Για πρώτη φορά στην ιστορία της ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας μας μια γυναίκα αναδεικνύεται διευθύντρια σπουδών στην ανώτατη σχολή πλοιάρχων της χώρας. Πρόκειται για την πλοίαρχο Α΄ κ. Ιωάννα Σιμώνη, που από χτες ανέλαβε να διευθύνει το ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων, τη σχολή που φοιτούν οι υποψήφιοι υποπλοίαρχοι και πλοίαρχοι Α΄ της χώρας.
Η νέα διευθύντρια σπουδών του ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων
Η cpt Ιωάννα Σιμώνη, με σπουδαστές της τον καιρό που δίδασκε στην ΑΕΝ Ασπροπύργου. Η καπετάν Ιωάννα διαθέτει όχι μόνο θαλάσσια εμπειρία αλλά και πολυετή παρουσία στη ναυτική εκπαίδευση. Επιπλέον είναι κάτοχος μεταπτυχιακού. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που ανέλαβε να διευθύνει τη σχολή πλοιάρχων του ΚΕΣΕΝ. Θερμά συγχαρητήρια και ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ και στους νέους ωκεανούς που καλείται να διασχίσει!!! Με μπουνάτσες και όσο γίνεται λιγότερους σκοπέλους!
- Το ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) είναι δημόσια σχολή, βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, διοικείται από αξιωματικό του Λιμενικού και βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. http://kesen.hcg.gr/
Η συγκλονιστική ταλαιπωρία μιας ωρομίσθιας καθηγήτριας του ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων
Πάνε 5 χρόνια από τη μέρα που η Δήμητρα Γιάννενα, πλοίαρχος Α΄ του Ε.Ν., αναγκάστηκε να προσφύγει στο διοικητικό Εφετείο Πειραιά ενάντια στην απόφαση του τότε Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλή, που της στέρησε τη θέση καθηγητή ΙΔΑΧ στο ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων. Συγκεκριμένα προσέφυγε στη δικαιοσύνη ενάντια στα αποτελέσματα σχετικού διαγωνισμού για προσλήψεις καθηγητών στη ναυτική εκπαίδευση που προκηρύχθηκε στις 10/6/16 και ολοκληρώθηκε με την απόφαση του υπουργού στις 24/11/16, δίνοντας τη θέση σε άλλον υποψήφιο και κατατάσσοντας την κ. Γιάννενα ως πρώτη επιλαχούσα. Και μπορεί να χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, αλλά η απόφαση του Εφετείου δικαίωσε την καπετάν Δήμητρα, ακυρώνοντας την πρόσληψη του άλλου καθηγητή και ζητώντας από τη Διοίκηση να επανεξετάσει το ζήτημα με βάση την απόφαση του δικαστηρίου (Α49/4/2/2021). Δηλαδή να προσμετρηθούν και τα επιστημονικά εφόδια των δύο υποψηφίων και όχι μόνο ο χρόνος υπηρεσίας τους. Πάνε πλέον 5 μήνες από τη μέρα που δημοσιεύτηκε επίσημα η απόφαση του δικαστηρίου. Κι ακόμη να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή! Αν και από 27 Μάη ο νυν υπουργός Ναυτιλίας αναπλήρωσε τα μέλη της επιτροπής που στο μεταξύ είχαν συνταξιοδοτηθεί. Λογικό, τόσα χρόνια που πέρασαν. Παράλογο που οι μήνες περνούν και η νέα επιτροπή δε συνεδριάζει.
Στα χρόνια αυτά η Δήμητρα Γιάννενα αναγκάστηκε να παραμείνει ωρομίσθια καθηγήτρια στο ΚΕΣΕΝ και με δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες, τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της. Ειδικά για το παιδί της, ένα δεκάχρονο σήμερα αγοράκι που αντιμετωπίζει σοβαρές ειδικές ανάγκες, τόσες και τέτοιες που η Πολιτεία του έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα ξεχωριστού δασκάλου (παράλληλη στήριξη). Αυτά τα παιδιά έχουν όμως ανάγκη και για πρόσθετη βοήθεια εκτός σχολείου, σε ειδικά ιδιωτικά κέντρα που τους προσφέρουν λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ. Με αρκετά ακριβά δίδακτρα. Κι άλλο τόσο χρειάζεται τεράστιο απόθεμα ψυχικής αντοχής στους γονείς τους για να τα στηρίζουν στον αγώνα τους να βρουν και αυτά μια θέση στον ήλιο. Πρόκειται για αφανείς ήρωες που η κοινωνία και οι οργανωμένοι θεσμοί της θα έπρεπε με κάθε τρόπο να στηρίζουν και σε καμία περίπτωση δεν τους αναλογεί η αδικία που για μια πενταετία υφίσταται η κ. Γιάννενα. Κι αν σημειωθεί ότι η γυναίκα αυτή έχει χτυπηθεί και από καρκίνο, γίνεται κατανοητό σε όλους πως όντως ανεβαίνει Γολγοθά και το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλει να σταματήσει τις αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες και να φροντίσει άμεσα για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος της.
Να διευκρινίσουμε πως ως ωρομίσθια καθηγήτρια δεν έχει σταθερό μισθό κάθε μήνα και οι ώρες που εργάζεται καθορίζονται από τον εκάστοτε διευθυντή σπουδών που έχει την ευχέρεια να της αναθέτει πότε 12 ώρες σε μια μέρα!!! και πότε μόνο 2. Γεγονός που την ανάγκασε να προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη, ελλείψει θεσμικού πλαισίου που να ορίζει δίκαια τις ώρες του κάθε καθηγητή. Ταυτόχρονα αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις και στην υπηρεσία που γράφει για σύνταξη, η οποία υπολογίζεται με βάση το πόσες ώρες δούλεψες και έτσι για κάθε μήνα ο ωρομίσθιος παίρνει μόνο λίγες ημέρες στο ΝΑΤ. Επιπλέον κάθε καλοκαίρι οι ωρομίσθιοι πετιούνται στην ανεργία, ούτε μισθό, ούτε συντάξιμη υπηρεσία. Η γυναίκα αυτή είναι ήδη 48 ετών και αν δεν είχε αδικηθεί, αν είχε προσληφθεί ως ΙΔΑΧ, θα μπορούσε σε μικρό διάστημα να βγει στη σύνταξη και να σταθεί δίπλα στο παιδί της που την έχει τόσο ανάγκη! Και βεβαίως να φροντίσει και την κλονισμένη υγεία της, τη σωματική λόγω του καρκίνου που έχει περάσει, αλλά και την ψυχική από όσα έχει υποστεί στον εργασιακό της χώρο.
Και δε μιλάμε μόνο για το θέμα της πρόσληψής της σε θέση ΙΔΑΧ. Αλλά για πολλά άλλα που έχει υποστεί και μάλιστα με πρωταγωνιστή τον άλλη καθηγητή που κέρδισε τη θέση ΙΔΑΧ στον διαγωνισμό, θέση που τώρα το διοικητικό Εφετείο ακύρωσε. Ο άνθρωπος αυτός, που για ευνόητους λόγους δε θα αναφέρουμε το όνομά του, υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα και βλέποντας στο πρόσωπο της Γιάννενα όχι το βασανισμένο πρόσωπο μιας μάνας με παιδί ΑΜΕΑ, ούτε και τον καρκίνο που της σημάδεψε το δέρμα, αλλά έναν αντίπαλο για τη δική του θέση στο ΚΕΣΕΝ, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να την εκδιώξει όχι απλά από τη σχολή αλλά και από τη ναυτική εκπαίδευση γενικότερα. Έχοντας και την ιδιότητα του συνδικαλιστή, φρόντισε να στρέψει ενάντια στη συνάδελφό του και συνδικαλιστικά όργανα με ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της. Όπως τον Μάιο του 2018 που τη συκοφάντησε για συμμετοχή σε επιστολή άλλου προσώπου και με το πρόσχημα πως τα όσα έγραφε η επιστολή έπλητταν το ΚΕΣΕΝ και τον ίδιο. Είναι μια υπόθεση που βρίσκεται υπό εκδίκαση στα δικαστήρια όπου και αναμένουμε να λάμψει η αλήθεια αφού και ο συντάκτης της επιστολής έχει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η σκευωρία κατά της κ. Γιάννενα, καταθέσει σε κάθε αρμόδια αρχή πως ουδεμία συμμετοχή είχε εκείνη ενώ υπάρχουν και όλα τα απαραίτητα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η επιστολή, με αντικείμενο τη ναυτική εκπαίδευση, λέει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Δίχως να αναφέρεται σε πρόσωπα, ούτε και στον κύριο αυτό.
Όμως δεν αξιοποιήθηκε μόνο ο συνδικαλισμός, η ΠΕΕΔΝΕ και η ΠΕΠΕΝ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στις επιθέσεις κατά της κ. Γιάννενα, κι εδώ είναι το πιο φριχτό που καταγγέλλουμε, πήρε μέρος και το τότε κυβερνόν κόμμα και συγκεκριμένα το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.Η «ομολογία» είναι από τον ίδιο, μέσω e-mailπου έστειλε. Αποκρύπτονται και πάλι κάποια ονόματα για τους γνωστούς λόγους:
«Αγαπητή Μαρία, με μεγάλη έκπληξη διάβασα το όνομα που προτείνεις εκ μέρους των γυναικών. Μου δημιουργήθηκαν οι έξης απορίες :
Την γνωρίζει προσωπικά;
Είσαι σίγουρη ότι προσεγγίζει ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ξέρεις τι κακό έχει κάνει η συγκεκριμένη στην Ν. Εκπαίδευση;
Ξέρεις τι έχει κάνει το Τμήμα για την απομάκρυσή της από την Ν.Ε. ;
Ξέρεις ότι διώκεται για πλαστοπροσωπία – πλαστογραφία πιστοποιητικών;
Θέλω να δηλώσω ότι εγώ με την Γιάννενα δεν θα βρεθούμε ποτέ στο ίδιο τραπέζι ομιλητών, το ίδιο μου δήλωσαν οι ……………… και …………………, ως εκ τούτου θα παρακολουθήσω την εκδήλωση σαν ακροατής.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων τους συντρόφους για την κατανόηση τους.»
Αξίζει πραγματικά να ερωτηθεί και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ για το τι έκανε το Τμήμα Ναυτιλίας του, για την απομάκρυνση της Δήμητρας Γιάννενα από τη Ναυτική Εκπαίδευση. Και ιδιαίτερα η Συντονίστρια του Τμήματος, η κ. Φραντζεσκάκη. Γιατί κυνήγησαν τη μάνα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες και θέλησαν να την στείλουν στην ανεργία;
Αλλά και ο συντάκτης του e-mailγια την ψευδέστατη κατηγορία σε βάρος της συναδέλφου του πως τάχα διώκεται για πλαστοπροσωπία και πλαστογραφία πιστοποιητικών! Κατηγορία που φρόντισε ο ίδιος να διαβιβαστεί από μέλη του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον τότε ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας, τον κ. Καλαματιανό. Σε συνάντηση που είχαν μαζί του μέσα στο Υπουργείο, την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017, ώρα 17.30.
Κι αφού ένα χρόνο πριν η Γιάννενα είχε χάσει τη θέση ΙΔΑΧ και συνέχιζε ως ωρομίσθια. Δεν τους αρκούσε λοιπόν που ήρθε δεύτερη στον διαγωνισμό και πρώτος ο ημέτερος, που ως ΙΔΑΧ κατάφερε να γίνει και διευθυντής σπουδών της σχολής, ήθελαν να την εκδιώξουν εντελώς από τη ναυτική εκπαίδευση!!! Να την αφήσουν άνεργη και το παιδί της νηστικό. Και με ψεύτικες κατηγορίες. Γιατί; Τι τους έφταιξε;
Προφανώς η αιτία ήταν η μήνυση της Γιάννενα στο διοικητικό δικαστήριο για ακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Και σκοπός τους να της λερώσουν το ποινικό μητρώο για να μην έχει δικαίωμα να προσληφθεί στο ΚΕΣΕΝ. Όπως ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν και τον Μάη του 2018, με την επιστολή άλλου προσώπου που θέλησαν να της φορτώσουν ώστε να κατηγορηθεί για συκοφαντία. Και δε σταμάτησαν εδώ. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με μηνύσεις και αγωγές. 5 χρόνια μαρτύριο αυτή η γυναίκα. Να τρέχει στους δικηγόρους και να καρδιοχτυπά πως θα μείνει χωρίς δουλειά. Μόνο και μόνο γιατί διεκδίκησε το δίκιο της και μια θέση εργασίας με τελείως νόμιμο τρόπο!
Εκείνο όμως που ενοχλεί περισσότερο και το καταδικάζουμε απερίφραστα είναι η στάση των «άλλων», των συνδικαλιστών, των πολιτικών προσώπων κλπ. Όπως για παράδειγμα του κ. Κουρουμπλή, που ως υπουργός υπέγραψε την πρόσληψη του κυρίου αυτού σε θέση ΙΔΑΧ, με τις δικές του ευλογίες έγινε διευθυντής σπουδών, αργότερα που ξέσπασε το σκάνδαλο με την επιστολή εξέδωσε ειδικό δελτίο στήριξης του έργου του στο ΚΕΣΕΝ, αλλά και τώρα, λίγες ημέρες πριν, έφτασε να διαμαρτύρεται από το βήμα της Βουλής που το πρόσωπο αυτόπαραιτήθηκε από το ΚΕΣΕΝ. Τάχα μου πως έφταιξαν τα προβλήματα της σχολής, και όχι η δικαστική απόφαση που ακύρωσε την πρόσληψή του! Αντί να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει συγνώμη από την κ. Γιάννεναγια την ταλαιπωρία της επί 5 χρόνια, αυτός βγήκε να ζητήσει και τα ρέστα που παραιτήθηκε ο άλλος!
Στον ίδιο δρόμο και ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, κ. Τσικαλάκης, και ΓΓ της ΠΝΟ ταυτόχρονα. Που με επιστολή προς τον κ. Πλακιωτάκηστις 7/9, λέει:
«Αποκορύφωμα της όλης απαράδεκτης αυτής κατάστασης είναι η πρόσφατη παραίτηση του Διευθυντή της Σχολής Πλοιάρχων, η οποία καταδεικνύει του λόγου το αληθές, όταν στελέχη τέτοιας βαρύτητας, όπως ο συνάδελφός μας, φτάνουν στο σημείο να παραιτούνται γιατί ακριβώς δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.»
Κύριε Τσικαλάκη, παραιτήθηκε από τι; Από θέση που δεν του ανήκε πια; Αγνοείτε ότι το Εφετείο ακύρωσε εδώ και μήνες την πρόσληψή του; Τι ζητάτε από τον Υπουργό, να αγνοήσει τη δικαστική απόφαση; Και να συνεχιστεί το μαρτύριο της κ. Γιάννενα; Πλοίαρχος είναι και αυτή! Δεν αξίζει την στήριξη της ΠΕΠΕΝ για όσα τράβηξε; Εκτός αν φταίει που είναι γυναίκα… Ελπίζουμε πάντως να μη ζητήσετε εκ νέου να σιωπήσουμε όσοι την στηρίζουμε. Όπως τον Μάη του 18. Γιατί και πάλι δε θα σας υπακούσουμε.
Αντίθετα υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδιο για άμεση δικαίωση της καθηγήτριας και πλοιάρχου Α΄, Δήμητρας Γιάννενα. Να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου. Και επιτέλους να μπορέσει να φάει μια μπουκιά γλυκό ψωμί και εκείνη και το δεκάχρονο αγγελούδι της.
Εκ μέρους νυν και πρώην γυναικών ναυτικών και
άλλων που στηρίζουν την κ. Γιάννενα
Μαρία Λαμπρίδου
~~~~~~~~~~~~~~~
* Θερμά ευχαριστήρια στην ΠΕΝΕΝ και στον πρόεδρό της τον κ. Νταλακογιώργο Αντώνη, που αγκάλιασαν αυτή την καταγγελία και την προώθησαν σε πλήθος σωματείων, σε κόμματα, στον υπουργό και στον υφυπουργό και βεβαίως στα μέλη της.
2. Τα συγχαρητήρια της ΠΕΠΕΝ. Μάιος του 2018. Με την εντολή οι υπόλοιποι να σιωπήσουμε!!!
Και ξαφνικά, το 2021, βούλιαξε το ΚΕΣΕΝ από τα προβλήματα και αναγκάστηκε λέει ο διευθυντής να παραιτηθεί!!! Ενώ το 2018 που εμείς μιλάγαμε για τα προβλήματα του ΚΕΣΕΝ ήμασταν λέει συκοφάντες!!!
4. Η ομιλία του κ. Κουρουμπλή στη Βουλή - δείτε στο 4ο λεπτό και 40 δεύτερα. (δείτε και στο 8ο λεπτά, για τη μισαλλοδοξία της δεξιάς που διώκει τους αντιπάλους της και ανθρώπους που είναι άρρωστοι, είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα που λέει και ο σοφός λαός μας)
Θαυμαστή σύμπνοια απόψεων με τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ... Δεν παραλείπει μάλιστα να τον αναφέρει και ονομαστικά. Και βεβαίως δεν παραλείπει να διαμαρτυρηθεί και για την παραίτηση!!! Απλά, επειδή δεν τα πάει και πολύ καλά με τη ναυτιλία, λέει για παραίτηση διοικητή και όχι διευθυντή. Μόνο που κανένας διοικητής του ΚΕΣΕΝ δεν παραιτήθηκε, ο διευθυντής σπουδών παραιτήθηκε. Εξάλλου ο διοικητής είναι αξιωματικός του λιμενικού και παραίτηση για προβλήματα του ΚΕΣΕΝ δε δικαιολογείται από έναν αξιωματικό του λιμενικού.
5. Το έγγραφο της ΠΕΕΔΝΕ - συνοδευτικό δύο αναφορών μελών της ΠΕΕΔΝΕ κατά της Δήμητρας Γιάννενα. Στη μία αναφορά κατονομάζεται και ο τότε διευθυντής σπουδών ως ο άνθρωπος που τους έδωσε το κείμενο που υποτίθεται ότι έγραψε η Γιάννενα.
Ψευδές, κατάπτυστο, ανυπόστατο και συκοφαντικό!!! Δείτε επίθετα που χρησιμοποιούν!!! Οι κ.κ. Πιτερός και Μεσέρδης. Μιλώντας για το κείμενο των γυναικών ναυτικών. Που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ και να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα αν όντως είναι έτσι που το παρουσιάζουν οι συνδικαλιστές της ΠΕΕΔΝΕ ή λέει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για την κατάσταση στο ΚΕΣΕΝ:
6. Η επιστολή των γυναικών ναυτικών τον Μάη του 2018
7. Η απόφαση του κ. Πλακιωτάκη για νέα επιτροπή - σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης όπως αναφέρει:
Δείτε τι λέει παρακάτω η απόφαση. Η επιτροπή να συνεδριάσει άμεσα. Ημερομηνία 27/5/21. Είναι όμως Σεπτέμβριος, 4 μήνες μετά, και η επιτροπή ακόμη δε συνεδρίασε! Γιατί;;;
10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ
Ο ΟΡΚΟΣ
ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;
Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)
Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.
Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.
Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.
Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.
Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;
Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.
Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.
Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.
Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!
Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.
Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.
Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;
Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.
Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.
Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.
Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.
Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.
Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.
Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.
Οι Καπετάνισσες συναντήθηκαν... 28 χρόνια μετά την αποφοίτηση! Δείτε το βίντεο για περισσότερα ή διαβάστε τη σχετική συζήτηση στο Φόρουμ. Και σύντομα θα το επαναλάβουμε... Να είστε stand by όλες!