BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Το πραγματικό σκάνδαλο στη χρηματοδότηση της ναυτικής εκπαίδευσης


"Τρωκτικά" στη Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης

Πρώτη καταχώρηση: 17/01/2013 -  ΕΝΙΚΟΣ


Έλλειμμα, το ποσό του οποίου δεν έχει προσδιορισθεί μέχρι στιγμής, διαπιστώθηκε σε τμήμα της Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που διαχειρίζεται το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης και από το οποίο καλύπτονται κατά 70% οι δαπάνες για τη λειτουργία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι ένας ειδικός λογαριασμός στον οποίο συγκεντρώνονται οι εισφορές των πλοιοκτητών.

Μετά από εισαγγελική παραγγελία, το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, μεταξύ άλλων και της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού την τελευταία δεκαπενταετία.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, μόνο για το έτος 2012, διαπιστώθηκε έλλειμμα 25.000 ευρώ, ενώ, έχει τεθεί σε αργία ένας πολιτικός υπάλληλος, αλλά δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και άλλα άτομα.

Πηγές από το Λιμενικό Σώμα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το έλλειμμα διαπιστώθηκε καθώς από τον λογαριασμό του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν αποδίδονταν οι εισφορές στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικών, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ναυτικών και στο ταμείο των Λιμενικών. Της υπόθεσης έχει επιληφθεί και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος είχε ανακαλύψει, πριν από επτά μήνες, υπόθεση παροχής συντάξεων και βοηθημάτων σε ναυτικούς και δικαιούχους του ΝΑΤ, αντίστοιχα, που δεν τα δικαιούνταν και γίνονταν με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών.


Πηγή:ΑΜΠΕ


_____________________________________________________


Μια παλαίμαχη πλοίαρχος,  με πλούσια εμπειρία και στη ναυτική εκπαίδευση,  μας ανέβασε προχτές την παραπάνω  είδηση στο γκρουπ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ στο facebook. Εκεί δηλαδή που έχουμε συγκεντρωθεί κοντά 300 γυναίκες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δικαιούμαστε τον τίτλο της καπετάνισσας. Οι πιο πολλές νέες που τώρα σπουδάζουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Σε σχολές πλοιάρχων κυρίως και λίγες και σε σχολές μηχανικών. Άλλες που τελειώσαμε μεν αυτές τις σχολές αλλά τελειώσαμε και από τη θάλασσα και πλέον βρισκόμαστε στη στεριά - μα δεν ξεχνάμε. Και λίγες που καταφέρνουν ακόμη και ταξιδεύουν. Ανάμεσά τους και τα καμάρια του κλάδου, γυναίκες πλοίαρχοι! που κουμαντάρουν σκάφη κάθε λογής.

Γιατί μπορεί ο πολύς ο κόσμος να αγνοεί ακόμη και πως υπάρχουν γυναίκες ναυτικοί, μπορεί οι ναυτιλιακές εταιρείες της μεγάααααλης μας εμπορικής ναυτιλίας να σνομπάρουν και να μην ναυτολογούν γυναίκες αξιωματικούς στα βαπόρια τους, προτιμώντας φιλιππίνια και άλλους ημιμαθείς από χώρες του τρίτου κόσμου, για να γλιτώνουν κάποιες δεκάρες από τη μισθοδοσία και να τους βουλιάζουν κατόπιν τα καράβια (βλέπε εκείνον τον ανεκδιήγητο που πήγε και έκατσε το παπόρι  στον ύφαλο Αστρολάβος πριν μερικούς μήνες)*


ευτυχώς όμως εδώ και πάνω από 30 χρόνια οι Ελληνίδες δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν ζωντανό το θεσμό της παρουσίας τους στις γέφυρες και τώρα πια και στις μηχανές των καραβιών. Κι ευτυχώς που υπάρχουν πάντα εκείνοι οι εφοπλιστές που καταλαβαίνουν ότι είναι προς όφελός τους να ναυτολογούν γυναίκες με σωστή εκπαίδευση και όχι χαμηλόμισθους Ασιάτες ή Ανατολικοευρωπαίους.

Όπως για παράδειγμα ο Αγγελικούσης. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ή και ο μεγαλύτερος σήμερα, που όχι μόνο επιμένει στην ελληνική σημαία αλλά και διατηρεί ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων αξιωματικών στα πλοία του. Ανάμεσα σε αυτούς και αρκετές γυναίκες, δόκιμοι, ανθυποπλοίαρχοι, γραμματικοί, μηχανικοί. Άλλο παράδειγμα ο Τσάκος που δε δίστασε να ανεβάσει και γυναίκα πλοίαρχο, την καπετάν Υακίνθη, σε ένα από τα γκαζάδικά του.


Αρκετές και οι γυναίκες που πέρασαν από τις γέφυρες των πλοίων της Ανδριακής, όπως η υποπλοίαρχος καπετάν Βασιλική Μίχου. Ή ακόμη η ΑΝΕΚ, που επιμένει να ναυτολογεί γυναίκες σε όλα τα πόστα και ανάμεσά τους και γυναίκες πλοιάρχους, όπως η καπετάν Αργυρώ Εξωμανίδου, αλλά και μηχανικούς! όπως η μαστρο - Ελεονώρα Σέκερη.



Δείτε για παράδειγμα το άρθρο αυτό. Που αναφέρει ότι στα καράβια της ΑΝΕΚ υπήρχαν όταν γράφτηκε 83 γυναίκες ναυτικοί! 



Δείτε ακόμη την πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιο της Στεφανίας Αρέλη, την αφιερωμένη στο άρθρο της Στεφανίας στο περιοδικό ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ και τη συνέντευξη που πήρε από την εν ενεργεία πλοίαρχο καπετάν Βάσω Κονιδάρη. 








Θα μας επιτρέψει μόνο μια μικρή διόρθωση η αγαπητή Στέφι Αρέλη: Δεν είναι σκάρτη δεκάδα οι Ελληνίδες πλοίαρχοι μα αρκετές περισσότερες. Μονάχα στο άρθρο που είχαμε γράψει εμείς παλιότερα είχαμε εντοπίσει στοιχεία για 11 Ελληνίδες που έχουν φτάσει στο βαθμό του Α' Πλοιάρχου






και δεν προλάβαμε να το δημοσιεύσουμε και εμφανίστηκαν στοιχεία και για άλλες.  Και εις επίρρωσιν δημοσιεύουμε και τον κατάλογο με τα ονόματά τους:


1. Νίκη Σκέντζου 
2. Μαριάννα Μαρούδα
3. Αθανασία Μπουμπουράκη
4. Ευαγγελία Κατσικαδάκου 
5. Μάγδα Λυμπεροπούλου
6. Βάσω Κονιδάρη
7. Ελένη Παπαδοπούλου
8. Μαρία Πανοπούλου
9. Βέρα Βασιλοπούλου
10. Αργυρώ  Εξωμανίδου
11. Κατερίνα Θερμού
12. Στέλλα Φραντζεσκάκη
13. Ιωάννα Σιμώνη
14. Υακίνθη Τζανακάκη



Και βέβαια μην ξεχνάμε πως αυτή η χώρα χρωστά την ελευθερία της σε σημαντικό βαθμό και σε τρεις θρυλικές γυναίκες πλοιάρχους:


Μπουμπουλίνα - Λασκαρίνα

Μαντώ Μαυρογένη

Δόμνα Βισβίζη


Άρα δε μιλάμε για σκάρτη δεκάδα μα σκάρτη εικοσάδα ενώ θεωρούμε βέβαιο πως υπάρχουν και άλλες Ελληνίδες με βαθμό Α' πλοιάρχου που καλώς ή κακώς δε γνωρίζουμε την ύπαρξή τους. Αυτό μας έχει διδάξει η εμπειρία από την έρευνα γύρω από το θέμα. Ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε με στοιχεία πως αρκετές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής για να πάρουν του πρώτου, υποπλοίαρχοι δηλαδή και με αρκετή εμπειρία σε πόστο γραμματικού. Παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές και από τους ανθρώπους και από την ίδια τη ζωή. 


Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αρχική είδηση; Τα τρωκτικά που ροκάνισαν το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης; Μα πώς δεν έχουν! Δείχνουν πως από τη μια υπάρχουν μια σειρά γυναίκες - ηρωίδες που δίνουν τιτάνιο αγώνα για να κατακτήσουν τις θάλασσες και τις γέφυρες. Θυσιάζοντας η καθεμία πολλά. Και από την άλλη υπάρχουν τα λαμόγια! Που χλαπακιάζουν τα χρήματα που θα έπρεπε να δίνονται για τη ναυτική εκπαίδευση. Η μια Ελλάδα η φωτεινή που μας κάνει να καμαρώνουμε και η άλλη που μας κάνει να ντρεπόμαστε και να οργιζόμαστε. 

Κι αναρωτιόμαστε: Γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα διαμάντια της παρά αφήνει σε θέσεις κλειδιά τους ... αρουραίους! 

Και μόνο να φτάσει μια γυναίκα σε βαθμό Α' πλοιάρχου δεν είναι απόδειξη πως έχει όλα τα φόντα και τα προσόντα να αναλάβει και πόστο στη ναυτική εκπαίδευση; Δε λέμε για όσες επιθυμούν και μπορούν ακόμη να ταξιδεύουν. Λέμε για όλες τις άλλες που δημιουργούν οικογένεια και αναγκάζονται να μείνουν στη στεριά. Είτε μόνιμα είτε για ένα διάστημα μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ας τις αξιοποιήσουν λοιπόν! Ας τους δώσουν την ευκαιρία να αποδείξουν και στον τομέα αυτό πως είναι ικανές να τα βάζουν με φουρτούνες και να κρατάνε γερά το τιμόνι και στο σκάφος Ελλάς που σήμερα κινδυνεύει και αυτό να βουλιάξει κάτω από το βάρος της κακοδιαχείρισης. 

Αντίθετα αφήνουν τους διαφόρους να λυμαίνονται το χώρο. Κι όχι μόνο να βάζουν παράνομα στην τσέπη λεφτά αλλά και με άλλες νομιμοφανείς διαδικασίες, κι αυτό για μένα είναι το πραγματικό σκάνδαλο, να τρώνε λεφτά που προορίζονται για άλλο σκοπό και μάλιστα λεφτά που προέρχονται από εισφορές των πλοιοκτητών.  Θέλω δηλαδή να εστιάσω την προσοχή σας σε τούτο το απόσπασμα της είδησης:

το έλλειμμα διαπιστώθηκε καθώς από τον λογαριασμό του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν αποδίδονταν οι εισφορές στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικών, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ναυτικών και στο ταμείο των Λιμενικών.

Καταλαβαίνετε τι μας λέει εδώ; Πως οι πλοιοκτήτες εισφέρουν χρήματα για τη ναυτική εκπαίδευση και αυτά πετσοκόβονται με διάφορες νομικές ρυθμίσεις και καταλήγουν αλλού γι' αλλού ακόμη και στο ταμείο των Λιμενικών!!! Έλεος! 


Ένα ακόμη στοιχείο του προβλήματος κρύβεται στη φράση: 


έχει τεθεί σε αργία ένας πολιτικός υπάλληλος


Τι θα πει πολιτικός υπάλληλος; Πως πολύ απλά στην υπηρεσία αυτή εργάζονται και μη πολιτικοί υπάλληλοι. Προς τούτο και η διευκρίνιση ίσως ίσως μάλιστα και η μεθοδευμένη επικέντρωση της κοινής γνώμης στους διεφθαρμένους πολιτικούς υπαλλήλους και δίχως να ξεκαθαρίζεται ποιοι είναι οι άλλοι ένοχοι που εμπλέκονται στην υπεξαίρεση χρήματος. Είναι πολιτικοί υπάλληλοι κι αυτοί; Ποιος ξέρει... Το σίγουρο είναι πως οι μη πολιτικοί υπάλληλοι, οι λιμενικοί δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έχουν καταφέρει να υπάρχει ρύθμιση ώστε μέρος του Κεφαλαίου να αποδίδεται στο ταμείο τους! 

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν ξέρουμε πως σήμερα πολλές σχολές υπολειτουργούν λόγω ανεπάρκειας του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης να καλύψει ακόμη και βασικά έξοδα λειτουργίας τους.  Και με το πρόσχημα αυτό, πως δεν υπάρχουν λεφτά, αναζητούνται λύσεις σύμπτυξης των σχολών ή και ιδιωτικοποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης. Δεν είναι λοιπόν μέγα σκάνδαλο να μαθαίνουμε τώρα πως αυτό το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης υπάρχει ρύθμιση που το κουτσουρεύει υπέρ του ταμείου των λιμενικών; 

Στην πράξη βέβαια το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι πολύ μεγαλύτερο. Αφού δίνονται χρήματα για να σπουδάζουν παιδιά που στη συνέχεια κανείς δε νοιάζεται να τα βοηθήσει ώστε να βρουν καράβι και να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα. Και παίρνω παράδειγμα από τον εαυτό μου. Πόσα χρήματα δαπάνησε η πατρίδα για να με σπουδάσει πλοίαρχο, ακόμη και για να μου αγοράσει στολή! και στη συνέχεια κατέληξα δίχως να το θέλω να ξανασπουδάσω άλλο επάγγελμα και να εργάζομαι στη στεριά...  Προς τι λοιπόν τόσα έξοδα; Να καταρτίζεις νέους ανθρώπους για στελέχη της ναυτιλίας σου, να είναι σε άνθηση αυτή η ναυτιλία, κι εσύ να πετάς τους νέους ανθρώπους που έλιωσαν στο διάβασμα και καίγονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα εμπορικά πλοία, στον καιάδα της ανεργίας! Είναι ή δεν είναι παλαβό αυτό; 

Και είναι πιο παλαβό που ουδέποτε κάθισε στο σκαμνί κανένας από εκείνους που ευθύνονται για τον ανορθολογικό τρόπο διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης. Καταλήγοντας μάλιστα σήμερα να εισάγονται στις σχολές εκατοντάδες νέες κοπέλες και λίγο αργότερα να μένουν στην Ακτή Μιαούλη με το φυλλάδιο στην κολότσεπη να ψάχνουν καράβι και να μη βρίσκουν. Να μην καταφέρνουν να κάνουν καν το εκπαιδευτικό ταξίδι για να πάρουν το πτυχίο. Με συνέπεια λόγω και όσων προβλέπει ο κανονισμός των ΑΕΝ να διαγράφονται και από τις σχολές τους! 

Αυτά είναι τα αληθινά τεράστια σκάνδαλα στη Ναυτική Εκπαίδευση. Και δε μιλάμε μόνο για 25.000 ευρώ που τώρα ψάχνουν να βρουν πού πήγαν και ποιος τα βούτηξε. Μα για πολλά περισσότερα και κυρίως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές! 

Και όμως αν ήθελαν να μπει τάξη σε όλο αυτό το μπάχαλο θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που προτείναμε. Να αξιοποιήσουν τις γυναίκες πλοιάρχους ή και τις υποπλοιάρχους. Να βοηθήσουν με την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους στον τρόπο αντιμετώπισης και στο νοικοκύρεμα (ας μου επιτραπεί η λέξη και ας μην παρεξηγηθεί αλλά αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο για την οικονομία ολάκερης της χώρας, το νοικοκύρεμα!)  της ναυτικής εκπαίδευσης των νέων κοριτσιών που επιθυμούν καριέρα στη θάλασσα. Ένας λόγος παραπάνω που αρκετές γυναίκες πλοίαρχοι έχουν ήδη εργαστεί ως διδακτικό προσωπικό στις ΑΕΝ. (πχ η Μαριάννα Μαρούδα, η Ευαγγελία Κατσικαδάκου, η Ιωάννα Σιμώνη κ.ά.)

Αντί λοιπόν να διοικούνται οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού από τους λιμενικούς, ας διοικηθούν επιτέλους από εκείνους που πονάνε το εμπορικό ναυτικό! 

Και δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι μέσα σ' αυτούς που πονάνε πραγματικά το εμπορικό ναυτικό κατέχουν τα σκήπτρα οι γυναίκες πλοίαρχοι! Γιατί το να είσαι γυναίκα στην εποχή μας και να φτάσεις με τόσες αντιξοότητες να γίνεις πρώτος πλοίαρχος αν μη τι άλλο έχεις μεράκι για το επάγγελμα. 


Προτείνουμε λοιπόν και ζητάμε:

1. Να καταργηθεί κάθε νομική ρύθμιση που κουτσουρεύει το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης για άλλους σκοπούς πέραν της ναυτικής εκπαίδευσης και μόνο. 

2. Να σταματήσουν οι λιμενικοί να ανακατεύονται στη Ναυτική Εκπαίδευση και κυρίως στη διοίκησή της. Άλλο να διδάξουν σε αυτές μαθήματα που έχουν σχέση με τον τομέα τους και άλλο να κάνουν κουμάντο. 

3. Να αξιοποιηθούν οι γυναίκες πλοίαρχοι και υποπλοίαρχοι τόσο στη διοίκηση των σχολών όσο και και στους τομείς που άπτονται της εκπαίδευσης γυναικών στις ΑΕΝ. 

4. Η ναυτική εκπαίδευση να αναβαθμιστεί και να μπορεί να παράγει από τους δικούς της κόλπους άξιους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τις σχολές και με γνώσεις και με εμπειρία και με μεράκι. 

5. Και φυσικά να νοικοκυρευτεί η ναυτική εκπαίδευση. Να μην εισάγονται εκατοντάδες και στη συνέχεια λόγω έλλειψης πραγματικής στήριξης των σπουδαστών να βρουν καράβι για το εκπαιδευτικό τους ταξίδι να εγκαταλείπουν τις σπουδές και να μην αποφοιτούν ποτέ. 

_____________________


* Θα μου πεις ότι και ο δικός μας, ο Έλληνας, μια χαρά πήγε και στουκάρησε το ποστάλι πάνω στις Πόρτες της Πάρου. Και θα σου πω ότι αφενός αυτά πάντα συμβαίνουν στη θάλασσα αλλά σημασία έχει να ξέρουμε ποιοι παράγοντες τα κάνουν να συμβαίνουν πιο συχνά. Κι ακόμη θα σου πω ότι ήταν άντρας και πως καμιά Ελληνίδα  αξιωματικός γέφυρας δεν έχει μέχρι στιγμής και στα 30 και πλέον χρόνια που εργάζονται στις γέφυρες προκαλέσει τέτοια ναυτική τραγωδία. Είναι καλύτερες ναυτίλοι; Δε λέω αυτό. Λέω μόνο πως οι συνθήκες που αντιμετωπίζει η γυναίκα ναυτικός, η καχυποψία για το φύλο της και τις ικανότητές της, την κάνουν πιο προσεκτική στη δουλειά της και την αναγκάζουν να τα δίνει όλα όταν την εμπιστεύονται και τη ναυτολογούν. Σε αντίθεση με τους άντρες συναδέλφους που συχνά καβαλάνε το καλάμι και δε διστάζουν ακόμη και στα κινητά τους να χαριεντίζονται εν ώρα βάρδιας. Όπως συνέβη και στο μοιραίο ποστάλι που πήρε στον υγρό του τάφο δεκάδες επιβάτες... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.