BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΕΝΕΝ - ΠΕΜΕΝ & ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ...

Λες και δε φτάνουν τα προβλήματα των ναυτεργατών. Λες και δεν περισσεύει η δυστυχία. Και οι επιθέσεις του κεφαλαίου δεν αυξάνονται.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αντιπαράθεση των ναυτεργατικών σωματείων. Και δε μιλάμε για εκείνα που ολοφάνερα τάσσονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Αλλά για εκείνα που είναι με το μέρος των εργαζομένων.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην κόντρα ανάμεσα σε ΠΕΝΕΝ από τη μια και ΠΕΜΕΝ & ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ από την άλλη.

Η τελευταία πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών αντί να τους φέρει κοντά και να δώσουν επιτέλους τα χέρια, σηματοδότησε και νέες επιθέσεις. Και από τους μεν και από τους δε.

Το από πότε κρατάει αυτή η αντιπαράθεση μπορεί κανείς να το δει εδώ:

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5858004

Προσέχοντας στο τέλος της σελίδας τα παρόμοια θέματα που προβάλλονται και τις ημερομηνίες τους:


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
31/7/2010
-- Ο οργανωμένος αγώνας έφερε αποτελέσματα

7/2/2003
-- «Ψήνεται» ξανά νοθεία

4/2/2003
-- Ψήφος διεκδίκησης και αγώνα

7/9/2002
-- Με τις «πλάτες» των εφοπλιστών

9/10/1998
-- Σε συνέλευση αύριο οι ναύτες

Από τα άρθρα αυτά του Ριζοσπάστη και παραθέτουμε τα εξής χαρακτηριστικά:


Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010

Αποκαλύφθηκαν οι μηχανισμοί των εφοπλιστών

Στόχος να διατηρηθούν οι συσχετισμοί που χρειάζεται η αντεργατική επίθεση

Η ανάγκη να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση και οργάνωση των ναυτεργατών αναδείχτηκε στη χτεσινή, εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής.

Η συνέλευση «σημαδεύτηκε» από την κινητοποίηση του μηχανισμού των εφοπλιστών και την κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού, προκειμένου να εμποδιστεί ο απεγκλωβισμός των ναυτών από τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής στις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Να εμποδιστεί η δυναμική που αναπτύσσει η ταξική παράταξη του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών» (ΑΣΝ) και να μην αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί στη διοίκηση (όπου πλειοψηφεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και πρόεδρος είναι ο Αντώνης Νταλακογιώργος, γνωστό στέλεχός της) που σταθερά στηρίζει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις.


Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998

Σε συνέλευση αύριο οι ναύτες

Ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός" καλεί τους ναύτες να αποκρούσουν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εξαρτημένων από τους εφοπλιστές συνδυασμών

Οι ναύτες καλούνται να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις για να "μπλοκάρουν" τους μηχανισμούς που έχουν "στήσει" οι συνδικαλιστές - "δεκανίκια" των εφοπλιστών και της κυβέρνησης για να αποσπάσουν ψήφους ενόψει των εκλογών, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, που αρχίζουν στις 26 Οκτώβρη. Το κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή του ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών" (ΑΣΝ) (υποστηρίζεται από τη "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση"), καταγγέλλοντας παράλληλα τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις παράνομες και αντικαταστατικές πράξεις και τα διάφορα άλλα τεχνάσματα, σε βάρος ακόμα και υποψηφίων, που έχουν επιστρατεύσει "η ομάδα του σημερινού προέδρου Αντώνη Νταλακογιώργου και άλλοι χειραγωγημένοι από το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές συνδυασμοί".

Αλλωστε χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι "χειραγωγημένοι", όπως χαρακτηρίζονται, συνδυασμοί, επέλεξαν να γίνει η απολογιστική συνέλευση της ΠΕΝΕΝ αύριο, Σάββατο, παραμονή των εκλογών, ενώ υπήρχε αρκετό χρονικό περιθώριο!

Ο ΑΣΝ επισημαίνει ότι θα πατάξει κάθε είδους εκβιασμούς και απειλές και καλεί τους ναύτες να δώσουν περήφανη απάντηση. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι το προεδρείο αντιδημοκρατικά διαχωρίζει τους ναύτες που διαμένουν στους νομούς της Θράκης από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα. "Η προσπάθεια διαχωρισμού - τονίζεται - των συναδέλφων αυτών από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα και ο καθορισμός "δύο μέτρων και δύο σταθμών" στην αποστολή ψηφοδελτίων, είναι πράξη παράνομη και αντικαταστατική. Εφιστούμε την προσοχή στο δικαστικό αντιπρόσωπο και στην εφορευτική επιτροπή και τονίζουμε ότι θα αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο τέτοιου είδους ενέργειες".

Ο ΑΣΝ καλεί όλους τους ναύτες να πάρουν μέρος στην αυριανή γενική συνέλευση που θα γίνει στις 10 το πρωί "καταδικάζοντας την "ομάδα Νταλακογιώργου" που επέλεξε σκόπιμα την ημερομηνία αυτή, παραμονή των εκλογών, για να την υποβαθμίσει".


Ούτε ένα, ούτε δύο χρόνια. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια αναγκαζόμαστε να παρακολουθούμε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Που φυσικά δεν έχει μόνο τους μεν πρωταγωνιστές αλλά και τους άλλους:

http://www.penen.gr/test_1.html

Δυστυχώς (ή και ευτυχώς) το κείμενο της ΠΕΝΕΝ δεν είναι σε μορφή αναδημοσιεύσιμη. Μπείτε στο σύνδεσμο για να το διαβάσετε. Να δείτε τι καμαρτυρεί και ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, κατά των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ.

Ποιος έχει δίκιο; Ποιος άδικο;

Δεν έχει σημασία. Το μόνο σημαντικό είναι οι επιπτώσεις στο ναυτεργατικό κίνημα από την πολυετή αυτή κόντρα. Αυτές και μόνο μας ενδιαφέρουν και όχι ποιος θα υπερισχύσει από τους συνδικαλιστές. Λέμε δηλαδή πως είναι καιρός να βάλουν στην άκρη όσα τους χωρίζουν και να εστιάσουν σε όσα τους ενώνουν. Αυτό περιμένουν οι ναυτεργάτες από εκείνους. Και οι σημερινοί και οι παλιοί.

Πριν να είναι πολύ αργά. Και μη αναστρέψιμη η κατάσταση.

Γιατί τότε να το βράσουμε το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.