Louka Katseli, a professor of economics, has been sworn in as Minister of Economics , Competitiveness and Shipping in the newly-formed Greek centre-left government of Prime Minister George Papandreou, local media reports.
Shipping circles have voiced uncertainty about the radical transfer of the shipping portfolio to one of the most powerful ministries in the government.
In taking the reins of the superministry, forged by presidential decree on the Papandreou's administration's first day in power, Ms Katseli is believed to have become the first woman to be Greece's minister for shipping.
In a brief speech on the handover of the merchant marine portfolio, the new minister promised continual consultation and dialogue with the industry, but also speedy decision making.
The country's economy, competitiveness and shipping made a good fit, she argued, anticipating industry grumbles about the abolition of a stand-along shipping ministry, a feature of the Piraeus waterfront since 1945.
One note of complaint was struck by outgoing Deputy Minister of Merchant Marine Panos Kammenos who said it was "sad" to deliver a ministry that was no longer independent.He said that in the history of the Hellenic Coast Guard since 1919 it was the first time the body's duties would be split between three different ministries, with one other exception several decades ago.
Source: Asiasis
http://www.vinamaso.net/news-events/shipping-logistics/louka-katseli-heads-greek-shipping.html
_________________
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός απ’ τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που κατέβηκε συνοδευόμενος απ’ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κ. Τασιούλα, για να αναλάβει την διοίκηση του λιμενικού σώματος, κατά το «αστυνομικό» του μέρος, εμφανίστηκε και ουσιαστικά ανέλαβε το τμήμα του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Ρόβλιας – πληροφόρηση που δεν είχε κανένα ΜΜΕ μέχρι εκείνη την στιγμή. Φαίνεται άλλωστε ότι τα σχετικά προεδρικά Διατάγματα, γράφονται και ξαναγράφονται (και ίσως χρειαστεί να ξαναγραφτούν)."
έχει προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο αρκετά ερωτηματικά. Ερωτηματικά που γίνονται μεγαλύτερα ενός συνόρων για όσους έχουν ιδιαίτερη σχέση με το πρώην πλέον ΥΕΝΑΝΠ. Διότι πέρα από τα τρία υπουργεία που σε πρώτη φάση εμφανίστηκαν ως διάδοχοι, εύλογος είναι ο προβληματισμός και για άλλες υπηρεσίες που μένουν ακάλυπτες. Πχ τομέας ναυτικής εκπαίδευσης, εργασιακά θέματα των ναυτικών κλπ.
Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση της Ένωσής μας πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΠΕΝ
Με αφορμή φήμες που ήδη κυκλοφορούν περί συστάσεως της νέας κυβέρνησης και των υπουργείων της, με ταυτόχρονη διάλυση του ιστορικού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, θέλουμε να κάνουμε το ακόλουθο σχόλιο:
Θεωρούμε την οποιαδήποτε κίνηση για μείωση και διαμελισμό του συγκεκριμένου Υπουργείου ταπεινωτική για την μεγάλη Ναυτιλία μας, την μοναδική σημαντική βιομηχανία της χώρας και το ένδοξο παρελθόν μας σαν ναυτικός λαός.
Το ΥΕΝΑΝΠ ώς τώρα, με Υπουργό, Υφυπουργό, τρείς Γενικούς Γραμματείς, με μεγάλη δυσκολία ανταποκρινόταν στο έργο του με αποτέλεσμα η προσφορά του να μην είναι επαρκής…
Αν κάποιοι πιστεύουν οτι η Ναυτιλία και το μέλλον της είναι στην τελευταία σελίδα των προτεραιοτήτων τους, είναι γελασμένοι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μειώσει τη Ναυτιλία και τους ανθρώπους της.
Έχουμε βαρεθεί να ακούμε ωραία και μεγάλα «ΘΑ» πρίν απο κάθε εκλογή. Ας δείξουν οι αρμόδιοι τον ανάλογο σεβασμό που πρέπει στη ναυτιλία και να τη βοηθήσουν να στέκεται ψηλά όπως της πρέπει.
Θέση μας ήταν, είναι και θα είναι η διατήρηση του ΥΕΝΑΝΠ για το καλό και την προστασία των Ελλήνων ναυτικών αλλά και της Ελληνικής ναυτιλίας γενικότερα.
Μέχρι αυτή την ώρα δε γνωρίζουμε τις ακριβείς αντιδράσεις όλων όσων σχετίζονται με το χώρο της ναυτιλίας. Ενδεικτικά παραπέμπουμε και σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ναυτεμπορική:
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1724730
όπου και σημειώνονται τα ακόλουθα:
Η εφοπλιστική κοινότητα εκτιμά ότι η νέα δομή ενέχει κινδύνους υποβάθμισης, παρά την «αναβάθμιση» στο τίτλο, της εκπροσώπησης, κυρίως στο εξωτερικό, της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.
Παράλληλα θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί λόγω της μεταφοράς του Λιμενικού Σώματος στο νέο υπουργείο, μία τεράστια τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την επεξεργασία της ναυτιλιακής πολιτικής και της υποστήριξής της στους διεθνείς οργανισμούς.
Να σημειωθεί ότι τόσο η ΠΝΟ όσο και η Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, την έντονη αντίθεσή τους με τη διχοτόμηση του ΥΕΝANΠ κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της ελληνικής ναυτιλίας.
Η ίδια όμως εφημερίδα σημειώνει και το εξής:
Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα παράγοντες του κλάδου σημείωναν ότι μία μεταφορά της αρμοδιότητας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο νέο υπουργείο Υποδομών θα δώσει τη δυνατότητα να αναδειχτεί η διαφορετική και εν πολλοίς αρνητική αντιμετώπιση που είχε η ακτοπλοΐα από την πολιτεία σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους μεταφορών (διοικητικές ποινές, επιδοτήσεις, επιπλέον φόροι στα εισιτήρια, κ.λπ.).
Από όσο είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει, οι μόνοι που είδαν με ικανοποίηση τη διάσπαση του ΥΕΝΑΝΠ ήταν οι ακτοπλόοι... Κι αναρωτιόμαστε, ζύγισε τελικά περισσότερο η ακτοπλοΐα στην απόφαση της νέας κυβέρνησης; Και θεωρούν πως η ακτοπλοΐα είναι το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής ναυτιλίας ώστε να προτάξουν τα δικά της συμφέροντα;
Σημειώνουμε ότι εντονότατη ήταν η αντίδραση και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας:
http://www.pno.gr/dt/06-10-2009.pdf
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή πληροφορίες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ότι δηλ. το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πρόκειται να συγχωνευθεί με άλλο Υπουργείο, χάνοντας έτσι την αυτονομία και αυτοτέλειά του, δηλώνει ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι επιζήμια για την ναυτιλία μας, την πρώτη σε μέγεθος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα στερήσει από την ναυτεργατική οικογένεια παράδοση δεκαετιών, σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των ιδιαιτέρων προβλημάτων που απασχολούν τους ναυτεργάτες.
Εκτιμούμε ότι τυχόν απώλεια της αυτονομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας θα έχει επιπτώσεις και στον διεθνή χώρο, πέραν βεβαίως της αυτονόητης επίπτωσης να υποβαθμισθεί η εικόνα της ναυτιλίας μας διεθνώς.
Είναι γνωστό ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία με το συνάλλαγμα που εισάγεται στη χώρα μας από τους ναυτεργάτες, συνιστά αδιαφιλονίκητο πυλώνα ενίσχυσης της εθνικής μας οικονομίας και μάλιστα σε εποχή διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι επιπτώσεις της οποίας άρχισαν να πλήττουν και τη χώρα μας.
Σε εποχή που η προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα ιεραρχείται σαν πρώτη προτεραιότητα για την ναυτιλία μας, μια και η δεξαμενή του έμψυχου δυναμικού έχει στερέψει επικίνδυνα, τυχόν απώλεια της αυτονομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας θα στείλει λάθος μήνυμα στους νέους μας και θα αναχαιτίσει την προσπάθεια ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού της ναυτιλίας μας.
Μετά από τα παραπάνω, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, απευθυνόμενη προς κάθε κατεύθυνση, τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και θα το αντιπαλέψει με κάθε τρόπο, γιατί εν κατακλείδι θεωρεί ότι δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα των ναυτεργατών αλλά και της σύνολης εθνικής οικονομίας.
Γιάννης Χαλάς
Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ
Θα μπορούσε κανείς διαβάζοντας ποιοι ήδη έχουν εκφράσει αντίθεση άποψη για την κατάτμηση του ΥΕΝΑΝΠ, να βγάλει το συμπέρασμα πως εδώ έχουμε ρήξη δεξιάς πολιτικής με την πολιτική του νεοεκλεγέντος στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και να χαρεί που επιτέλους οι δεξιές πολιτικές δε θα έχουν πέραση... Είναι όμως έτσι; Πρόκειται δηλαδή για μια προοδευτική αλλαγή;
Εμείς λέμε ότι υπάρχει και η τρίτη άποψη. Αυτή που βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο του ενδιαφέροντος και τα συμφέροντά του ως κύριο ζητούμενο. Πχ θυμίζουμε ότι από τον καιρό ακόμη που εμείς σπουδάζαμε, ήταν πάγιο αίτημα η μεταφορά των ναυτικών σχολών στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Επομένως αν μία τέτοια μεταφορά γίνει τώρα, θα τη χαιρετήσουμε ως θετική εξέλιξη. Θα γίνει όμως;
Επίσης ως προς το ναυτεργατικό τμήμα του υπουργείου. Η κοινή λογική λέει πως δικαίως του λόγου θα πρέπει να ενταχθούν στο αρμόδιο υπουργείο για θέματα εργασίας όλων των εργαζομένων. Δηλαδή το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως λέγεται και με επικεφαλής τον κ. Λοβέρδο. Τι συνέπειες όμως θα έχει κάτι τέτοιο στο μέλλον των ταμείων των ναυτικών; Και ακόμη τι πρόκειται να συμβεί στον τομέα της συνταξιοδότησης των ναυτικών;
Και παρότι δεν είναι σοφό να βγάζει κανείς γρήγορα συμπεράσματα, και θα έπρεπε ίσως να περιμένουμε... δυστυχώς η πικρή πείρα του παρελθόντος συμβουλεύει να ανησυχούμε πολύ. Και για όλα τα θέματα που θίξαμε παραπάνω. Μακάρι να διαψευστούμε. Αλλά απίθανο φαίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...