BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Τα κολλητηλίκια του Αλέξη με τη μαντάμ "Άρση Καμποτάζ" διώχνουν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα καλά στην αρχή με τον νεαρό αστέρα της πολιτικής μας, τον Αλέξη Τσίπρα. Και προεκλογικά και μετεκλογικά. Έταξε ενότητα της Αριστεράς και κυβέρνηση Αριστεράς και κατάφερε χωρίς να το περιμένει και ο ίδιος να συσπειρώσει έναν τεράστιο αριθμό ψηφοφόρων, περισσότερους από 1 εκατομμύριο! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα! τσίριζαν οι εγκάθετοι των καναλιών το βράδυ της 6ης Μάη και είχαν χάσει το χρώμα τους.

Οι ψηφοφόροι ψύχραιμοι. Ούτε τσίριζαν, ούτε πανηγύριζαν. Νηφάλια περίμεναν τις εξελίξεις και πίσω από τις λέξεις δε βλέπαν ντε και καλά τον Αλέξη αλλά και τις ύπουλες προσπάθειες της πλουτοκρατίας και των ηγετίσκων των κομμάτων της να σκάψουν το λάκο στο ΣΥΡΙΖΑ και να τον αποδομήσουν στα μάτια του κόσμου.

Λέγαν λοιπόν αυτοί πως φταίει ο Τσίπρας που δε σχηματίζεται κυβέρνηση. Κι εμείς βλέπαμε εκείνον τον τύπο που δε σέβεται ούτε τα άσπρα του μαλλιά σε ρόλο γλοιώδη να προσπαθεί να εκβιάσει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβέρνηση με τους εταίρους του μνημονίου! Και το ερώτημα να χάσκει: Γιατί μουσιού Κουβέλη δε συνεργάστηκες με Σαμαρά και Βενιζέλο; να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση; 168 έδρες είχατε μαζί! Τι σας έλειπε; Γιατί μας σέρνετε και πάλι σε εκλογές;

Πολύ απλή η απάντηση. Δεν έψαχναν να φτιάξουν κυβέρνηση. Να εξαφανίσουν την αντιπολίτευση ήθελαν. Να μην υπάρχει φωνή διαμαρτυρίας για όσα μας ετοιμάζουν παρακάτω!

Βλέπαμε επίσης και την Παπαρήγα. Και ακούγαμε τι έσερνε στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα. Μα πότε κέρδισε το παλιό το καινούριο για να μας κερδίσουν κι εμάς τόσα ανερμάτιστα επιχειρήματα κατά της αριστερής κυβέρνησης; Και πώς να ταιριάξει η συνεργασία με τη Δεξιά το 89 με το όχι στο ΣΥΡΙΖΑ το 2012; Αγκυλώσεις και στενά μυαλά και εμμονή στο σύνθημα για ισχυρό ΚΚΕ και απομονωμένο ταυτόχρονα απ' όλους. Έτσι θα αλλάξει η κατάσταση; Μπορεί, αλλά στη Δευτέρα Παρουσία.

Σαφώς υπήρχε και ένας Καμμένος. Μα καμένο χαρτί για τους ναυτικούς που είχαν προλάβει να τον γνωρίσουν στο Ναυτιλίας και τελείως τσουρουφλισμένο με όσα και στο πρόγραμμα του κόμματός του έγραψε τώρα και την πέρα από κάθε όριο φιλοεφοπλιστική πολιτική του. Τι δουλειά έχουμε εμείς μ' αυτόν που ονειρεύεται να δώσει γη και ύδωρ στο εφοπλιστικό κεφάλαιο;

Όλα καλά λοιπόν με τον Αλέξη τις πρώτες μέρες. Ώσπου ήρθε η ώρα για υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κι ανοίγει το στόμα του και λέει: Γεράσιμος Αρσένης για υπηρεσιακός πρωθυπουργός!!!

Κεραμίδα για τους εκπαιδευτικούς, κεραμίδα και για τους ναυτικούς. Οι πρώτοι για τον ίδιο, το "κάτσε καλά Γερασιμέ", και οι άλλοι για την κυρία του κυρίου Αρσένη. Τη μαντάμ "Άρση Καμποτάζ". Την κυρία Λούκα Κατσέλη,  που όχι μόνο ψήφισε το Μνημόνιο 1 αλλά και ως αρμόδια υπουργός το προώθησε και θέλησε να το θωρακίσει και με άλλες ρυθμίσεις, όπως την περίφημη Άρση  του Καμποτάζ που στην πράξη σημαίνει αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών!

Θυμίζουμε παλιά άρθρα για τη στάση της στο καυτό για τους ναυτικούς ζήτημα:

http://topontiki.gr/articles/view/8058  
Κατσέλη: Ιστορική τομή η άρση του καμποτάζ 
Ιστορική τομή για τον τομέα της ελληνικής κρουαζιέρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ η Υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ενημερώνοντας τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι η άρση του καμποτάζ αναμένεται να προωθήσει την ανάπτυξη του θαλάσσιου Τουρισμού, να ωφελήσει τις συνδεόμενες με τη θαλάσσια κρουαζιέρα ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και να ενισχύσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημειώνοντας ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες σαν αυτή αντιμετωπίζουν επιθετικά την οικονομική κρίση, παρατήρησε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για την περιοχή της Μεσογείου. [...]. 
Από την πλευρά του ο εισηγητής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης, αφού τόνισε ότι η ΝΔ είχε συμπεριλάβει την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, στις αναπτυξιακές προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για αοριστίες και ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» σε καίρια ζητήματα στο νομοσχέδιο, όπως στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας, στην απασχόληση Ελλήνων ναυτικών ή το πλαίσιο της συμφωνίας με την εκάστοτε επιχείρηση. 
 Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης δήλωσε ότι το κόμμα του «περιμένει να δει ένα ξεκάθαρο νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ από την κυβέρνηση και να πεισθεί ότι αυτή η νομοθεσία, που θα ψηφίσουμε τελικά, θα εφαρμοστεί στην πράξη». 
 Επικρίσεις διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει συνθέσει μια «ωραιοποιημένη» κατάσταση για την άρση του καμποτάζ μέσα από αυτό το νομοσχέδιο. 
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Πολλά ακόμη άρθρα εκείνης της εποχής (ΙΟΥΛΙΟΣ 2010) επιβεβαιώνουν την εμμονή της Κατσέλη για άρση του Καμποτάζ, σε αντίθεση με όσα ζητούσαν οι ναυτεργάτες και σε πλήρη εναρμόνιση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο!

Μπορούμε λοιπόν εμείς, βλέποντας τα τωρινά δημοσιεύματα του τύπου να μας προετοιμάζουν για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το κομματίδιο που ίδρυση η Κατσέλη, να του δώσουμε την ψήφο μας;

Ας δούμε για παράδειγμα τι γράφει το ΕΘΝΟΣ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63659493

[...] Ειδικότερα, η κ. Κατσέλη είπε ότι η Κοινωνική Συμφωνία τάσσεται ανεπιφύλακτα στον «προοδευτικό, αριστερό πόλο», απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους, σε «ανένταχτους» και «κοινωνικά δίκτυα». Η Λ. Κατσέλη έθεσε το ερώτημα εάν η Κοινωνική Συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτόνομη κάθοδο προς τις εκλογές ή εάν θα επιδιώξει συνεργασίες. Ως προς την πρώτη προοπτική, υποστήριξε ότι βασικό μειονέκτημα είναι η πόλωση που θα υπάρξει και που θα «δυσκολέψει» τα μικρά κόμματα. Αναφορικά με την «δεύτερη επιλογή», μίλησε για διμερή ή τριμερή συνεργασία με τα προαναφερθέντα κόμματα στη βάση μιας ελάχιστης συμφωνίας, ωστόσο ανέφερε ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν «αποκλείσει» μια τέτοια «δυνατότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Κατσέλη έθεσε το ερώτημα εάν η Κοινωνική Συμφωνία θα προχωρήσει σε διμερή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτή είναι «εφικτή», ή απλά θα στηρίξει τον «αριστερό πόλο», αλλά, όπως είπε «θα μείνουμε εκλογικά αμέτοχοι». «Το διακύβευμα των εκλογών είναι τέτοιο που δεν πρέπει να διστάσουμε να συνεργαστούμε», είπε η κ. Κατσέλη, εισπράττοντας το χειροκρότημα των συμμετεχόντων.[...] 

Αυτά λέει η Κατσέλη και ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται και την ακούει αυτάρεσκα και ικανοποιημένος ίσως που η πρόταση για τον Γεράσιμο Αρσένη, σύζυγο της κ. Κατσέλη, βρήκε το στόχο της! Δημοσιεύουν μάλιστα και την είδηση στο left.gr:

http://www.left.gr/article.php?id=1186  
Ημερομηνία: 19/05/2012 Συγγραφέας: left.gr
Υπερ ενός " προοδευτικού, αριστερού πόλου" τάχθηκε η Λούκα Κατσέλη στην 1η πανελλαδική συνάντηση στελεχών της Κοινωνικής Συμφωνίας, απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς και σε ανένταχτους και κοινωνικά δίκτυα. Η ίδια συμπλήρωσε οτι στις επερχόμενες εκλογές εάν αυτό δεν ειναι εφικτό, θα πρέπει η Κοινωνική Συμφωνία είτε να κατέβει αυτόνομα ή να επιδιώξει διμερή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Να προτιμήσουμε την πολυμερή συνεργασία μετά τις εκλογές και όχι διμερή προεκλογικά» εισηγήθηκε ο Χάρης Καστανίδης.

Χωρίς σχόλιο, λες και δεν τους αφορά εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους αφορά να ξεκαθαρίσουν στους ψηφοφόρους τους τι έχουν σκοπό να κάνουν. 

Μόνο που οι ψηφοφόροι δεν είναι βλάκες. Βλέπουν και παρακολουθούν και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Για να μην έχουν να ντρέπονται την επομένη των εκλογών. 

Μα το φαντάζεσαι να είσαι ένας άνεργος ναυτικός ή και πρώην ναυτικός που εξαιτίας τέτοιων πολιτικών πετάχτηκες έξω από τα καράβια και να δεις με τη δική σου ψήφο την μαντάμ "Άρση Καμποτάζ" να μπαίνει στη Βουλή; 

Το κόβεις μετά το χέρι σου ή δεν το κόβεις; 

Κι επειδή τα χέρια μας μας χρειάζονται, είναι ώρα για βαθιά περισυλλογή... 

Είτε είμαστε ναυτικοί είτε και εκπαιδευτικοί. 

Διπλό το φάουλ του Αλέξη και για τον κόσμο της θάλασσας και για τον κόσμο της παιδείας. 

Κι άσε τον ίδιο να ισχυρίζεται πως είναι στα αριστερά της Αριστεράς. Και ο μακαρίτης ο Αντρέας Παπανδρέου στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς θεωρούσε την αφεντιά του.  Μια αντίληψη που στήριξε τότε και το ΚΚΕ!!! με δραματικές συνέπειες και για τη χώρα και ιδιαίτερα για τους ναυτεργάτες. (Διαβάστε σχετικά στα βιβλία του Κώστα Γιαμπάνη). 

Μπορεί λοιπόν το ΚΚΕ του σήμερα να παραγγέλνει να μην εμπιστευτούμε το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και να έχει και δίκιο, αλλά το κακό είναι πως με τα δικά του τραγικά λάθη έχει κι εκείνο χάσει την εμπιστοσύνη μας. 

Τι μένει λοιπόν; τι μένει να πάει να ψηφίσει ένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του; 

Ίσως η μόνη λύση είναι να επανεξετάσουμε εκείνη τη θεωρία της χαμένης ψήφου. Και να τη φέρουμε σε αντιπαράθεση με τον παραλογισμό του σήμερα. Έτσι κι αλλιώς μην κοροϊδευόμαστε. Η Αριστερή κυβέρνηση φούσκα ήταν και πάει. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να βγει πρώτο κόμμα στις 17 Ιούνη δε θα καταφέρει να στήσει αριστερή κυβέρνηση. Κι ούτε θα βρεθεί αριστερός που σέβεται τον εαυτό του να πάει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά. Με ψήφους πασόκων, υποψηφίους πρώην πασόκους - ακόμη και με στήριξη πικραμένων δεξιών θα βγει. Ποια αριστερή πολιτική μπορεί έτσι να εφαρμόσει; (Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό που βιάστηκε να ανασκευάσει τη στάση του στο Μνημόνιο - είπαμε δεν τρώμε κουτόχορτα οι ψηφοφόροι)

Το ΚΚΕ όμως να μη χαίρεται. Γιατί η δική του στάση έσπρωξε προς τα δεξιά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Κουβέλης έπαιξε το δικό του παιχνίδι, το άθλιο, παρόμοια καταδικάζεται και η στάση της Παπαρήγα στη συνείδησή μας. Η φούσκα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έσκασε από μόνη της. Να μη χαίρεται λοιπόν το ΚΚΕ. Δε θα εισπράξει και ψήφο επαινετική για τη στάση του. 

Αν λοιπόν όλοι αυτοί δε νοιάστηκαν να αποκτήσει κυβέρνηση ο τόπος μα να εξαφανίσουν την αντιπολίτευση, αυτό που μένει σε μας είναι στις εκλογές του Ιούνη να ψηφίσουμε αντιπολίτευση! Και μάλιστα εξωκοινοβουλευτική! 

Άλλη ελπίδα προσωπικά δε βλέπω. Παρά να βοηθήσω με την ψήφο μου να μείνουν ζωντανές οι εστίες αντίστασης του λαού μας μπρος στην απίστευτη διάβρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Από τα κόμματα αυτά δεν έχουμε δυστυχώς τίποτε το θετικό να περιμένουμε. Μόνο να μας βυθίσουν περισσότερο στο χάος. Στην ανεργία, στα χαράτσια, στη διάλυση της οικονομίας, στο φούντωμα της ακροδεξιάς, στην επιδείνωση των εθνικών θεμάτων, στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και τόσα άλλα που μας κάνουν να πονούμε και να υποφέρουμε. 

Το μόνο που μένει σε όποιον σέβεται τον εαυτό του είναι να πει το δικό του ΟΧΙ στη σαπίλα. Κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να βγάλουμε που να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. 

Ένας πρώην ναυτικός και νυν εκπαιδευτικός

που αδυνατεί να ψηφίσει κόμμα που τα βρίσκει 
με τον Αρσένη και την Κατσέλη* (ΣΥΡΙΖΑ)

ένας αριστερός που είδε πολλές φορές να τον προδίδει το ΚΚΕ 
και ορκίστηκε να κόψει το χέρι του παρά να το ψηφίσει ξανά
(ειδικά μετά το ξύλο που έπεσε στο Σύνταγμα τον Οκτώβρη)*

ένας Έλληνας που λέει ΟΧΙ στο μνημόνιο
και στα κόμματα που  το ψήφισαν ή το στήριξαν
(ΠΑΣΟΚ* - ΝΔ* - ΛΑΟΣ - ΔΗΜΑΡ*)

ένας άνθρωπος που δεν ξεχνάει τι σημαίνει ναζισμός
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ)

και ανατριχιάζει με τις εθνικιστικές και ρατσιστικές κορόνες του κάθε Καμμένου*
(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ)

Τι άλλο μένει να ψηφίσει αυτός ο άνθρωπος; 

πάρεξ ένα κόμμα που μπορεί να μην μπει στη βουλή 
αλλά στέκεται ορθό στις επάλξεις; 

Αυτή τη φορά δεν ψηφίζουμε κυβέρνηση
ψηφίζουμε αντιπολίτευση! 
αντιδρώντας σ' αυτούς που δε θέλησαν να φτιάξουν κυβέρνηση 
ικανή να προστατέψει το λαό μας μπρος στη λαίλαπα

Ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τη ζωή μας
είναι ο αγώνας στους δρόμους και στις πλατείες! 

Ψήφο σ' αυτούς που έδωσαν εκεί τις μάχες τους 
και θα συνεχίσουν από το μετερίζι αυτό να τις δίνουν! 

Μένουμε ορθοί και ψηφίζουμε αυτούς που θα μείνουν δίπλα μας
δίχως επίσημη καρέκλα στη Βουλή! 

Τους άλλους, που θα γεμίσουν τα έδρανα, 
να τους ψηφίσουν οι θαμώνες των καφενείων
και όσοι βουλιάζουν στη ραστώνη του καναπέ τους. 

Όμοιοι ομοίω... 


__________________________

http://kapetanisses.blogspot.com/2011/10/blog-post_29.html  Τα γεγονότα στο Σύνταγμα - ο ρόλος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ

http://kapetanisses.blogspot.com/2010/05/blog-post_22.html Η άρση του καμποτάζ - η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Λούκας Κατσέλη

http://kapetanisses.blogspot.com/2009/10/blog-peiratiko-reportaz.html  Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στη ναυτιλία και στην εκπαίδευση.

http://kapetanisses.blogspot.com/2010/07/blog-post_5017.html  (ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ στα θέματα των ναυτεργατών)

http://kapetanisses.blogspot.com/2012/04/blog-post_30.html  (για τον Καμμένο και τη ναυτιλιακή του πολιτική)

http://kapetanisses.blogspot.com/2009/04/blog-post.html  Μικρό δείγμα της τελευταίας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και οι αγώνες των ναυτεργατών. http://kapetanisses.blogspot.com/2008/07/blog-post_25.html 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.