BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

9 ΜΑΗ ΣΑΒΒΑΤΟ: Μαραθώνια πορεία ειρήνης

Το Σάββατο, 9 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία ΕιρήνηςΗ Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, τη νεολαία και τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που θα γίνει το Σάββατο 9 Μάη 2009.

Αταλάντευτα και ανυπόταχτα, κλιμακώνει σήμερα τον αγώνα:

-- Για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ.

-- Για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων.

-- Για την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

-- Ενάντια στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας του Αντιφασιστικού Αγώνα και της Νίκης των Λαών.

-- Για να πληρώσουν την κρίση οι ιμπεριαλιστές και όχι οι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, η 30ή Μαραθώνια Πορεία περιλαμβάνει:

4.30 το απόγευμα: Συγκέντρωση στον Τύμβο του Μαραθώνα. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας.

5.30 το απόγευμα: Στάση στην Παλλήνη και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

6.30 το απόγευμα: Πλατεία Μαβίλη, συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και στο Σύνταγμα. Θα χαιρετίσει η πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ Αγγελική Σαμούρη.

7.30 το απόγευμα: Στο Σύνταγμα μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση και συναυλία με τον Στέφανο Ψαραδάκο. Θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

_______________________________

Πούλμαν για την πορεία

Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης δρομολογούν πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, το Σάββατο 9 Μάη.

-- Αθήνα, 2.45 μ.μ., από την πλατεία Κάνιγγος.

-- Γούβα, 3 μ.μ., από την πλατεία Πλυτά.

-- Αγιος Δημήτριος, 3 μ.μ. από Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, 3.15 μ.μ. στη Δάφνη, Γυμναστική Ακαδημία (Βουλιαγμένης).

-- Πετρούπολη - Ιλιον - Αγ. Ανάργυροι - Καματερό, 2.45 μ.μ. από Δημαρχείο Πετρούπολης, 3 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ιλίου, 3.05 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων («Goody's»), 3.15 μ.μ. στο Δημαρχείο Καματερού.

-- Περιστέρι - Αιγάλεω - Χαϊδάρι, 2.30 μ.μ. από Ευαγγελίστρια - Περιστέρι (γραφείο ΠΕΑΕΑ), 3 μ.μ. στο Αιγάλεω (διασταύρωση Λ. Θηβών και Λ. Αθηνών).

-- Χαλάνδρι - Αγ. Παρασκευή, 3.15 μ.μ. από κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, 3.30 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Παρασκευής.

-- Νέα Σμύρνη, 2.30 μ.μ. από Ομήρου και Ελ. Βενιζέλου.

-- Καλλιθέα - Ταύρος, 2.45 μ.μ. από πλατεία Δαβάκη (Καλλιθέα), 3 μ.μ. στο Δημαρχείο Ταύρου.

-- Νέο Ηράκλειο, 3.30 μ.μ., από το γήπεδο «Τυφώνας».

-- Αγ. Βαρβάρα, 3.15 μ.μ., από πλατεία Αγ. Ελεούσας.

-- Καισαριανή, 3 μ.μ., από κεντρική πλατεία.

-- Βύρωνας, 2.45 μ.μ., από πλατεία Ταπητουργείου.

-- Ζωγράφου, 3.30 μ.μ., από πλατεία Ηρώων.

-- Μαρούσι - Κηφισιά - Ερυθραία, 3.30 μ.μ. από Μαρούσι (ηλεκτρικό σταθμό), 3.45 μ.μ. στον τροχονόμο (Κηφισιά), 3.55 μ.μ. στην Ερυθραία (Βενιζέλου και Βάρναλη, φυτά «Πονηράκη»).

-- Γλυφάδα - Ελληνικό - Αργυρούπολη, 2.30 μ.μ. από Αγ.Τρύφωνα(Γλυφάδα), 2.40 μ.μ. στην πλατεία Σούρμενων (Ελληνικό) και 2.50 μ.μ. στο Δημαρχείο Αργυρούπολης.

-- Νίκαια, από πλατεία Αγ. Νικολάου, 2.45 μ.μ.

-- Κορυδαλλός, από το Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες», 2.45 μ.μ.

-- Κερατσίνι - Δραπετσώνα, από την Πλατεία Χαραυγής, 2.45 μ.μ.

-- Πέραμα από την Πλατεία Ηρώων 2.30 μ.μ., 2.45 μ.μ. από την Πλατεία Λαού και Τέρμα Τσαλδάρη στο Κερατσίνι.


(Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-3844853, 210-3844854 και 210-3827303).
Πορεία Ειρήνης από το Μαραθώνα και τότε... Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '80. Με τους ναυτεργάτες φυσικά. Και το Γεράσιμο, το σύντροφο Γεράσιμο Δεστούνη. Πόσα χρόνια πάνε που μπάρκαρε για το μεγάλο ταξίδι; Μα άνθρωποι σαν τον Γεράσιμο δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και να περάσουν. Γιατί χάραξαν με κεφαλαία το όνομά τους στο λίγο που πέρασαν από τη γη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.