BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Μύθοι και αλήθειες για τις γυναίκες ναυτικούς

Μύθοι και αλήθειες για τις γυναίκες ναυτικούς

Η απόφαση του IMO να έχει ως θέμα η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2019 την ενδυνάμωση της παρουσίας τους στη ναυτιλιακή κοινότητα – Τι λένε οι ίδιες μιλώντας στο «Βήμα»

Μύθοι και αλήθειες για τις γυναίκες ναυτικούς | tovima.gr
Γυναίκα ναυτικός. Ακούγεται οξύμωρο σε ορισμένους και όμως εδώ και πάνω από 40 χρόνια είναι πραγματικότητα στη χώρα μας. Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντούν, γυναίκες που έχουν πρώτα από όλα αγάπη για τη θάλασσα χαράσσουν «ρότα» για εργασία και πλέον τις  συναντούμε σε μεγάλα δεξαμενόπλοια και φορτηγά που «οργώνουν» τις θάλασσες σε όλον τον κόσμο ή σε πλοία της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας.
Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) αποφάσισε η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας για το 2019 να έχει ως θέμα την ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας στη ναυτιλιακή κοινότητα.
Γυναίκες ναυτικοί με τις οποίες συνομιλήσαμε εξέφρασαν την ελπίδα η συγκεκριμένη απόφαση να αποτελέσει αφορμή για την ελληνική κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους πιο επισταμένα με τα ζητήματα που τις απασχολούν.

Α΄ μηχανικός γένους θηλυκού

Στις αρχές Μαΐου η εταιρεία Hellenic Seaways έκανε γνωστό ότι εμπιστεύθηκε τη θέση Α’ μηχανικού σε εμπορικό πλοίο στη Θεανώ Σιλελόγλου, η οποία ανήκει στο ανθρώπινο δυναμικό της Hellenic Seaways από το 2010, όπου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως Γ’ μηχανικός στο πλοίο «Νήσος Μύκονος». Οπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας, σταδιακά οι ικανότητες καθώς και η γενικότερη συνεισφορά της στην εταιρεία φάνηκαν να αναγνωρίζονται μέσω της πρώτης της προαγωγής σε Β’ μηχανικό το 2013.
Εν τω μεταξύ αίσθηση είχε προκαλέσει το 2015 σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών ΛΣ η παρέμβαση της τότε σπουδάστριας πέμπτου εξαμήνου της Σχολής Πλοιάρχων στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Κρήτης Ελενας Λυκοφρύδη, η οποία είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι η γυναίκα στα καράβια θεωρείται ακόμη ταμπού.
Οπως είχε πει: «Με μια σύντομη μελέτη στη σχολή μου, το 30% των εισαγόμενων σπουδαστών δεν βρίσκουν εταιρεία να εργαστούν. Από αυτό το 30%, το 80% είναι γυναίκες. Στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική ναυτιλία, η ύπαρξη του γυναικείου φύλου στα καράβια για κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες θεωρείται ταμπού».
Επιπλέον είχε τονίσει πως «από το 1980 γυναίκες ναυτικοί αποφοιτούν από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, για να μην αναφερθούμε σε παλαιότερα χρόνια που οι γυναίκες είχαν θέσεις σε πλοία ως ασυρματίστριες ή ακόμα και ως πλήρωμα σαν πρακτικές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη θεωρούμαστε ανεπαρκείς. Ανεπαρκείς για να κυβερνήσουμε πλοίο. Ανεπαρκείς να δουλέψουμε όπως οι άνδρες, να κάνουμε μια ασφαλή βάρδια, να διεκδικήσουμε το όνειρό μας. Την ώρα που σε ξένες χώρες υπάρχουν πλοία με αμιγώς γυναικείο πλήρωμα. Την ώρα που υπάρχουν ζωντανές αποδείξεις, ελληνίδες γυναίκες καπετάνισσες, ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν, και μάλιστα πολύ καλά. Στην Ελλάδα οι εταιρείες που εμπιστεύονται το γυναικείο φύλο είναι ελάχιστες. Πλέον το επάγγελμα δεν χρειάζεται μόνο μυϊκή δύναμη. Σχεδόν όλα είναι υδραυλικά και ηλεκτρονικά, όπου το γυναικείο μυαλό (όπως κάποιοι συνεχίζουν και διαχωρίζουν από το αντρικό) μπορεί με άνεση να αντεπεξέλθει».

«Ή καριέρα στο καράβι ή οικογένεια»

Μιλώντας στο «Βήμα» η πλοίαρχος Α’ Εμπορικού Ναυτικού κυρία Δήμητρα Γιάννενα, η οποία έχει και διδακτική εμπειρία στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, επεσήμανε: «Η γυναίκα – και όταν ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου και σήμερα – έχει έναν πολύ ενεργό ρόλο, αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα και με ένα αφιέρωμα στις γυναίκες δεν λύνονται μαγικά όλα».
Σημείωσε επιπλέον πως η γυναίκα ναυτικός στην Ελλάδα έχει δύο επιλογές ουσιαστικά: ή να κάνει οικογένεια ή να κάνει καριέρα στο επάγγελμά της. «Οι περισσότερες που έχουν καριέρα δεν έχουν κάνει οικογένεια. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη γυναίκα που θέλει να κάνει οικογένεια. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τη γυναίκα, τη μητρότητα, ακόμα και τη γυναίκα που θα αφήσει το καράβι και θα αρχίσει ναυτική εκπαίδευση, γιατί εγώ έγινα μάνα όταν βγήκα στη ναυτική εκπαίδευση και δέχθηκα διακρίσεις και δέχθηκα ολόκληρο πόλεμο, και μάλιστα το ζήτημά μου είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2012» υπογράμμισε.
Για το εάν υπάρχει καχυποψία ακόμη για τις δυνατότητες της γυναίκας ναυτικού, μας απάντησε αρνητικά λέγοντας: «Οσες έχουν ασχοληθεί και όσες ξεκινούν από τα 18 τους καταλαβαίνουν ότι πρέπει να προσπαθήσουν διπλάσια και εκατονταπλάσια από έναν άνδρα για να πετύχουν. Και επειδή το ξέρουν πολύ καλά οι εταιρείες αυτό, ότι εμείς δίνουμε όχι απλώς όλο μας τον εαυτό αλλά το 100% των δυνάμεών μας και υπερβάλλουμε εαυτόν για να πετύχουμε, ξέρουν ότι θα είμαστε καλές και δεν υπάρχει διάκριση».
Είπε ακόμα: «Παρατηρώ ότι υπάρχει μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον των νέων κοριτσιών για τη ναυτιλία και οποιοδήποτε εμπόδιο προσπαθούν να το ξεπεράσουν, αλλά υπάρχει και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των γυναικών». Κλείνοντας τη συνομιλία είπε χαρακτηριστικά: «Και τώρα εάν ξανάρχιζα, θα έκανα το ίδιο επάγγελμα».

«Καμία μέριμνα από το υπουργείο»

Η κυρία Μαρία Λαμπρίδου, πρώην ανθυποπλοίαρχος, ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εισήχθησαν το 1978 στην τότε δημόσια Ανώτερη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και η απόφαση του ΙΜΟ συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την εισαγωγή της στη Σχολή, ενώ είναι και μία από τις διαχειρίστριες στη σελίδα στο Facebook «Ενωση Ελληνίδων Ναυτικών (ΕΕΝ)» Σήμερα είναι εκπαιδευτικός.
Η συζήτησή μας άρχισε με ένα «ταξίδι» στα χρόνια που ξεκίνησε. Οπως μας είπε, «τότε απαίτησαν οι έλληνες εφοπλιστές να μπουν γυναίκες στα καράβια. Δεν ήρθε σαν αίτημα του γυναικείου κινήματος ή κάποιου άλλου φορέα. Οι εφοπλιστές βλέποντας ότι οι γυναίκες μπορούν να υπηρετήσουν στα πλοία τους και να προσφέρουν το ζήτησαν από την τότε κυβέρνηση και έγινε αποδεκτό. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνο το καλοκαίρι, πριν από 40 χρόνια περίπου, να βγάλουν ένα σίριαλ στην τηλεόραση που έδειχνε μια υποπλοίαρχο και πόσο ωραία ζούσε σε ένα φορτηγό πλοίο προκειμένου να πείσουν τις κοπέλες να κάνουν αίτηση για τη Σχολή. Ωστόσο λειτουργούσαν ήδη ιδιωτικές σχολές από τις οποίες είχαν αποφοιτήσει ελληνίδες ασυρματίστριες και ορισμένες αξιωματικοί καταστρώματος».
Και προσθέτει πως εκείνη την περίοδο τις βοήθησαν πάρα πολύ στα πρώτα τους βήματα. Μέσα στα πλοία μεγάλων εταιρειών τις αποδέχθηκαν αμέσως, τους φέρονταν με σεβασμό, ενώ κάποιες βρήκαν εν πλω το έτερόν τους ήμισυ.
Οσο για το ποιες γυναίκες «επιβιώνουν» επαγγελματικά πάνω σε ένα πλοίο, είπε πως «είναι αυτές που το θέλουν πάρα πολύ, το επιδιώκουν και έχουν καλή βαθμολογία στη Σχολή (αυτό οι εταιρείες το μετράνε) και σε όποιο εκπαιδευτικό ταξίδι πάνε θα αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στο πλοίο, δηλαδή θα σεβαστούν τη θέση τους. Οσες πάνε σε ένα καράβι για να δείξουν πόσο ωραίες είναι δεν έχουν καμία ελπίδα να συνεχίσουν».
Για το κατά πόσον υπάρχει βοήθεια από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας προς τις γυναίκες ναυτικούς σημείωσε ότι ενώ πάρα πολλές κοπέλες ενδιαφέρονται, δεν υπάρχει η αντίστοιχη βούληση από το υπουργείο για να τις βοηθήσει. Χαρακτηριστικό, όπως κατήγγειλε, είναι το γεγονός πως στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) δεν υπάρχουν γυναικείες τουαλέτες.
Θα πρέπει, εξήγησε, να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση για καλύτερη εκπαίδευση των γυναικών ναυτικών. Και πρότεινε γυναίκες πλοίαρχοι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο να συζητήσουν με τον υπουργό τι προτείνουν για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης αναφορικά με την εκπαίδευση.

_____________________________

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ
https://www.tovima.gr/2018/09/20/society/mythoi-kai-alitheies-gia-tis-gynaikes-naytikous/

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2019: Ενδυνάμωση των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας  2019: Ενδυνάμωση των Γυναικών

Shailaja A. Lakshmi • 17 Ιουλίου 2018



Φωτογραφία: Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO)
Η "Ενδυνάμωση των Γυναικών στη Ναυτιλιακή Κοινότητα" έχει επιλεγεί ως το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2019.
Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να αυξηθεί η συνειδητοποίηση της σημασίας της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG) και να τονισθεί η σημαντική συμβολή των γυναικών σε όλο τον κόσμο στον ναυτιλιακό τομέα.
Το Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), που συνέρχεται για την 120ή σύνοδό του στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο, ενέκρινε το θέμα, μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ Kitack Lim.
"Ο ΙΜΟ έχει ισχυρή δέσμευση να συμβάλει στην επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης και συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών στις θέσεις τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στο SDG 5:" Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων γυναίκες και κορίτσια », δήλωσε ο κ. Lim.
"Αυτό το θέμα θα δώσει στον IMO τη δυνατότητα να συνεργαστεί με διάφορους παράγοντες της ναυτιλίας για την επίτευξη των SDG, ιδιαίτερα του SDG 5, για να προωθηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι γυναίκες εντοπίζονται και επιλέγονται για ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης στις ναυτικές διοικήσεις, περισσότερη συζήτηση για την ισότητα των φύλων στον θαλάσσιο χώρο », δήλωσε ο κ. Lim.
Ενώ η ναυτιλία είναι ιστορικά μια βιομηχανία που κυριαρχείται από άντρες, ο ΙΜΟ έχει καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθήσει την βιομηχανία να προχωρήσει και να βοηθήσει τις γυναίκες να επιτύχουν μια εκπροσώπηση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του 21ου αιώνα. Το έργο αυτό επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων και του δυναμικού του IMO, το οποίο είναι τώρα στο τριάντα του έτος.
Το 1988, λίγα ιδρύματα ναυτικής εκπαίδευσης άνοιξαν τις πόρτες τους σε φοιτητές. Ο ΙΜΟ ήταν στην πρωτοπορία των εξειδικευμένων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών που δημιούργησαν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα γνωστό ως η ένταξη των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα.
Πραγματοποιήθηκε σε διάφορες φάσεις και έθεσε σε εφαρμογή ένα θεσμικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές και τις διαδικασίες του ΙΜΟ, με ψηφίσματα που εγκρίθηκαν για τη διασφάλιση της πρόσβασης στη ναυτική κατάρτιση και στις ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα.
"Σήμερα, το πρόσφατα μετονομαζόμενο πρόγραμμα IMO των γυναικών σε ναυτικό γίνεται ισχυρό. Η ενδυνάμωση των γυναικών ωθεί τις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, ενισχύει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη και ωφελεί όλους όσους εργάζονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα καθώς προσπαθούμε για ασφαλή, ασφαλή, καθαρή και βιώσιμη ναυτιλία ", δήλωσε ο κ. Lim.
Οι γυναίκες απόφοιτοι των παγκόσμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ΙΜΟ, του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου (WMU) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θαλάσσιου Δικαίου (IMLI) εργάζονται σήμερα ως ναυτικοί διαχειριστές και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων. Έχουν θετικό αντίκτυπο ως πρότυπα για την ενθάρρυνση νέων γυναικών προσλήψεων.
Ο ΙΜΟ υποστηρίζει επίσης την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω ειδικών υποτροφιών για το φύλο. διευκολύνοντας την πρόσβαση σε τεχνική κατάρτιση υψηλού επιπέδου για τις γυναίκες στον ναυτιλιακό τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο ΙΜΟ υποστήριξε τη δημιουργία επτά περιφερειακών ενώσεων για τις γυναίκες στον τομέα της ναυτιλίας σε όλη την Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τις Νήσους του Ειρηνικού. Η πρόσβαση σε αυτά τα περιφερειακά δίκτυα παρείχε στα μέλη μια πλατφόρμα για να συζητήσουν θέματα φύλου. ένα χρυσό νήμα της παγκόσμιας ναυτιλιακής επικοινωνίας και βελτιωμένη εφαρμογή των μέσων του ΙΜΟ.
Η επιλογή του θέματος "Ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλιακή κοινότητα" θα εξασφαλίσει την επανεξέταση της προσοχής των γυναικών του ΙΜΟ στο ναυτιλιακό πρόγραμμα και την επίτευξη των στόχων του SDG 5, καθ 'όλη τη διάρκεια του 2019.

---------------------------
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ 

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.