BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Το ανέκδοτο με τη ζημιά στον τουρισμό από την απεργία των ναυτεργατών

Από τα μεσάνυχτα έχει αρχίσει η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια. Η επίθεση όμως κατά των ναυτεργατών και του δικαιώματός τους να απεργούν έχει μέρες που μαίνεται στα ξεπουλημένα τελεβίζια και χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας με μένος καταφέρονται κατά εκείνων που τολμούν να σηκώσουν κεφάλι στην τρόικα και τους ντόπιους υπηρέτες της. Άξιος ο μισθός τους!

Μόνο που καταντούν γελοίοι όταν προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους προσπαθούν να μας αποδείξουν πως η απεργία των ναυτεργατών βλάπτει, λένε, τον τουρισμό! Το τι παλαβομάρες μας αραδιάζουν όλες αυτές τις μέρες δε λέγεται!

Ξεχνάνε πως μιλάνε σε ένα λαό που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική πολιτική. Που δεν έχει να φάει. Που φτάνει πλέον να αυτοκτονεί για να μην καταντήσει να ψάχνει την τροφή του στους κάδους σκουπιδιών:


Το σημείωμα που άφησε ο 77χρονος αυτόχειρας, ο Δ. Χριστούλας, συνταξιούχος φαρμακοποιός, και που έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι, μέρα μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, λίγες μέρες πριν...

Κι έρχονται τώρα τα παπαγαλάκια να μας πιπιλίσουν το μυαλό ότι τάχα η απεργία των ναυτεργατών θα μειώσει την τουριστική κίνηση!

Ποιος μωρέ πουλημένοι και αργυρώνητοι έχει σήμερα φράγκα να πάει διακοπές και μάλιστα στα νησιά; Σε ποιον περισσεύουν τόσα χρήματα που ξεσαλωμένο το εφοπλιστικό κεφάλαιο ζητάει για εισιτήρια; Πλάκα μας κάνετε;

Στους 1 και πλέον εκατομμύριο άνεργους;

Στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν ούτε τα φάρμακά τους να πληρώσουν τώρα που εκτός από τις συντάξεις ψαλιδίστηκαν άγρια και τα δικαιώματα στην περίθαλψη;

Στους νέους εργαζόμενους που σήμερα δουλεύουν και αύριο δεν ξέρουν τι τους περιμένει; Και που ούτε στο όνειρό τους δεν μπορούν να ζητήσουν άδεια από το αφεντικό; Και που τους έχουν καταδικάσει σε μισθούς των 400 ευρώ;

Ή μήπως οι άλλοι εργαζόμενοι; Που παίρνουν το κάτι παραπάνω και έχουν να ταΐσουν οικογένεια και να πληρώσουν και τα χαράτσια και τα δάνεια και την ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες;

Θα μας τρελάνετε, ξαναλέω; Ποιος Έλληνας σήμερα έχει λεφτά να κάνει τουρισμό; Εδώ στο σπίτι μας και δεν ξέρουμε πώς θα το γιορτάσουμε αυτό το Πάσχα...

Κι έπειτα. Από τη μεριά των ναυτικών. Που τους έχουν ισοπεδώσει με τα μνημόνια και τα πολυνομοσχέδια και τα μεσοπρόθεσμα και τα άλλα μέτρα που τελειωμό δεν έχουν. Έχουν ή δεν έχουν συνταγματικό δικαίωμα να απεργούν όταν πλήττονται τα εργασιακά τους δικαιώματα; Έχουμε δημοκρατία στη χώρα μας ή χούντα;

Αλλά και προς όσους διαμαρτύρονται που θα μείνει άδειο το ξενοδοχείο τους ή δε θα μετακινηθούν τα προϊόντα τους. Τι κάνατε όλοι εσείς όταν εμείς οι ναυτεργάτες χάσαμε τη δουλειά μας και βρεθήκαμε άνεργοι στη στεριά; Ξεκινώντας από το 1982, τότε που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ πρώτη φορά στην εξουσία και έβαλε στο στόχαστρο την ελληνική ναυτιλία. Πάνω από 100.000 Έλληνες ναυτικοί από τότε μέχρι σήμερα πετάχτηκαν στη στεριά χάρη στην αντιναυτεργατική πολιτική εκείνων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε επάγγελμα και να φορτωθούμε ατομικά ο καθένας μας τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Νέες Ιφιγένειες στο δήθεν μεγάλο σχέδιο για ανάπτυξη της χώρας!

Κι ενώ εμείς θυσιαστήκαμε και κανενός δεν ίδρωσε το αυτάκι, ούτε κι εκείνων που σήμερα τα βάζουν με τους απεργούς ναυτεργάτες, η ανάπτυξη της χώρας αποδείχτηκε μια τεράστια φούσκα! Ψέματα μας έλεγαν τόσον καιρό. Αντί για πρόοδο οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική της κατάρρευση!

Πόσο ανόητοι πρέπει να είμαστε για να πιστέψουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι και με την ίδια πολιτική, την αντιλαϊκή, θα πετύχουν σήμερα κάτι διαφορετικό; Όσοι τρώνε κουτόχορτο, ας τους πιστέψουν για μια ακόμη φορά. Εμείς και καμένοι είμαστε, τσουρουφλισμένοι, και άσπρισαν πια τα μαλλιά μας. Δεν αντέχουμε και δεν ανεχόμαστε άλλα ψέματα. Ο μόνος δρόμος για να προστατέψουμε και τη ζωή μας και τη χώρα μας είναι ο δρόμος του αγώνα. Της ταξικής σύγκρουσης!

Κι ο καθένας ας αποφασίσει με ποιους θα πάει. Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Και εν προκειμένω με τους ναυτεργάτες!

Αφήστε λοιπόν τα παπαγαλάκια να κρώζουν. Αυτός είναι ο ρόλος που τους ανέθεσαν τα αφεντικά τους. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ποιοι κρατάνε στα χέρια τους τα ιδιωτικά κανάλια...

Δε θα μας οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Ούτε στην εξαθλίωση που ονειρεύονται για να αυξήσουν και άλλο τα τεράστια κέρδη τους. Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε. Και δεν το εκχωρούμε σε κανέναν!

Ανυποχώρητα λοιπόν οι ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ τάσσονται στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών και στηρίζουν τον αγώνα του κλάδου!

Όλοι στον αγώνα, όλοι ενωμένοι!

____________________________

Σχετικές ανακοινώσεις για την απεργία

ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ ΠΕΣ/ΝΑΤ

Ναυτεργάτες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, Σπουδαστές

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48 ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Σ’ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΟΙΩΝ

από τις 10 ΑΠΡΙΛΗ στις 00.01 έως 11 ΑΠΡΙΛΗ 2012 στις 24.00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ναυτεργάτες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, Σπουδαστές,

Ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας, που από κοινού μας επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων μας, το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η τρόικα.

Η λάσπη που ρίχνουν στον αγώνα μας, οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, τα καθοδηγούμενα από τους εργοδότες τους ΜΜΕ, αποσκοπούν στο να προκαλέσουν αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων. Είναι αυτές οι δυνάμεις που έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία την εργατική, λαϊκή οικογένεια.

Την απεργία την προκάλεσαν οι εφοπλιστές που διατηρούν για πάνω από έξι μήνες απλήρωτους τους ναυτεργάτες στην επιβατηγό ναυτιλία και δεν ανανεώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
Την απεργία την προκάλεσε η κυβέρνηση του «μαύρου» μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που οι εφοπλιστές υπαγορεύουν τα νομοσχέδια – τερατουργήματα που κατέθεσε το ΥΠΑΑΝ και το Υπ. Εργασίας. Με τα νομοσχέδια:

Προωθούν την άρση του καμποτάζ στα τουριστικά και στην ακτοπλοΐα. Δίνεται η δυνατότητα στον ΥΠΑΑΝ να συναλλάσσεται με εφοπλιστές με «κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη», να δρομολογούν πλοία ανατρέποντας μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, οργανική σύνθεση, χρόνο απασχόλησης, εγκαταλείποντας το νησιωτικό σύμπλεγμα στις ορέξεις των εφοπλιστών. Αυτό σημαίνει επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας από ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, κοινωνικοασφαλιστική προστασία, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η ήδη οξυμένη ανεργία θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις,

Επιτίθενται στο ΝΑΤ – Οίκο Ναύτη και στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, λεηλατούν την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων τους και όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που με το αίμα και τον ιδρώτα τους δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

Στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια από κεφάλαιο – κυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας είναι ο δρόμος για να την αντιμετωπίσουμε, της οργάνωσης – συσπείρωσης δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για την λαϊκή αντεπίθεση σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

10 ΑΠΡΙΛΗ 2012 στις 5.30 π.μ Πλατεία ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Πειραιάς 6 Απρίλη 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.