ναυτική εκπαίδευση. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στο ΚΕΣΕΝ. Εκεί δηλαδή που σπουδάζουν τα στελέχη της ναυτιλίας για να λάβουν πτυχίο υποπλοιάρχου, πλοιάρχου, β' μηχανικού και α΄μηχανικού.

Αποκαλυπτικό είναι το ακόλουθο άρθρο της εφημερίδας Ριζοσπάστης:


ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

«Κλειστόν» λόγω έλλειψης καθηγητών

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010

Τα 9 τμήματα πλοιάρχων καλούνται να καλυφθούν από... 7 όλους κι όλους καθηγητές, ενώ από τους 18 καθηγητές που θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στις θέσεις τους, υπάρχουν μόλις τέσσερις! Αυτή ήταν μέχρι και χτες η κατάσταση στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, το οποίο αν και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει την λειτουργία του από τις 3 Σεπτέμβρη, μέχρι και χτες ήταν κλειστό! Οσο για το πότε θα γίνει η έναρξη των μαθημάτων, αυτό είναι άγνωστο καθώς η γραμματεία έχει εκδώσει ανακοίνωση προς τους «ενδιαφερόμενους», για την παρακολούθηση των μαθημάτων «να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την γραμματεία μετά την 9/9/2010»!

Τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και βεβαίως όλα αυτά, αποτελούν ανάγλυφη απόδειξη της υπονόμευσης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης προκειμένου με την πασίγνωστη μέθοδο της σκόπιμης απαξίωσης να περάσει στα νύχια των ιδιωτών. Η υποβάθμιση και παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στους επιχειρηματίες, είναι μία από τις βασικές αξιώσεις που προβάλλουν οι εφοπλιστές και συγκεκριμένα η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με σκοπό την «παραγωγή» φτηνών και πειθήνιων ναυτεργατών.

Οι δραματικές εξελίξεις στο ΚΕΣΕΝ, στις ΑΕΝ και κατά συνέπεια σε βάρος των ναυτεργατών, δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος» μεταξύ του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» (υπεύθυνο για τη ναυτική εκπαίδευση) και της ΕΕΕ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης». Μάλιστα χτες το μεσημέρι και ενώ το ΚΕΣΕΝ είναι ακόμα κλειστό, η Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης κορυφώνοντας την πρόκληση, έστειλε στα ναυτεργατικά σωματεία και στην ΠΕΜΕΝ «σήμα», να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο σχετικό «διάλογο»!

Στην καταγγελία της η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει ότι η κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υπηρετούν, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ., που χτυπάνε το ναυτεργάτη, τον εργαζόμενο σε όλες τις πλευρές της ζωής του.

Απαιτεί άμεση πρόσληψη καθηγητών με σταθερή μόνιμη σχέση εργασίας και αξιοκρατικά κριτήρια και μετεκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Καλεί τους σπουδαστές, τους ναυτεργάτες οργανωμένα, συλλογικά, με τις ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΑΜΕ «να αγωνιστούμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε αιτήματα με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες».

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5824007

Από το Ριζοσπάστη και η ακόλουθη είδηση, στις 21/9/2010


«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΕΣΕΝ - ΑΕΝ

Παρέμβαση χτες στα γραφεία των εφοπλιστών

Δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έγινε χτες το μεσημέρι από μηχανικούς και καθηγητές από το ΚΕΣΕΝ μηχανικών και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχουν οι εφοπλιστές και η αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά τους, για την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει σήμερα η δημόσια ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη η διαπραγματευτική συνάντηση του προεδρείου της εφοπλιστικής Ενωσης με τη διοίκηση της ΠΝΟ για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010 με τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων.

Η συνάντηση αναβλήθηκε (λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας μέλους της διοίκησης της ΠΝΟ).

Την ώρα που τα μαθήματα του ΚΕΣΕΝ για τους α' μηχανικούς δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, όταν η προγραμματισμένη έναρξη ήταν για τις 3 Σεπτέμβρη και έγινε μετ' εμποδίων η έναρξη των μαθημάτων για τους β' μηχανικούς στις 15 Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης, το μόνο που βρήκε να πει ήταν «υπομονή μέχρι να αναλάβει ο νέος υπουργός», συμπληρώνοντας βέβαια υποκριτικά ότι «το θέμα αυτό απασχολεί και εμάς».

Η θέση της ΕΕΕ - που σταθερά δημοσιοποιεί μέσω και του προέδρου της - σταθερά στηρίζει «την ανάγκη δημιουργίας ιδιωτικών σχολών», με σαφή στόχο να εκπαιδεύονται πειθήνιοι ναυτεργάτες χωρίς να διεκδικούν δικαιώματα. Το αποτέλεσμα είναι η υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, με πεπαλαιωμένες και επικίνδυνες υποδομές, «αρχαίο» τεχνολογικό εξοπλισμό και με τραγική έλλειψη προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη που έγινε στην ΠΕΜΕΝ πριν την παρέμβαση - τις ανάγκες σε έλλειψη προσωπικού στο ΚΕΣΕΝ και τις ΑΕΝ προσπαθούν από το υπουργείο να τις καλύψουν με προσλήψεις ωρομίσθιων καθηγητών τους οποίους ωστόσο πληρώνουν με 7 ευρώ την ώρα!

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σε δελτίο Τύπου καλούν τους ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους, να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, σε «συσπείρωση, οργάνωση, αγώνα ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι υπεύθυνη για την οικονομική κρίση και την όξυνση των προβλημάτων των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.