BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΔΟΚΙΜΟΙ ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ!


Ο τίτλος δεν είναι δικός μας.

Οι ΔΟΚΙΜΟΙ ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ είναι ένα καινούριο γκρουπ στο φέις μπουκ και αποτυπώνει κυριολεκτικά την απόγνωση των σπουδαστών των ΑΕΝ που δεν κατάφεραν να βρουν καράβι για την πρακτική τους άσκηση με αποτέλεσμα να χάσουν το επόμενο έτος σπουδών στη σχολή τους.

http://www.facebook.com/profile.php?id=1397716273#!/group.php?gid=105157262872422

Αν και το γκρουπ άνοιξε μόλις πριν λίγες ώρες έχουν ήδη γραφτεί αρκετά μέλη αλλά και χαρακτηριστικά σχόλια.

Μεταφέρω το εξής:


Είναι πραγματικά απορίας άξιον που υπάρχουν σήμερα παιδιά που επιμένουν να ακολουθούν κάτω από τέτοιες συνθήκες σπουδές σε ΑΕΝ. Και καθόλου παράξενο που πολλά άλλα εγκαταλείπουν οριστικά τις σπουδές. Ο μόνος λόγος που του κάνουν όσοι συνεχίζουν είναι η τεράστια αγάπη για τη θάλασσα. Το μεράκι τους! Και είναι κρίμα που ...το μεράκι αυτό δεν το αξιοποιοεί κανένας θετικά. Μόνο το εκμεταλλεύονται... Μέχρι να απογοητευτεί ακόμη και ο πιο ανθεκτικός σπουδαστής...


Ακούει κανείς; Με απόγνωση ρωτάω κι εγώ. Αν ακούει κανένας αρμόδιος. Για τα όνειρα των νέων παιδιών που δολοφονούνται εκεί κάτω στο λιμάνι χωρίς οίκτο.

Από τα Χριστούγεννα έχουν ξαμολυθεί για καράβι όπως γράφουν ως υπότιτλο στο γκρουπ και στην απόγνωσή τους:


Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες δοκίμων σπουδαστών των ΑΕΝ. Και περισσότερο οι σπουδάστριες. Από τα Χριστούγεννα ψάχνουν, βρισκόμαστε πια στην καρδιά του καλοκαιριού, και καράβι πουθενά!


Και περισσότερο οι σπουδάστριες! Τα ίδια Παντελάκη μου εδώ και τρεις δεκαετίες. Έτσι δεν είναι παράξενο που οι ίδιες οι σπουδάστριες κάνουν την ίδια πρόταση που κι εμείς κάναμε από τις αρχές της δεκαετίας του 80:


as stamatisoun na mpainoun gunaikes sthn sxolh! afou den mas uposthrizoun isa isa mas vgazoun apo to epaggelma! gt sunexizoun na katastrefoun kopeles? einai o deuteros xronos pou eimai sthn sxolh! ton prwto emeina stasimi logo apousiwn apo ena provlhma ugeias! meta apo ena mhna mparkara ws epikouros sthn aktoploia k emeina 5 mhnes!! twra ws dokimos den mporw na vrw pou8ena! ti katantia einai auth???


Τι κατάντια είναι αυτή; Ρωτάμε κι εμείς μαζί με τη νεαρή δόκιμο που βλέπει τα επαγγελματικά της όνειρα να σωριάζονται σε ερείπια. Και στο ίδιο ερώτημα συμπληρώνουμε και όσα αναρωτιέται μια άλλη καπετάνισσα:


Σε ποια άλλη σχολή συμβαίνουν αυτά τα τραγελαφικά πράγματα; Αυτό το ξεθέωμα των νέων παιδιών και αυτό το στρεσάρισμα να βρουν καράβι αλλιώς χάνουν το εξάμηνο στη σχολή!!!


Αλήθεια, σε ποια άλλη σχολή; Σε ποια σχολή κάνουν κουμάντο οι εργοδότες και αποφασίζουν αυτοί για το ποιοι σπουδαστές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους και ποιοι όχι;

Και υπόψην ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των δοκίμων. Είναι πρόβλημα όλων μας. Γιατί οι σχολές Εμπορικού Ναυτικού, οι ΑΕΝ, χρηματοδοτούνται από την τσέπη μας. Την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών. Δεν μπορεί να πληρώνουμε στο βρόντο τόσα χρήματα. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες. Αλήθεια, η περίφημη τρόικα τι λέει γι' αυτό;

Ή μήπως στις ΑΕΝ δεν ισχύουν τα μέτρα του μνημονίου; Μήπως δεν ενδιαφέρει το συμμάζεμα της οικονομίας τον τομέα αυτό; Και δεν απασχολεί κανένα η διασπάθιση χρήματος χωρίς αντίκρυσμα;

Και όχι μόνο δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν μα όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές συμβαίνει και το εξής τραγελαφικό:


- kai kati akoma den mporw na katalavw me ti kritiria diafimizoyn to emporiko naytiko...???

- pragmatika evlepa thn diafhmisei k apo thn mia me pianane ta neura mou k apo thn allh gelousa!!!!eleos pia!!!!!exoun megalo 8rassos!


Ναι, χρειάζεται θράσος να πληρώνεις διαφήμιση για να προσελκύσεις παιδιά σε μια σχολή που πολλά από αυτά δε θα καταφέρουν ποτέ να την τελειώσουν. Και μάλιστα χωρίς να φταίνε τα ίδια. Προς τι η διαφήμιση;

Και θέλετε να δείτε ποια είναι η "ζοφερή πραγματικότητα" με στοιχεία;


- prin liges meres hmoun se mia etairia k mou eipane oti ton febrouario anoigoun oi 8eseis gia emas.. twra einai h seira twn deuteroetwn.. enas xronos xamenos..

- sovara????? apo thn sxolh mou exoun hdh diagrafei 3 kopeles! etsi 8a sunexistei?? den mas epitrepoun kan na teleiwsoume thn sxolh?

- nai..!!etsi mou eipane.. k poses akoma 8a diagrafoun... k ti na kanoume..?? den mas afhnoun na proxwrhsoume.. as pername kanonika ta 6mhna k na xrwstame sto telos thn uphresia.. na mhn xanoume xronia etsi adika...!

- akousthke apo thn pepen pws auto 8a isxusei......8a mporoume na mpoume kanonika 2o etos k xwris uphresia k na thn xrwstame sto telos!alla pote 8a pshfistei k 8a efarmostei??? enas 8eos kserei!

- an eidate k pio kato koritsia to septemvrio tha mazeytoume kapoia atoma na pame sto yppoyrgio gia ayto to logo na toys poume na sinexizoyme ta eksamina kai na kanoume thn prakth sto telos....h telos panton na ginei kati....an thelete mporeite na akoloythisete

- na pame katw na doume ti tha ginei den mporei na synexistei allo ayto to pragma!!! ELEOSSSSSSS

- mazi sas koritsia......enhmerwste mas meros,wra k mera k akolou8oume! oses perissoteres toso kalutera!

- APO POIA SXOLI EISEE??

- apo thn aen makedonias. k se plhroforw pws apo to diko mou tmhma toulaxiston apo ta 22 paidia mparkaran ta 9!!!...esu??

- posa atoma den exoun brei etairia apo th sxolh mas..kserei kamia???

- EGW AEN ASPROPYRGOU KAI EINAI XEIROTERA EDWWW!!!


Μα τα πραγματικά χειρότερα είναι άλλα. Αυτά που αποκαλύπτει ένα άλλο σχόλιο:


Κάτι πρέπει να γίνει και σύντομα. Αν μη τι άλλο να ληφθούν μέτρα για το θέμα της πρακτικής άσκησης. Ή να μειωθεί ή να βρεθεί τρόπος να γίνεται χωρίς τα παιδιά να φιλάνε κατουρημένες ποδιές και να πληρώνουν από την τσέπη τους για την υλοποίησή της.


Κατουρημένες ποδιές!!! και πληρωμένη από την τσέπη των δοκίμων η πρακτική άσκηση!

Μπράβο! Θερμά συγχαρητήρια!!!

Που όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα που έχει την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο! Και στην εποχή που οι γιάρδες δεν προλαβαίνουν να χτίζουν καινούρια καράβια για έλληνες εφοπλιστές!

Στην ίδια όμως χώρα που δρομολογήθηκε η άρση του καμποτάζ. Και που από την ώρα που εξαγγέλθηκε έκλεισαν οι πόρτες για τους έλληνες δοκίμους. Γιατί να τους ναυτολογήσουν οι εταιρείες; Αφού πλέον τους δόθηκε το ελεύθερο να ναυτολογούν ξένους...

Μέχρι τώρα τους ενδιέφερε να παράγεται έστω και ένα μικρό ποσοστό ελλήνων αξιωματικών. Και προσλαμβάνανε δοκίμους. Τώρα καρφί δεν τους καίγεται. Κι άσε τα δοκίμια να κραυγάζουν την απόγνωσή τους.

Και την ΠΕΠΕΝ να παίζει με το μέλλον τους υιοθετώντας προτάσεις να μη γίνει η πρακτική άσκηση τώρα... Μα τι θα αλλάξει αν δε γίνει τώρα; Θα συνεχίσουν μεν τις σπουδές τους μα η ουσία θα παραμείνει η ίδια. Δε θα πάρουν ποτέ πτυχίο αν δεν καταφέρουν να βρουν καράβι.

Ναι, προς το παρόν είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί έστω και έτσι το πρόβλημα. Μα δεν αρκεί αυτό. Δεν είναι λύση αυτό. Απλώς μεταθέτουν την αντιμετώπισή του κατά μερικά εξάμηνα. Και κάθε λογικός άνθρωπος που γνωρίζει τις συνέπειες του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας, καταλαβαίνει και ξέρει πως όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη.

Στρουθοκαμηλισμοί λοιπόν δεν επιτρέπονται. Και μόνο ξεκάθαρη τοποθέτηση στο όλο ζήτημα έχει νόημα. Τοποθέτηση που δε θα αποφεύγει να καταδικάσει τη ρίζα του κακού και θα προχωρά σε προτάσεις για ριζική αντιμετώπιση.

Και κυρίως δε θα μένει στα λόγια. Χρειάζεται αγώνας και μάλιστα ενωμένος. Τόσο των σπουδαστών όσο και όλων των ναυτεργατών. Γιατί το δικό τους πρόβλημα είναι και δικό μας. Αφελληνισμός των πληρωμάτων θα σημάνει πλήρη χρεωκοπία του ασφαλιστικού φορέα. Και αδυναμία καταβολής των συντάξεων.

Γι' αυτό κι εμείς είμαστε ολόπλευρα με το μέρος των δοκίμων και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δίκαιη απαίτησή τους να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Εδώ και τώρα οι ναυτεργατικές ενώσεις να συγκεντρώσουν στοιχεία για το πόσα παιδιά αναγκάστηκαν να διαγραφούν, πόσα άλλα κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο σπουδών και ακόμη υπό ποιες συνθήκες ναυτολογούνται όσοι τυχεροί. Και να τα φέρουν στο φως. Η ολιγωρία τους στο ζήτημα αυτό είναι και απαράδεκτη και βάζει υποψίες για τις αιτίες που την προκαλούν.

Περιμένουμε επίσης από κάθε έντιμο δημοσιογράφο να βοηθήσει στην προβολή του θέματος. Αρκετά με το ποσό που επιδικάστηκε στον κάθε κύριο Αγγέλου. Μας ζάλισαν πια. Και να αδιαφορούν που τόσα αγγελούδια ζούνε μια κόλαση.

Είναι παιδιά μας αυτά τα παιδιά. Και θα έπρεπε όλοι οι ενήλικες να ντρεπόμαστε που τα έχουμε φέρει σε τέτοια απόγνωση!

2 σχόλια:

  1. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που πραγματικά αδικούντε, όπως ορισμένες κοπέλες και άτομα που είναι τυπικοί με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Όμως, ας μην γενικεύουμε σε τέτοιο βαθμό.

    Καταρχάς, για ποιό λόγο να σου εξασφαλίζει η σχολή το μπάρκο? Είσαι στον ιδιωτικό τομέα, φρόντισε να είσαι ανταγωνιστικός. Οι περιπτώσεις ατόμων με καλή ακαδημαϊκή επίδοση, σωστή συμπεριφορά και ενδιαφέρον που δεν βρήκαν μπάρκο είναι ελάχιστες. Παρόλα αυτά, θα έπρεπε για αυτούς τους σπουδαστές να είχε δημιουργηθεί ένας φορέας να υποχρεώνει τις ναυτιλιακές να τους προσλάβουν εφόσον αυτοί ήταν σωστοί με τις υποχρεώσεις τους. Με τις κοπέλες η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για την πρόσληψη τους ακόμα και εάν έχουν τυπική συμπεριφορά με τις υποχρεώσεις τους, παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να μπαίνεις σε κάποια σχολή και να μην έχεις κάνει κάποια στοιχειώδη έρευνα σχετικά με το επάγγελμα σου? Γνωρίζουν έμπρακτα, όσες ενδιαφέροντε ότι θα αντιμετωπίσουν διάκριση και για αυτό είναι συνήθως πιο αποφασισμένες σχετικά με το επάγγελμα τους και πιο ανταγωνιστικές. Γιαυτό και αυτές που ενδιαφέροντε βρίσκουν εργασία. Κάτι που ισχύει για κάθε επάγγελμα.

    Αλλά δυστηχώς τα παραπάνω δεν αφορούν την πλειονότητα των σπουδαστών, πόσο μάλλον των θυληκών σπουδαστριών. Νομίζω όλοι γνωρίζουμε την τραγική κατάσταση στις Ακαδημίες, όχι λόγω των εγκαταστάσεων τους αλλά της ποιότητας των σπουδαστών, ειδικά στις μεγάλες σχολές. Μπορούμε να εθελοτυφλούμε όσο θέλουμε, αλλά δεν φταίει για όλα το κράτος. Αυτή η ελληνική νοοτροπία φταίει που θέλει ο καθένας να του τα προσφέρουν όλα στο πιάτο. Για να μπορείς να κερδίσεις όμως, πρέπει να προσπαθήσεις, να κουραστείς. Πώς είναι δυνατόν να επιθυμούν άτομα, με άθλιες επιδόσεις ή μηδενικο ενδιαφέρον (ή συμπεριφορά φοιτητή ΤΕΙ), θέση στην δική μας ναυτιλία? Την οποία λανθασμένα θεωρούμε συνιφασμένη με την ποιότητα των αξιωματικών. Δεν εχεί βγεί ποτέ καμία επίσημη έρευνα που να λέει πως οι Έλληνες αξιωματικοί είναι οι καλύτεροι του πλανήτη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μεγάλες εταιρίες αυτήν την στιγμή, στο εξωτερικό, που ενώ προσλαμβάνουν διεθνή πληρώματα (ειδικά στον τομεά της κρουαζίερας), δεν παίρνουν έλληνες γιατι τα μισθολόγια τους δεν συναύδουν με την απόδοση τους. Ημιμάθεια, έλλειψη βασικών γνώσεων, τεμπελιά, παρορμητικότητα, υπέρμετρος εγωϊσμός, είναι λίγα από τα ελλατώματα των ελλήνων αξιωματικών.

    Ιδιωτικές σχολές δεν θέλουν οι εφοπλιστές για να ρίξουν τους μισθούς, αλλά για να αναβάσουν το επίπεδο των αξιωματικών, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο που είχαν παλαιότερα, ειδικά τώρα που έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις. Πλέον, όσοι θέλουν το κάτι παραπάνω από το επάγγελμα τους ως ναυτικοί, δεν σταυριοδρομούν επί το πλείστον σε ελληνικές ναυτιλιακές αλλά σε εταιρίες του εξωτερικού. Όχι γιατί οι ελληνικές εταιρίες δεν έχουν ανταγωνιστικά μισθολόγια, αλλά γιατί θα είσαι σε πλόιο με ανθρώπους που μαστίζοντε από την αμάθεια, το κουτσομπολίο και την ρουφανιά, που θα δικαιολογούντε για κάθε τι και θα κατηγορούν άλλους για τα δικά τους λάθη. Γιατί? Επειδή αυτό το σάπιο σύστημα ήταν της άποψης, δώστου πτυχίο και εάν δεν κάνει η θάλλασα θα τον πετάξει. Αλλά κύριοι, ο φελλός πάντα επιπλέει. Για αυτό και αυτός ο φαύλος κύκλος, της κακής ποιότητας σπουδαστών και των μεσαίας ποιότητας αξιωματικών.

    Βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε πως παραδοσιακά οι Ελληνικές ναυτιλιακές δεν διαθέτουν τόσα πολλά εξειδικευμένα πλοία, για αυτό και επιλέγουν αξιωματικούς μεσαίας ποίοτητας - με τα ανάλογα μισθολόγια και συνθήκες εργασίας φυσικά. Πλεόν όμως επεκτείνοντε και σε τομείς όπως το offshore industry και τα LNG, πράγμα που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις τους αυξάνοντε, όπως και ο βαθμός εξειδίκευσης των αξιωματικών.

    Ας μην λοιπόν ρίχνουμε τα πυρά παντού λες και πάντα μας φταίνε οι άλλοι. Δεν πετυχαίνουμε τίποτα και το μόνο που καταφέρνουμε είναι οι ΑΕΝ να υποβαθμίζοντε ακόμα περισσότερο. Ας προσπαθήσουμε να δούμε και τα πράγματα, όχι απο την πλευρά αυτών των "αθώων αγγελουδιών" αλλά από την άλλη πλευρά, αυτήν της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Φιλικά,

    'Ενας αγανακτισμένος σπουδαστής ΑΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι εκτός τόπου και χρόνου, αγανακτισμένε σπουδαστή των ΑΕΝ. Κάνε υπομονή να βγεις πρώτα από το αυγό σου και μετά βγάλε και συμπεράσματα για τα κουσούρια των Ελλήνων Αξιωματικών. Όλως τυχαίως σήμερα και αυτή την ώρα που γράφω πετάει προς Νέα Υόρκη μια Ελληνίδα Καπετάνισσα για να μπαρκάρει ανθυποπλοίαρχος σε αμερικάνικο κρουαζιερόπλοιο. Για τους Έλληνες εφοπλιστές τα προσόντα της περίσσευαν. Ευτυχώς τα εκτίμησαν οι Αμερικάνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.