BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Σύσκεψη επιτροπής ανέργων ναυτεργατών τη Δευτέρα, 12 Απριλίου

Σε σύσκεψη καλεί τη Δευτέρα

12 Απριλίου 2010

η Επιτροπή Ανέργων, στις 9.30 π.μ.

Οργανωμένο χτύπημα στη «μαύρη εργασία» που επιχειρούν να επιβάλουν εφοπλιστές και κυβέρνηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αιχμή τα πλοία στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και στα κρουαζιερόπλοια, έδωσαν με τη δυναμική αγωνιστική τους κινητοποίηση, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη το βράδυ, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, που συσπειρώνει ήδη μεγάλο τμήμα των ανέργων του κλάδου.

Χτες επέβαλαν τη ναυτολόγηση άλλων 9 ανέργων ναυτεργατών στο πλοίο «ΠΟΛΑΡΙΣ», ενώ το βράδυ της Τρίτης είχαν ναυτολογηθεί στο ίδιο πλοίο άλλοι τρεις. Προχτές επέβαλαν τη ναυτολόγηση 19 ναυτεργατών στο πλοίο «SEA TRADE». Αυτά τα δύο πλοία ανήκουν στον εφοπλιστή Γ. Βεντούρη, εκτελούν την γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιταλία και ήταν πλωτά γκέτο όπου κυριαρχούσε το δουλεμπόριο με ναυτεργάτες ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους.

Από την Τρίτη το βράδυ, οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών με συμπαραστάτη εργαζόμενους της στεριάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αποκρούοντας αποφασιστικά τις δυνάμεις καταστολής που επιστρατεύτηκαν, αλλά και τους δήθεν «αγανακτισμένους» οδηγούς, δηλαδή τον τρομοκρατικό μηχανισμό της εταιρείας, ανάγκασαν τον εφοπλιστή σε οπισθοχώρηση και να εφαρμόσει τη ναυτεργατική νομοθεσία, με οργανικές συνθέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον αναγκάστηκε να καταβάλει στα πληρώματα και τα δεδουλευμένα δύο και τριών μηνών που όφειλε.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανέργων, η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της αγωνιστικής παράταξης «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση» και των δύο ναυτεργατικών σωματείων, τονίζει ότι αυτή η οργανωμένη αγωνιστική δράση που ήδη «έχει φέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα για δεκάδες ναυτεργάτες» συνεχίζεται.

Καλεί όλους τους ανέργους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Απρίλη στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ για να καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα αυτή τη φορά ενάντια στο ανασφάλιστο κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ» που δένει στο λιμάνι του Πειραιά.

Προσφεύγουν ενάντια στις κινητοποιήσεις

Να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών κατά του καθεστώτος γαλέρας που επικρατεί στο πλοίο αυτό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με χτεσινό δελτίο Τύπου απειλεί με προσφυγή στα «κοινοτικά όργανα», ομολογώντας ότι η «μαύρη εργασία» που επικρατεί σε αυτό το καράβι είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα με τον εκτρωματικό κοινοτικό κανονισμό 3577/92 τον οποίο έχουν συνδιαμορφώσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και έχει προσυπογράψει ο ΣΥΝ.

Η απάντηση των ναυτεργατών είναι η εξής:

«Αυτός ο αγώνας - αναφέρει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών - στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μας δείχνει τον τρόπο και το δρόμο. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, οργανώνουμε Επιτροπές Αγώνα Ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια για να αναχαιτίσουμε την αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε».

_________________________

Αναδημοσίευση της είδησης από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ριζοσπάστης

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5585790

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Είναι νομίζουμε καιρός η επιτροπή ανέργων να βάλει στα αιτήματά της και το θέμα της ανεργίας των σπουδαστών των ΑΕΝ. Που άδικα περνάνε από τα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών για να βρουν μια θεσούλα να κάνουν το εκπαιδευτικό τους.

Δε λείπουν οι περιπτώσεις παιδιών που αναγκάζονται στο τέλος να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Εννοείται πως δεν προτείνουμε στην επιτροπή ανέργων να δράσει ως αυτόκλητος σωτήρας... μα στους ίδιους τους άνεργους σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αγωνιστούν, όπως κάποτε το πράξαμε και εμείς.

Τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται.

Να το θυμούνται αυτό τα νέα παιδιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.