BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Ναυτεργάτες: Με νέα απεργία απαντούν στην πολιτική επιστράτευση!

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ: http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5976307&publDate=30/11/2010

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Με νέα απεργία απαντούν στην πολιτική επιστράτευση

Δεν περνούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εφοπλιστών

Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης στους εργάτες της θάλασσας

Αποφάσεις για απεργία από Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ταξικά σωματεία

Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης επέβαλε χτες το απόγευμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, σε μία ύστατη προσπάθειά της να σπάσει τον μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα, ώστε να διευκολύνει την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο γυρεύει πλέον να κατασπαράξει όσα από τα ναυτεργατικά συγκροτημένα δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Να μετατρέψει όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πλωτά δουλεμπορικά γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε σε κίνηση τις προετοιμασίες για το επαίσχυντο αυτό μέτρο μόλις ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από τους ναυτεργάτες ότι συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία, η οποία ξεκινάει από σήμερα τα ξημερώματα.

Κατέφυγε στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μετά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησε από κοινού με τους εφοπλιστές, με τη συκοφαντία, τα ψέματα, τις ωμές παρεμβάσεις του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδη, την υποκίνηση δήθεν «αγανακτισμένων» παραγωγών για την καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού, επιχείρηση που έριξε στο κενό η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και η έμπρακτη αλληλεγγύη εργαζομένων της στεριάς και της νεολαίας.

Τρεις πολιτικές επιστρατεύσεις μετρούν πλέον οι ναυτεργάτες στο πετσί τους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να εφαρμοστεί στις πλάτες τους η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν για να αυξάνουν την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Η επιβολή του κατάπτυστου αυτού μέτρου ανακοινώθηκε χτες λίγο πριν τις 8 το βράδυ από τον υπουργό Γ. Διαμαντίδη, ωστόσο τα είχαν όλα έτοιμα από νωρίς. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από τους ναυτεργάτες στις 3 το μεσημέρι ότι παραμένουν στους καταπέλτες για άλλες 48 ώρες, απόφαση που επέβαλαν οι ίδιοι στην πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, τα λιμεναρχεία άρχισαν να ζητούν από τους πλοιάρχους τις λίστες πληρώματος (κρου λιστ), ετοιμάζοντας τα χαρτιά της επιστράτευσης.

Μετέτρεψαν τα «φύλλα» της επιστράτευσης

σε κουρελόχαρτα

Η επιδίωξη να ανακοπεί η απεργία με την πολιτική επιστράτευση προσέκρουσε και αυτή τη φορά πάνω στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και το τείχος αλληλεγγύης που έχτισε πλήθος εργαζομένων της στεριάς, νεολαίων, μικρών ΕΒΕ, αλλά και γυναικών, που από νωρίς το απόγευμα είχαν κατακλύσει το λιμάνι του Πειραιά, μετά το κάλεσμα που είχαν απευθύνει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα έγινε μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, το οποίο ακολούθησε πορεία που κατέληξε και αυτή στο λιμάνι.

Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε μπροστά στους καταπέλτες, αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Με την ανακοίνωση του έσχατου μέτρου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου από τον καταπέλτη του πλοίου «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» κάλεσε «όλη την εργατική τάξη να αντιδράσει», σημαίνοντας συναγερμό. Η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Το ΠΑΜΕ αποφάσισε νέο συλλαλητήριο για σήμερα στις 6 το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που είναι πρώτη δύναμη στη διοίκησή του, κήρυξε για σήμερα 24ωρη παμπειραϊκή απεργία.

24ωρη απεργία για σήμερα εξήγγειλαν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα σωματεία του Πειραιά, Επισιτισμού Τουρισμού, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών και η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων στην Ελαιουργοσαπουνοποιία. Στάση εργασίας για σήμερα 5 με 8 το απόγευμα αποφάσισε η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Μέχρι αργά το βράδυ, εργατόκοσμος συνέχιζε να καταφτάνει από κάθε περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά μετατρέποντας τις απεργιακές φρουρές σε μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στους καταπέλτες.

ΣΧΟΛΙΟ: Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι η απόφαση για απεργία στην ΠΝΟ πάρθηκε με 11 ψήφους υπέρ και μόνο 4 κατά. Έτσι διαβάσαμε στο Πειρατικό Ρεπορτάζ. Και το συμπέρασμα είναι πως ακόμη και Πασόκοι πρόεδροι ναυτεργατικών σωματείων ψήφισαν για συνέχιση της απεργίας.

Μπράβο λοιπόν στο ΠΑΜΕ που στηρίζει τους ναυτεργάτες, αλλά αυτή η εμμονή αυτοπροβολής πως μόνο το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στους απεργούς και η αγνόηση των άλλων δυνάμεων του ναυτεργατικού κινήματος, μόνο ζημιά μπορεί να κάνει.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλουμε και τη δράση του ΠΑΜΕ αλλά και την απαίτηση για ΕΝΟΤΗΤΑ όλων των δυνάμεων του ναυτεργατικού κινήματος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια εκεί που καταντήσαμε να τσακωνόμαστε και μεταξύ μας.

Εδώ και τώρα κοινή επιτροπή αγώνα ναυτεργατών με συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα. Αλλιώς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και θα μείνουμε να μετράμε αγωνιστικές δάφνες πάνω από το μνήμα του ναυτεργατικού κινήματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.