BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Πρόσκληση προς τις Καπετάνισσες σε εκδήλωση για τον Καββαδία


Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε σήμερα το παρακάτω μήνυμα:


Αγαπητές μου Καπετάνισσες ,

Επίτρεψτε μου σας παρκαλώ την προσφώνηση , γιατί πιστεύω , ότι στις φλέβες μας κοιλάει το ίδιο αίμα .

Λέγομαι Μπούζιος Βασίλειος και είμαι καθηγητής στο Γυμνάσιο Άστρους . Φέτος το χειμώνα , μαζί με μια ομάδα, μαθητριών κυρίως της Γ΄τάξης του σχολείου μας , αναλάβαμε να πραγματοποιήσουμε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα :

'' Νίκος Καββαδίας , Ο ποιητής της Θάλασσας

100 χρόνια από τη γέννηση του , 35 χρόνια από το θάνατο του ''

Επειδή λατρεύω κυριολεκτικά το ποιητή μας , τόσο για το έργο του όσο και για τη ζωή του , η πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος , ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής ! Δεν μπορείτε να φανταστείτε , πόσο ευτυχισμένος νοιώθω, που αυτό έγινε επιτέλους πραγματικότητα .

Ψάχνοντας λοιπον στο διαδίκτυο υλικό για τη ζωή και το έργο του ποιητή μας , πέσαμε στην πολύ - πολύ όμορφη και συγκινητική Ιστοσελίδα σας με το τίτλο '' Καπετάνισσες '' . Δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα και σε μερικά σημεία δάκρυσα , διαβάζοντας , τα πολύ ζωντανά και μεστά περιεχομένου , αφιερώματα σας για το ποιητή .

Η εργασία αυτή έγινε ένα πολύ όμορφο βιβλίο , στο οποίο συμπεριλάβαμε και πέντε αρθρα από τις " Καπετάνισσες " , τα οποία είναι ενσωματομένα έτσι ώστε να θεωρούνται αναπόσπαστη συνέχεια όλης της ύλης του βιβλίου.

Επίσης στις 11 Αυγούστου , στις 9:30 το βράδι , στο θέατρο του Παραλίου Άστρους , θα παρουσιάσουμε

Μουσική - Ποιητική Βραδιά ,

αφιερωμένη στο ποιητή μας , στην οποία θα τιμήσουμε τους ναυτικούς της Αρκαδίας και όλης της Ελλάδας.

Είναι μια εκδήλωση που αποτελείται από τέσσερα μέρη που το ένα διαδέχετια το άλλο , έτσι ώστε να σου δημιουργείται η εντύπωση ότι παρακολουθείς μια μουσική παράσταση .

Τα μέρη ειναι : 1) Λιγη αφήγηση 2 )Πολύ ποίηση 3 ) Και ακόμα περισσότερη Μουσική από την ορχήστρα μας .

Το τέταρτο μέρος ειναι τα video και οι εικόνες που προβάλλονται σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και συνοδεύουν και τα τρία προηγούμενα μέρη .

Όπως ξέρεται , φέτος εινναι η χρονιά είναι αφιερομένη στο ποητή . Όλη η Ελλαδα κατακλύζεται από αφιερώματα στο Νίκο Καββαδία . Εμείς ισχυριζόμαστε ότι θα παρουσιάσουμε τον πιο συγκινητικό και τον πιο ερωτικό Καββαδία !

Θα είναι για μας , η μεγαλύτερη χαρά μας , να σας έχουμε κοντά μας σε αυτή την εκδήλωση , να σας κάνουμε και ειδικό αφιέρωμα για τη παρουσία σας και να σας χαρίσουμε και το βιβλίο μας , που τόσο πολύ το αξίζετε .

Γι' αυτό σας στέλνουμε μία ηλεκτρονική πρόσκληση για όλο το σωματείο σας και σας περιμένουμε , να περάσουμε τη πιο αξέχαστη βραδιά του Αυγούστου , ταξιδεύοντας έστω για λίγο νοερά , μέσα από τα video μας , στις απέραντες θάλασσες του πλανήτη μας , με αρχικαπετάνιο το ποιητή μας .

Με πολύ εκτίμηση και αγάπη

Βασίλειος Μπούζιος

Καθηγητής , Συμβουλος του προγράμματος


_______________

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Συγκινηθήκαμε κι εμείς διαβάζοντας τόσα καλά λόγια για το blog ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ και μάλιστα σχετικά με έναν τομέα που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, τον ποιητή Νίκο Καββαδία.

Είναι τιμή ξεχωριστή να μας προσκαλούν σε μια τόσο ωραία εκδήλωση για τον ποιητή της θάλασσας και θα θέλαμε να ανταποκριθούμε. Πλην όμως λόγοι ανωτέρας βίας δε μας το επιτρέπουν...

Αν όμως κάποιος άλλος βρίσκεται κοντά στο Άστρος την 11η Αυγούστου, ας μην παραλείψει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που με τόσο μεράκι ετοίμασε ο κ. Μπούζιος και οι μαθήτριές του. Είναι πράγματι έξω από τα καθιερωμένα ένας καθηγητής να αναλώνει τις καλοκαιρινές του διακοπές, και το ίδιο ισχύει και για τις μαθήτριες, στηρίζοντας πολιτιστικές δράσεις.

Τους ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στην εκδήλωση.

Νοερά τουλάχιστον εκείνο το βράδυ θα συνταξιδεύουμε μαζί τους. Και με αρχικαπετάνιο τον κοινό αγαπημένο μας, το Νίκο Καββαδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.