Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, είναι φέτος «Υγιείς Υγρότοποι, Υγιείς Άνθρωποι».
Τι είναι όμως οι υγρότοποι; Ως υγρότοπο χαρακτηρίζουμε ένα περιβάλλον το οποίο συνδέει ένα χερσαίο με ένα υδάτινο οικοσύστημα – τα οποία μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα ή να εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Ένας υγρότοπος συνήθως φιλοξενεί μια σημαντική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που πολλές φορές είναι ενδημική - δηλαδή τη συναντάμε μόνο σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος. Οι υγρότοποι περιλαμβάνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, τα ρέματα, τους βάλτους και τα έλη.
Το 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η ομώνυμη Συνθήκη Ραμσάρ για τους Υγροτόπους. Σήμερα, οι 158 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αυτή, δεσμεύονται να προστατεύουν τους υγροτόπους τους καθώς και να τους εκμεταλλεύονται με σωστό τρόπο ώστε να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη μας λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των επόμενων γενιών για ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.
Τι μας προσφέρουν οι υγρότοποι και γιατί πρέπει να τους προστατεύουμε:
· Φιλτράρουν και καθαρίζουν το πόσιμο νερό που χρησιμοποιούμε, έργο ζωτικής σημασίας. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο χρήσιμη η υπηρεσία αυτή για τους ανθρώπους όσο είναι σήμερα… ας μην ξεχνάμε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
· Προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία τροφής όπως ψάρια και οστρακοειδή, κάποια είδη θηλαστικών, ρύζι, φρούτα και λαχανικά, καρπούς, ερπετά, αμφίβια, έντομα, σαλιγκάρια και άλλα πολλά.
· Κάποια από τα είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε στους υγρότοπους χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους ανθρώπους για την παρασκευή φαρμάκων. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι οι βδέλλες που βοηθούν στη θεραπεία των αρθριτικών, τα ερπετά που μας παρέχουν αντίδοτα σε τοξικές ουσίες και η λευκή ιτιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ασπιρίνης.
· Αποτελούν πηγή αναψυχής και διασκέδασης για όλους εμάς που τους επισκεπτόμαστε και μας δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσουμε αθλήματα όπως ποδηλασία, πεζοπορία, κωπηλασία, ψάρεμα κτλ.
Δυστυχώς όμως, η κακή διαχείριση των υγροτόπων έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την επιβίωση τους αλλά και την υγεία των ανθρώπων:
· Λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη μας – σήμερα είμαστε πάνω από 6.500.000.000 άνθρωποι! – αυξάνονται και οι ανάγκες μας για νερό. Παράγοντες όπως οι κλιματικές αλλαγές που προκαλούν μεγάλες ξηρασίες στους υγροτόπους αλλά και η ρύπανση που προέρχεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των πηγών πόσιμου νερού.
· Τις τελευταίες δεκαετίες οι πλημμύρες των υγροτόπων λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν αυξηθεί. Οι πλημμύρες αυτές έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν κοντά σε υγροτόπους και από ότι φαίνεται στο μέλλον το πρόβλημα θα είναι χειρότερο.
· Πολλές λοιμογόνες ασθένειες όπως η ελονοσία και η χολέρα αναπτύσσονται πιο εύκολα σε υγροτόπους που δεν τους διαχειριζόμαστε σωστά. Από τις ασθένειες αυτές χάνονται πάνω από 3.000.000 ζωές κάθε χρόνο.
Ας βοηθήσουμε λοιπόν τους υγροτόπους να παραμείνουν υγιείς ώστε να διασφαλίσουμε και τη δική μας υγεία!
Να τι μπορείτε να κάνετε όλοι εσείς οι μικροί φίλοι της Παιδικής HELMEPA με την Ομάδα σας για να βοηθήσετε:
· Ένα πρώτο βήμα είναι να μοιραστείτε τις πληροφορίες που μάθατε με τη τάξη σας, την οικογένεια και τους φίλους σας.
· Όσοι από σας ζείτε μακριά από τη θάλασσα αναλάβετε να υιοθετήσετε και να καθαρίσετε εθελοντικά ένα ποτάμι, ένα ρέμα, ένα ρυάκι ή μια λίμνη.
· Φτιάξτε μια πινακίδα με περιβαλλοντικό μήνυμα και τοποθετήστε την στην περιοχή που υιοθετήσατε.
· Καταγράψτε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που υιοθετήσατε και μάθετε περισσότερα για αυτή.
· Δημιουργήσετε ενημερωτικό υλικό και μοιράστε το στην κοινότητα σας.
· Εντοπίστε πηγές ρύπανσης ή παράνομες χωματερές και ενημερώστε την Τοπική σας Αυτοδιοίκηση.
Ξεκινήστε σήμερα, καλή επιτυχία!
_________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...