BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Πάνε να πετάξουν χιλιάδες ναυτεργάτες έξω από τα καράβια

Συνένοχος στα σχέδια που απειλούν και την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα

είναι και η ηγεσία της ΠΝΟ

Εφοπλιστές, συγκυβέρνηση και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ ετοιμάζουν το έδαφος για να πετάξουν έξω από τα ακτοπλοϊκά καράβια, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 4.000 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα για να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους.

Ήταν αποκαλυπτική η χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας, Αδ. Γεωργιάδη, αμέσως μετά τη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής - στην οποία συμμετέχουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου - για την ακτοπλοΐα με μία τριμελή ομάδα από τη διοίκηση της ΠΝΟ. «Στη συζήτηση με την ΠΝΟ - είπε ο υφυπουργός - άνοιξε το θέμα των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι πρέπει να αλλάξει το ΠΔ 177/74»! Πρόκειται για το ΠΔ που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων, τη 10μηνη υποχρεωτική τους επάνδρωση και δρομολόγηση.

Μάλιστα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ΠΔ «είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει» και ότι «η κυβέρνηση αφού εξαντλήσει τον διάλογο θα προχωρήσει σε πολιτική απόφαση» για να λύσει το... πρόβλημα!

Η τροποποίηση του ΠΔ είναι μία από τις βασικές αξιώσεις των ακτοπλόων εφοπλιστών, οι οποίοι απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ, αρχίζοντας με την επιβολή οργανικών συνθέσεων σε επίπεδο ασφαλείας, δηλαδή να τεθούν εκτός οργανικής σύνθεσης οι ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κ.λπ.) και να αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Οι ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων υπολογίζονται σε πάνω από 4.000, των οποίων οι θέσεις εργασίας βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα».

Σε ό,τι αφορά στην αντιπροσωπεία της ΠΝΟ, αυτή την αποτελούσαν ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γ. Χαλάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Οικονομικών Αξιωματικών, Ν. Τσάμης, και ο γραμματέας της Ενωσης Πλοιάρχων, Γ. Τσουρής. Ο Γ. Χαλάς, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν σημεία προσέγγισης» και ότι «υπάρχει μία νομοθεσία που εμείς τη σεβόμαστε και την τηρούμε», όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, θα συνεχίσει να συμμετέχει στον «διάλογο» που εξελίσσεται σε βάρος των ναυτεργατών, αναλαμβάνοντας εγκληματικές ευθύνες σε βάρος του κλάδου. Οπως ανέφερε τόσο ο υφυπουργός, όσο και ο Γ. Χαλάς, την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν και οι εφοπλιστές.

Απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο οι ναυτεργάτες υψώνουν το δικό τους ανάστημα. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), που έχουν καταγγείλει και δε συμμετέχουν στο «διάλογο», η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και προετοιμάζουν τον κλάδο για απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ


__________________

Σχόλιο Ιστολογίου

Όσο εγκληματική είναι η πολιτική που αναφέρει το παραπάνω άρθρο του Ριζοσπάστη άλλο τόσο απαράδεκτη και εναντίον των συμφερόντων της εργατικής τάξης είναι και η πολιτική του μόνο εμείς μπορούμε, μόνο εμείς ξέρουμε που ακολουθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Από το 1982 δεκάδες χιλιάδες ναυτεργάτες έχουμε χάσει τη δουλειά μας και το ΚΚΕ δε λέει να καταλάβει ότι ακολουθεί λάθος δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά και αδυνατεί να προστατέψει τους ναυτεργάτες από τις βάρβαρες επιθέσεις που δέχονται.

Λέμε ναι στους αγώνες αλλά λέμε ναι και στην ενότητα όλων των δυνάμεων του ναυτεργατικού και γενικότερα του εργατικού κινήματος. Όλοι μαζί μπορούμε! Αν είμαστε χίλια κομμάτια πολύ απλά θα διευκολύνουμε τα σχέδια της άρχουσας τάξης.

Μια ναυτεργάτισσα που τον Απρίλη κλείνει 30 χρόνια απολυμένη από τα πλοία

και τώρα αντιμετωπίζει και στο επόμενο επάγγελμα τη λαιμητόμο της απόλυσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.