BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΜΕ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΕΝ ΚΥΜΗΣ!

Έναρξη προχτές Παρασκευή, 1 του Οκτώβρη, του ακαδημαϊκού έτους για τις ΑΕΝ (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού). Αλλά με τεράστια προβλήματα!

Στην ΑΕΝ Κύμης (Εύβοια) τους σπουδαστές του 4ου και του 2ου έτους περίμεναν μόνο δύο καθηγητές! (Του τρίτου έτους υποτίθεται ότι ταξιδεύουν αυτό το διάστημα με καράβι... και τα πρωτάκια αναμένονται στις 11 του μήνα).

Συγκεκριμένα στη σχολή υπήρχαν ο διευθυντής σπουδών και ένας ακόμη καθηγητής. Εκ περιτροπής μοιράστηκαν τις ώρες στα δύο τμήματα προκαλώντας ανησυχία στους σπουδαστές ειδικά του τέταρτου έτους που αυτή η κατάσταση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη λήψη του πτυχίου τους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως τα πράγματα σε άλλες ΑΕΝ είναι χειρότερα! Πως στην Πρέβεζα υπάρχει ένας μόνο καθηγητής ενώ στον Ασπρόπυργο κανένας και προσπαθούν οι λιμενικοί να καλύψουν τις ώρες των μαθημάτων!

Την ίδια ώρα στη σελίδα του Υπουργείου:

http://www.yen.gr/wide/yen.chtm?prnbr=29878

είναι κρεμασμένη ανακοίνωση για πρόσληψη προσωπικού μόνο στην ΑΕΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.


28-09-2010

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ προκειμένου να καλύψει παροδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά το χειμερινό-εαρινό εξάμηνο, διδακτικού έτους 2010 - 2011 προκηρύσσει την πρόσληψη Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ωριαία αντιμισθία.

Για τις άλλες ΑΕΝ;

Το πρόβλημα βεβαίως με το διδακτικό προσωπικό δεν είναι καινούριο. Ούτε αφορά μόνο τις ΑΕΝ. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το ΚΕΣΕΝ. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ διαβάζουμε σχετικά:

http://www.pemen.gr/deltia/deltia/deltio20September.2010.doc


ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.) για τις διαπραγματεύσεις της ΣΣΕ του 2010, αναδείχθηκε μέσα από την παρέμβαση συναδέλφων Μηχανικών και ναυτοδιδάσκαλων το οξυμμένο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΚΕΣΕΝ – ΑΕΝ.

Τα μαθήματα στο ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών παρότι προγραμματισμένα για έναρξη στις 3 Σεπτέμβρη για τους Α’ Μηχανικούς, δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα, μετ’ εμποδίων έγινε η έναρξη των μαθημάτων από τις 15 Σεπτέμβρη στους Β’ Μηχανικούς, ανάλογες είναι οι συνθήκες στα ειδικά σχολεία και τις ΑΕΝ.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. αδιαφορώντας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευόμενοι, μετεκπαιδευόμενοι και οι οικογένειες τους, δήλωσε «υπομονή, να περιμένουμε το διορισμό του νέου υπουργού και το θέμα, μας απασχολεί».

[...] Καλούμε τους ναυτεργάτες εν ενεργεία, συνταξιούχους και τις οικογένειες τους σε συσπείρωση – οργάνωση αγώνα, ενάντια στην αντιναυτεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την οικονομική κρίση και την όξυνση των προβλημάτων των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων.

[...] - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Πειραιάς 20 Σεπτέμβρη 2010

Αλλά και στην ιστοσελίδα της ΠΕΠΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού) υπάρχει περσινή ανακοίνωση (Οκτώβρης του 2009 ) που αναφέρει τα εξής:

http://www.pepen.gr/pagesgr/YEN/YOAN_Proslipsi_kath_Aspr.mht


Προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη

Κοιν. 1. Δ.Π.Π. - 2. ΔΕΚΝ - 3. Διοικητή ΑΕΝ Ασπροπύργου - 4. Διευθυντή Σπουδών ΑΕΝ Ασπροπύργου/ Πλοιάρχων - 5. Ε.Ε.Ε. - 6. Π.Ν.Ο.

Θέμα : Πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών στην ΑΕΝ Ασπροπύργου Σχολής Πλοιάρχων

Κυρία Υπουργέ,

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη καθηγητών, λόγω μη πρόσληψης των ωρομισθίων καθηγητών στην ΑΕΝ/Πλοιάρχων Ασπροπύργου.

Έχουμε ήδη διανύσει το μισό πρώτο διδακτικό μήνα από το πρώτο εξάμηνο θεωρητικής εκπαίδευσης και η ΑΕΝ Πλοιάρχων υπολειτουργεί.

Ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα γιατί φοβούμεθα ότι με την όποια παράταση προκύψει στο πρώτο διδακτικό εξάμηνο θα δημιουργηθούν επιπλοκές μεγάλες στην ομαλή διαδοχή των εξαμήνων και τη συμπλήρωση της απαιτούμενης θαλάσσιας υπηρεσίας από τους σπουδαστές-δοκίμους Πλοιάρχους.

Με τιμή

Για την Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΑΡΛΑΜΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Β’ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


Έντονη είναι όμως η ανησυχία των σπουδαστών και για ένα άλλο θέμα που διαδίδεται. Πως λόγω των ελλείψεων των καθηγητών κάποιες ΑΕΝ θα κλείσουν!!! Ελπίζουμε να είναι ράδιο - αρβύλα. Γιατί αυτό θα είναι ανήκουστο! Ακόμη και αν οι αρμόδιοι σκεφτούν να μεταφέρουν σπουδαστές από τη μια ΑΕΝ σε άλλη. Το κάθε παιδί έχει κιόλας κλείσει σπίτι και πληρώσει ενοίκιο στην πόλη που σπουδάζει. Πώς θα μπορέσει ενώ η χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει να αλλάξει τόπο;

Καταλαβαίνετε όμως όλοι την τεράστια αγωνία των σπουδαστών με όλα αυτά. Σαν να μην φτάνουν τα οξυμένα προβλήματα με τη ναυτολόγηση να έχουν και προβλήματα με την υλοποίηση του διδακτικού πακέτου της σχολής τους.

Μ' αρέσει που κατά τα άλλα έπαιξε και φέτος στα τελεβίζια η γνωστή διαφήμιση που καλούσε τους νέους να ακολουθήσουν σπουδές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για να κάνουν λέει λαμπρή καριέρα στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου!

Κι αυτό που τελικά συναντούν όσοι πιστέψουν τη διαφήμιση είναι ένα μεγάααααααααααααλο και ατελείωτο άγχος να τελειώσουν τη σχολή. Τέσσερα χρόνια γολγοθάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.