BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ: Αξιώνουν νέα προνόμια και απειλούν ότι «η Ελλάδα θα κοπεί στα δύο»!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ:

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5899000


ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Αξιώνουν νέα προνόμια και απειλούν ότι

«η Ελλάδα θα κοπεί στα δύο»!

Για συνάντηση «σε πολύ καλό κλίμα»

μίλησε ο υπουργός Θαλασσίων ΥποθέσεωνΟι απαιτήσεις των εφοπλιστών πρέπει να ξεσηκώσουν όλο το λαό (φωτ. από πορεία ναυτεργατών στην Κόρινθο)

Ξεσαλωμένοι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές από την πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, υπηρετώντας την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε οικονομικό παράδεισο για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, έρχονται τώρα αδίσταχτα, όπως έγινε χτες στη διάρκεια συνάντησης της εφοπλιστικής τους Ενωσης (ΕΕΝ) με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, να αξιώσουν επιπρόσθετα προνόμια και νέες επιδοτήσεις!

Δηλαδή, θωράκιση της τρελής κερδοφορίας τους και παραπάνω «ζεστό χρήμα» στα θησαυροφυλάκιά τους, όταν ο λαός βογκά από τη φτώχεια και την ανέχεια που του φορτώνουν με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Δε διστάζουν δε οι ακτοπλόοι εφοπλιστές να εξαπολύουν απειλές για «λοκ άουτ», ενώ ο πρόεδρος της εφοπλιστικής Ενωσης Απ. Βεντούρης έφτασε να δηλώσει ότι αν δεν ικανοποιηθούν όσα απαιτούν, «η Ελλάδα του Αιγαίου Πελάγους θα κοπεί στα δύο από τη μη εκτέλεση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών»!

Το πλαίσιο των εφοπλιστικών αξιώσεων που κατέθεσε χτες ο Απ. Βεντούρης στον υπουργό Γ. Διαμαντίδη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εφοπλιστικής Ενωσης, είναι το εξής:

«Επανεξέταση της δεκάμηνης υποχρεωτικής απασχόλησης πληρωμάτων και εξέταση νομοθέτησης συστήματος επιδότησης των εισφορών προς ΝΑΤ (εργαζομένων - πλοιοκτητών) κατά τα πρότυπα των ελληνικών κρουαζιεροπλοίων και νομοθέτηση συστήματος εταιρικού ναυτολογίου για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογιακών πλοίων (ελεύθερα και επιδοτούμενα)». Που σημαίνει: Τέλος στην υποχρεωτική δεκάμηνη ναυτολόγηση των ναυτεργατών, επιδότηση των εφοπλιστών για τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι ναυτεργάτες θα είναι περιφερόμενοι από το ένα καράβι της εταιρείας στο άλλο.

«Δυνατότητα παράλληλης εποχικής δρομολόγησης και στελέχωσης πλοίου (Ro-Ro - ταχύπλοο - συμβατικό) κατ' ελάχιστον για 4 μήνες ετησίως σε γραμμές που εξυπηρετούνται από άλλα πλοία της αυτής διαχειρίσεως επί 10μηνης λειτουργίας». Δηλαδή να δρομολογούν εποχιακά τα πλοία τους.

«Δυνατότητα 5μηνης δρομολόγησης ταχυπλόων πλοίων ετησίως με ισόχρονη στελέχωσή τους». Σήμερα η υποχρεωτική δρομολόγηση των ταχύπλοων είναι 7 μήνες.

«Τροποποίηση του ΠΔ 177/74 περί οργανικών συνθέσεων με την εφαρμογή συστήματος safe manning για τα επιβατηγά πλοία υπό ελληνική σημαία κατά τα διεθνή πρότυπα». Η οργανική σύνθεση, δηλαδή, των ακτοπλοϊκών πλοίων να μειωθεί κατά δύο τρίτα. Οι όποιες ανάγκες από εκεί και πέρα των πλοίων να καλύπτονται από ναυτεργάτες χαμηλόμισθους ανασφάλιστους, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

«Ανάληψη από το κράτος πληρωμής των ποσών που προκύπτουν από την εφαρμογή των υποχρεωτικών εκπτώσεων για τις γραμμές που δε λειτουργούν βάσει συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας». Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις αφορούν συνταξιούχους, ΑμΕΑ κλπ.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, η απάντηση του υπουργού ήταν:

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα», «ο υπουργός δεσμεύτηκε να γίνει κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων με την ακτοπλοΐα προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για όλους»!

Αμεση παρέμβαση απ' τα ταξικά συνδικάτα

Και ήδη όπως φαίνεται τα «όργανα» έχουν αρχίσει. Από την 1η Νοέμβρη μένουν χωρίς καράβι το νησί Φούρνοι και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ικαρίας και μάλιστα ενόψει εκλογών.

Γι' αυτή την κατάσταση ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ τη Δευτέρα στις 12μ θα κάνουν παρέμβαση στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, ενώ σε δελτίο Τύπου αναφέρουν ότι αυτό το καθεστώς της «απελευθέρωσης», της άρσης του καμποτάζ, που επιτρέπει στους εφοπλιστές να κόβουν την Ελλάδα στα δύο, είναι που υποστηρίζουν «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα εξαπτέρυγα του ευρωμονόδρομου».

Καλούν τους εργαζόμενους σε μέτωπο ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. «Οργανωνόμαστε, αγωνιζόμαστε για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα υπηρετούν την εργατική λαϊκή οικογένεια», «γιατί η ακτοπλοΐα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό». Και καταλήγουν: «Απομονώστε τα δεκανίκια των εφοπλιστών. Τώρα ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση"».


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αν τώρα, μια ανάσα από τις εκλογές, αυτές οι απαιτήσεις των ακτοπλόων εφοπλιστούν περιγράφονται ως καλό κλίμα, τι μας περιμένει αμέσως μετά;

Και τι περιμένει τη νησιωτική Ελλάδα. Την ταλαίπωρη εδώ και χρόνια από συγκοινωνίες...

Μαζί και τους ναυτεργάτες. Που ακόμη μια φορά απειλούνται από τις απαιτήσεις για μείωση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι απαιτήσεις αυτές των εφοπλιστών έρχονται σε μια στιγμή που δεκάδες σπουδαστές των ΑΕΝ δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση σε καράβι και κινδυνεύουν ακόμη και με διαγραφή από τις σχολές τους, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Τους έθεσε άραγε το ζήτημα αυτό ο κ. Υπουργός; Τους ζήτησε να σταματήσουν τα παιγνιδάκια σε βάρος των δοκίμων; Ή ήταν που ήταν το κλίμα στραβό, τό 'φαγε κι ο γάιδαρος;

Όπως και να έχει, οι σπουδαστές μας ενημέρωσαν ότι ετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση. Γιατί έχουν καταλάβει πως χωρίς αγώνα τίποτε δε γίνεται. Οι πληροφορίες μας λένε πως η νέα συγκέντρωση θα γίνει μάλλον στις 22 του μήνα. Όταν θα έχουμε ακριβέστερη ενημέρωση, θα σας ειδοποιήσουμε για τόπο και ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.