BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Το παράπονο του Καββαδία για τον Σεφέρη και το δικό μας παράπονο για τις κατηγορίες σε βάρος των γυναικών ναυτικών που ερωτοτροπούν επί των πλοίων...

Ένα παράξενο θέμα μας προέκυψε τις τελευταίες ειδικά μέρες στο γκρουπ Καπετάνισσες στο face book. Κάποιες νεαρές συναδέλφισσες διαμαρτύρονται που άλλες γυναίκες ναυτικοί ερωτοτροπούν στα πλοία που ταξιδεύουν με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν οι νεαρές να μη βρίσκουν εκείνες δουλειά! Μεταφέρω και ένα χαρακτηριστικό σχόλιο όπως ακριβώς γράφτηκε στο γκρουπ:

Μέχρι πότε πια θα μας κάνουν ρεζίλι ορισμενες κοπέλες που μπαίνουν στα πλοία και το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως θα μπλέξουν με αξιωματικό ή με κάποιον άντρα τέλος πάντων.Ζητάω συγνώμη από όλες στο γκρουπ αν γίνομαι αγενής αλλά ειλικρινά καταντάει αηδία πια να γίνονται τέτοια σκηνικά και να μην μπορούμε να βρούμε δουλειά.Τουλάχιστον αν τόσο πια δεν αντέχετε κρύψτε το με κάποιο τρόπο μην μας παίρνει όλες οι μπάλα....Μετά δεν έχουν άδικο να μην μας παίρνουν σε εταιρείες που έχουν γίνει τέτοια σκηνικά.Τα έγραψα αυτά λόγω ενός σκηνικού που διάβασα οτι έγινε πρόσφατα με δοκιμίνα και αξιωματικό.Ίσως να το διαβάσατε και αλλες... 

Το θέμα συζητήθηκε αρκετά και μάλιστα κάποιες παλαίμαχες τόνισαν στα δικά τους σχόλια τα εξής: 

Όλες έχετε δίκιο σε ότι κι αν είπατε, αλλά μπλέξιμο από μπλέξιμο έχει διαφορά... Εγώ έμπλεξα κάποτε, πρωτόμπαρκη, στο καράβι αλλά ήταν ο άνθρωπος της ζωής μου, είμαστε μαζί 32 ευτυχισμένα χρόνια, με τρία υπέροχα παιδιά, έχουμε ήδη 2 εγγόνια αλλά αυτή η όμορφη οικογένεια λίγο έλειψε να γκρεμιστεί από μια .... δοκίμισσα ... πριν 7 χρόνια. Ο λόγος ; Για να περνάει καλά η ... κυρία... και να λουφάρει απ τη δουλειά... Με το δικό μου δεν τα κατάφερε να μας κλείσει το σπίτι αλλά απ' ότι ξέρω τα έχει καταφέρει με άλλα σπίτια. Είναι βλέπετε το ποιόν της τέτοιο... Γι αυτό λοιπόν στην αρχή σας είπα μπλέξιμο από μπλέξιμο έχει διαφορά. Θα πρέπει να προσέχουμε και να κρατάμε τη θέση μας πάντα ψηλά!!!!

Κι άλλη επίσης παλαίμαχη καπετάνισσα έγραψε:

 Τωρα ξερετε στα βαπορια κλειστη κοινωνια βλεπεις τον αλλο ολη την ωρα σου αρεσει δεν σου αρεσει θα φας στο ιδιο τραπεζι θα του παραδωσεις βαρδια ... ...Αμα ησουν γιατρος , δασκαλα , αρχιτεκτονας πως θα φεροσουν; ...υπαρχει το ακραιο της καλογριας ...που αμα ηθελε να αγιασει θα παει σε μοναστηρι και της "ελευθερων ηθων" που αν ηθελε αυτο θα πηγαινε σε "οικο" ολες καπου στη μεση ειμαστε. Κι εγω γνωρισα τον ανδρα μου σε καποιο μπαρκο και ειμαστε μαζι 18 χρονια με δυο παιδακια...τα κοριτσια που τελειωσαμε μαζι οι αντρες μας συναδελφοι ειναι.

Το θέμα όπως καταλαβαίνετε χωρά πολλή συζήτηση. Και δεν είναι εύκολο να καταλήξουμε σε κοινές απόψεις. Διότι αφορά θέματα ηθικής και η ηθική ως γνωστόν διαθέτει ιδιότητες λάστιχου... ο καθένας δηλαδή την προσαρμόζει κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει.

Ποια είναι η δική μας θέση; Του ιστολογίου; Σίγουρα όχι του ηθικολόγου. Τέτοιο ρόλο τον αφήνουμε σε όσους ποτέ τους δεν άκουσαν το "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω"! Περισσότερο μας καλύπτει ο κυρ Νίκος ο Καββαδίας. Ο ποιητής και βαθύτατα ανθρώπινος. Και που κατάφερε ακριβώς γι' αυτό κάποτε να παρεξηγηθεί με το Σεφέρη:


Υπάρχει μάλιστα και μια παλιότερη σχετική αναφορά σε ανάρτηση του φόρουμ:

 http://kapetanisses.blogspot.gr/2008/01/blog-post_4826.html

για την περίφημη Εσμεράλδα...



Αναρωτιέμαι λοιπόν αν όσοι εγείρουν θέματα ηθικής τάξης και κατηγορούν τις γυναίκες ναυτικούς γιατί τολμάνε να ερωτευθούν έχουν διαβάσει ποτέ τους Καββαδία. Κι αν τον διάβασαν, τον έχουν εννοήσει; Πχ εκείνους τους στίχους του φωτιά:


αλλοτε απ' τον ίδιον ουρανό
έπαιρνες τρεις μήνες στην αράδα
με του καπετάνιου τη μιγάδα
μάθημα πορείας νυχτερινό

Ποια ήταν αυτή η μιγάδα; Και ποιο το νυχτερινό μάθημα που έπαιρνε ο άλλος τρεις μήνες στην αράδα; 

Γεμίσαμε ηθικολόγους σήμερα, γεμίσαμε Σεφέρηδες... Κι αξίζει πραγματικά εδώ να παραθέσουμε απόσπασμα από άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ για τον ... ερωτόληπτο Σεφέρη!!!

http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=157271

Ποιος θα φανταζόταν ποτέ πως γύρω από τον Σεφέρη, που θεωρούσαμε ότι γνωρίζουμε, θα πλεκόταν μια τόσο συναρπαστική βιογραφία, που θα αποκάλυπτε το φοβερό ερωτικό ταμπεραμέντο του ποιητή και τις άγνωστες πτυχές του διπλωμάτη, ερμηνεύοντας, βιογραφικώς και φροϋδικώς, ένα έργο κρυπτικό και δυσπρόσιτο. Λες και το άβατο του εργαστηρίου του Σεφέρη περίμενε, νοικοκυρεμένο εδώ και χρόνια, τον άνθρωπο που θα το πατούσε καταυγάζοντας τα σκότη του. Ως φαίνεται, διά βίου βασάνισαν τον Σεφέρη «οι λαχτάρες του σώματος». Μόλις έβδομη στο ερωτικό γαϊτανάκι έρχεται η Μαρώ και μάλιστα δεν είναι η τελευταία, χωρίς να μετρούμε τις «πεταλούδες» που δυστυχώς δεν άφησαν ίχνη.

Οι λαχτάρες του σώματος
Τον Σεφέρη τον συγκινούσε «ο τύπος της μεγαλύτερης γυναίκας, της καλλονής, της γυναίκας με ισχυρό χαρακτήρα». Ας όψεται «το οιδιπόδειο σύμπλεγμα απέναντι στον πατέρα του». Εξόχως σημαντική η παρατήρηση για «τον εκ φύσεως αριστερόχειρα Γιώργο που αναγκάστηκε να μάθει να κρατά την πένα στο δεξί». Πρώτος έρως, μια φίλη της αδελφής του της Ιωάννας, η «Μέλπα», που «τον ξαπόστειλε». Δεύτερος, η κόρη της πρώτης σπιτονοικοκυράς του στο Παρίσι, η Σουζόν, που «τον εξευτέλισε». Τρίτος και «βραχύβιος», η Νορβηγίδα Κίρστεν, με την οποία κατ' εξαίρεση «φάνηκε σκληρόκαρδος». Ακολουθεί «ο πρώτος μεγάλος έρωτας της ζωής του» η Γαλλίς Ζακλίν, που όμως «ήθελε γάμο» και «ο δεσμός τους θα γίνει απείρως οδυνηρός». Θα τον αγαπά μέχρι τέλους και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1971, για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό που δεν στάθηκε δυνατός.
Δυστυχώς, η αλληλογραφία τους λανθάνει. Ο έρωτας για τη Ζακλίν θα επικαλυφθεί από το πάθος για την επόμενη μοιραία γυναίκα της ζωής του, τη Λουκία Φωτοπούλου, χαϊδευτικά Λου. Ενα ρομάντζο, λιγότερο συναισθηματικό, εντόνως αισθησιακό, καθώς η Λου, παντρεμένη και χωρισμένη, «έχει σχέσεις με γυναίκες όπως και με άντρες και προστατεύει με σθένος την ερωτική ελευθερία της». Πυκνή η αλληλογραφία τους, παραμένει αδημοσίευτη. Καιρός να την διαβάσουμε, αφού η Λου ενέπνευσε το «ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη», το οποίο και ερμηνεύει ο βιογράφος, ταυτίζοντας τη Λου με τη μυθιστορηματική ηρωίδα Σαλώμη ή και Μπίλιω.
Οργασμός γραφής
Επεται και ως ανάπαυλα επώδυνων αμφιταλαντεύσεων και χωρισμών, μια χαριτωμένη Ρωσίδα στις Σπέτσες, πριν από τη γνωριμία με τη Μαρίκα Ζάννου, κατόπιν Λόντου και τέλος Μαρώ Σεφέρη. Αν και όταν τέθηκε θέμα γάμου και με τη Μαρώ, εμπλεκομένων και των παιδιών της, ο Σεφέρης ετράπη και πάλι σε φυγή, ζητώντας παρηγοριά στον έρωτα μιας Βολιώτισσας. Οπως και αν έχει, η συμβίωση με τη Μαρώ κατακάθισε «το βιολογικό ένστικτο για τη ζωή» του Σεφέρη, που θα ανανεωθεί χρόνια αργότερα στην Κύπρο, όπου όμως περιορίστηκε στη «θεά του έρωτα» και έφερε μόνο «οργασμό γραφής». «Σπάνιας οικειότητας και αντοχής» η σχέση του ζεύγους Σεφέρη, ωστόσο, καλοκαίρι του 1958, κατά την κορύφωση του Κυπριακού, την τάραξαν «οι χάρες μιας νεότερης γυναίκας», ενώ δυόμισι χρόνια αργότερα, κυριολεκτικώς την ταρακούνησε η γοητεία «νεαρής υπαλλήλου της πρεσβείας» στο Λονδίνο, οδηγώντας τη Μαρώ σε «απόπειρα αυτοκτονίας». Ανώνυμοι μένουν αυτοί οι δύο τελευταίοι πειρασμοί του Σεφέρη και νεφελώδεις οι σχετικές μαρτυρίες. Το σημαντικό είναι πως ο Σεφέρης ξέδωσε συνθέτοντας «πορνογραφικά δίστιχα», τα μεταθανάτια «Εντεψίζικα». Πάντως, τέλος στις ερωτικές δοσοληψίες του έδωσε μια κρίση προστάτη, που μάλλον τον προστάτεψε οριστικώς. [...] (διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο του Βήματος)
Καταλάβατε; Αυτός ο άνθρωπος, ο αγαπητός κατά τα άλλα Γιώργος Σεφέρης, τα έβαλε με τον φουκαρά τον Καββαδία και του έκοψε και την καλημέρα γιατί ο Κόλιας τολμούσε στα φανερά να επισκέπτεται τα μπορντέλα των λιμανιών και να συγχρωτίζεται με πόρνες. Θεωρώντας προφανώς πλέον ηθικό να μπλέκει εκείνος με παντρεμένες! 
Έτσι ακριβώς κι εκείνοι οι καρεκλόβιοι των γραφείων των ναυτιλιακών εταιρειών. Που λιθοβολούν κοριτσάκια γιατί τολμήσανε να ερωτευθούν στο καράβι! Δεν συμπεριφέρθηκαν ως καλόγριες! Και τιμωρούν τη δήθεν ακολασία τους με την άρνηση σε άλλες γυναίκες να τις προσλάβουν. Διότι ως γνωστό όταν μία γυναίκα είναι πουτάνα, όλες πουτάνες γίνονται! Συλλήβδην!!!!! 
Αυτοί όμως που λιθοβολούν ποιοι είναι; Και τι κάνουν στη δική τους ερωτική ζωή; Πόσο ηθικοί και αγνοί και αναμάρτητοι είναι; 
Κι ακόμη. Είναι πουτάνα όποια γυναίκα ερωτευθεί έναν άντρα και δημιουργήσει σχέση μαζί του; Έτσι που το πάνε μερικοί μερικοί στο τέλος θα υποχρεώνουν μια γυναίκα για να μπαρκάρει να της φορέσουν ζώνη αγνότητας!!! 
Είναι μάλιστα αστείο το όλο ζήτημα όταν καλά γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους οι εταιρείες συναίνεσαν στη ναυτολόγηση γυναικών. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθούν ζευγάρια ναυτικών, να γίνει πιο ανθρώπινη η ζωή στο καράβι και όχι να φτιαχτούν νέα μοναστήρια...  Και τι μοναστήρια! Γιατί οι καλόγεροι δεν έχουν σεξουαλική ζωή (τουλάχιστον επίσημη) δεν έχουν όμως και το άλλο φύλο να τους σκανδαλίζει. Τα καράβια όμως; Τι παραλογισμός είναι αυτός να κλείνεις μέσα στη λαμαρίνα άντρες και γυναίκες για βδομάδες και για μήνες και να απαιτείς να μην ερωτευθούν! Να κρατήσουν τις ερωτικές τους ορμές! Και να επιβληθούν στη φυσική ροπή του ανθρώπου... 
Σαφέστατα και δεν υποστηρίζουμε τον ηθικό εκτραχηλισμό. Ανάμεσα όμως σ' αυτόν και στο άλλο άκρο του καλογερισμού υπάρχει και η μέση οδός των φυσιολογικών ανθρώπων και αυτή ακριβώς θεωρούμε τη δέουσα. Αυτή δηλαδή που εδώ και δεκαετίες, και από την είσοδο γυναικών στα πληρώματα των πλοίων, οδήγησε πολλούς ναυτικούς στα σκαλοπάτια της εκκλησίας ή του δημαρχείου. 
Και στο κάτω κάτω. Όταν προκύπτει κάποιο ερωτικό μπλέξιμο σε καράβι που προσκρούει στα περί ηθικής πιστεύω της κοινωνίας μας, δε φταίει ντε και καλά η γυναίκα ή μόνο η γυναίκα. Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία περίπτωση εκεί να στηρίζονται κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και τη μη πρόσληψη γυναικών. Και βεβαίως είναι τελείως παράλογο να τιμωρούνται στο όνομα της μιας που μπορεί να δημιούργησε πρόβλημα με τους έρωτές της επί πλοίου όλες τις άλλες γυναίκες! Δε θα μας τρελάνουν ούτε θα μας γυρίσουν στο μεσαίωνα οι όποιοι μισογύνηδες. 
Εκτός όλων των άλλων και ανεξάρτητα της διαφορετικής αντίληψης που μπορεί ο καθένας να έχει για το ζήτημα, είναι και παράνομο με τέτοιες φτηνές δικαιολογίες να καταπατούν την ισότητα των δύο φύλων σε θέματα εργασίας. Επιφυλασσόμαστε λοιπόν και για επώνυμες καταγγελίες όπου δει αν περιέλθουν σε γνώση μας παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά στο μέλλον. 


Δεν τον έπνιξε η θάλασσα, του έκοψαν την ανάσα η ανεργία και τα χημικά. Μαστρο - Φώντα καλό σου ταξίδι!

Ο αετός πεθαίνει στον αέρα. Οι ναυτεργάτες; Πώς πεθαίνουν οι ναυτεργάτες;

Σαν βόμβα έσκασε το απόγευμα η είδηση για το νεκρό διαδηλωτή στο Σύνταγμα. Η ξεπουλημένη δημοσιογραφία βιάστηκε να διευκρινίσει πως έφυγε από ανακοπή. Και πως η αστυνομία βεβαιώνει ότι στο σημείο που έπεσε δεν είχε γίνει χρήση χημικών! Ιδού μια χαρακτηριστική περιγραφή:


"Ο 67χρονος συμμετείχε στην πορεία του ΠΑΜΕ όταν κάποια στιγμή αισθάνθηκε δυσφορία και έχασε τις αισθήσεις του γύρω στις 12.50 στη συμβολή των οδών Σουρή και Αμαλίας. Μεταφέρθηκε αμέσως στον Ευαγγελισμό, όπου παρά τις προσπάθειες, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο και δεν σχετίζεται με τα επεισόδια, αν και η υπόθεση διερευνάται από τις αστυνομικές αρχές. "

Ε, αφού το λέει η αστυνομία!!! πως ο θάνατος είχε ραντεβού με το διαδηλωτή στα καλά του καθουμένου... Ήταν η ώρα του βρε παιδί μου! Μοιραίον!!! Άλλος πεθαίνει παίζοντας τάβλι, άλλος όταν κοιμάται, ε, αυτός πέθανε την ώρα που περπάταγε στο δρόμο. Μην το κάνουμε και θέμα!!!

Όμοια έθαψαν την είδηση και τα κανάλια. Μάλιστα σε ένα από τα μεγάααααααλα βλέπαμε απόψε μισή τουλάχιστον ώρα κηδεία σε τούρκικο σίριαλ. Και να κλάμα οι Τουρκάλες που πέθανε ο αφέντης του σπιτιού, και να οδυρμοί. Για έναν ψεύτικο θάνατο. Κι όταν ήρθε η ώρα των ειδήσεων ξεπέταξαν τον αληθινό θάνατο σε λιγότερο από 30 δεύτερα. Και μάλιστα ως είδηση εικοστή και βάλε...

Τα λέω και κυριολεκτώ και δεν τα πιστεύω εγώ η ίδια. Τόσο παράλογα μου φαίνονται αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Να βλέπω τη μαμά Τουρκιάν να κλαίει και να ξανακλαίει τον Τζεμίλ της και για το δικό μας νεκρό που πέθανε στ' αλήθεια ούτε καν το όνομα δεν αναφέρανε. Ένας ανώνυμος διαδηλωτής. Ποιος σκοτίζεται; Εδώ καθημερινά αυτοκτονούν τόσοι. Που πέθανε ένας ακόμη;

Στο κάτω κάτω δεν είναι και η πρώτη φορά. Ένα χρόνο πριν τα ίδια δεν έγιναν με τον 53χρονο οικοδόμο; Ποιος ξέρει, θα το έχει και η εποχή...

Από το διαδίκτυο όμως γνώριζα ήδη πως ο νεκρός είναι συνάδελφος. 67 ή 66 ή 65 χρονών. Και άνεργος. Μακροχρόνια άνεργος ναυτεργάτης. Με έζωσαν τα φίδια. Ποιος είναι. Μήπως τον ξέρω και προσωπικά. Στο κάτω κάτω ναυτεργάτης, σύντροφος και αδερφός και μόνο γι' αυτό. Και ένας από μας σήμερα που για μια ακόμη φορά αγωνιζόμασταν ενάντια στα μέτρα της εξαθλίωσης του λαού μας.

Και πάλι από το διαδίκτυο κατάφερα να μάθω περισσότερα. Η τηλεόραση, σας είπα. Σε λιγότερο από 30 δεύτερα ξεπέταξε την είδηση. Ξερά. Χωρίς καμία δήλωση, καμία συγνώμη...

Λούγαρης Ξενοφών. Τρίτος μηχανικός. Άνεργος. Και στα εξήντα πέντε του να ψάχνει μεροκάματο να ζήσει. Κι αντί για μεροκάματο, ο θάνατος. Στη διαδήλωση. Εκεί που κάθε φορά κόβεται η ανάσα των διαδηλωτών από τα ληγμένα χημικά. Και τσούζει μετά για μια βδομάδα ο λαιμός. Και η φωνή γίνεται βραχνή...

Το περίεργο δεν είναι που πέθανε ένας διαδηλωτής. Περίεργο είναι που δεν πεθαίνουν περισσότεροι κάτω από τέτοιες συνθήκες. Να σε ψεκάζουν σαν κατσαρίδα. Εσένα που ζητάς το αυτονόητο. Να δουλέψεις. Να επιβιώσεις.

Σύνταγμα, 18 Οκτώβρη 2012. Στο Σύνταγμα ένα φθινόπωρο κι εγώ άλλαξα θέλοντας και μη πορεία. Τριάντα χρόνια πριν. 1982. Και συμμετέχοντας σε διαδήλωση άνεργων ναυτικών...  Εκεί και τότε ο κύβος ερρίφθη και άλλαξα επάγγελμα. Για να μπορέσω να ζήσω.

Τριάντα χρόνια μετά όχι καλύτερα δεν είμαστε, όχι την αλλαγή που μας έταξαν δεν είδαμε, αλλά και έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Και κεκτημένα δεκαετιών έχουν καταρρεύσει.

Σύνταγμα. Η πλατεία των νεκρών. Εκεί κατέρρευσε πέρυσι ο οικοδόμος. Εκεί την άνοιξη αυτοκτόνησε ο συνταξιούχος φαρμακοποιός. Εκεί και σήμερα έβαλε σημάδι και πάλι ο χάρος. Κι αυτή τη φορά του γυάλισε ένας ναυτικός. Που δεν κατάφερε να πνίξει η θάλασσα. Και κατάφεραν να τον πνίξουν τα χημικά. Τσακισμένος ήδη από την ανεργία. Και με όλη την κούραση της ηλικίας του. Και την ένταση των στιγμών. Πόσο θέλει για να μην αντέξει άλλο όταν η ατμόσφαιρα γίνεται θάλαμος αερίων; Όταν δεν υπάρχει οξυγόνο;

Πίκρα και οργή. Αγανάκτηση και θυμός. Και παράπονο μεγάλο. Που ακόμα δεν έχουμε πάρει την κατάσταση στα χέρια μας. Και καθόμαστε και περιμένουμε να μας πεθάνουν όλους...

Μαστρο - Φώντα. Εσύ τώρα ταξιδεύεις σε άλλες θάλασσες. Ήρεμος πια από όσα σου μαύριζαν τη ζωή. Εμείς όμως δεν πρόκειται να σε ξεχάσουμε. Όπως δεν ξεχάσαμε τον κυρ Δημήτρη το Χριστούλια. Και τον άλλο Δημήτρη, τον Κοτσαρίδη. Στο αθώο σας αίμα δίνουμε όρκο. Να πάρουν κάποτε τα όνειρά σας εκδίκηση. Με τους δικούς μας αγώνες.

Αιωνία σου η μνήμη, σύντροφε! Όσο και να το θέλησαν να σε αφήσουν ξέμπαρκο, εσύ τα κατάφερες. Και άνοιξες πανιά. Για το ταξίδι το μεγάλο, το δίχως γυρισμό... Καλό σου ταξίδι, μαστρο - Φώντα...

Κατ’ Εξαίρεση Ναυτολόγηση Σπουδαστών ΑΕΝ σε ξένα πλοία



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ - ΤΜΗΜΑ Α΄ – Β΄ ΑΔΑ: Β4Ω2Φ-6Β3

Ταχ. Δ/νση : Ακτή Βασιλειάδη - Ταχ. Κώδικας : 185 10 Πειραιάς
TELEFAX : 210 4224000 - Πληροφορίες : ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ Κ. -Τηλέφωνο : 210 4124054 - E-mail : dekn@yen.gr

Πειραιάς 19 - 04 - 2012
Αριθ.πρωτ: Μ 3615/ 01 /12

Α Π Ο Φ Α Σ Η

ΘΕΜΑ: Κατ’ Εξαίρεση Ναυτολόγηση Σπουδαστών Ακαδημιών Εμπορικού
Ναυτικού Πρώτης και Δεύτερης Θαλάσσιας Εκπαιδευτικής Περιόδου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παρ. 3 (β) του άρθρου 20 του Ν.2638/1998 «Οργάνωση και λειτουργία της
ναυτικής εκπαίδευσης, μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες
διατάξεις», (ΦΕΚ 204 Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 225 του Ν. 4072/2012
(ΦΕΚ 86 Α).
β) Του Π.Δ 251/1999 «Εκπαίδευση επί πλοίου των σπουδαστών των Ακαδημιών
Εμπορικού Ναυτικού», (ΦΕΚ 206 Α).
γ) Του Π.Δ. 65/2011 «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ……Γενικής
Γραμματείας Νέας Γενιάς « (ΦΕΚ 147 Α).
δ) Του Π.Δ. 73/2011 «Μετονομασία της Γενικής Γραμματείας…….και ρύθμιση
άλλων συναφών θεμάτων» (ΦΕΚ 178 Α).
ε) Την αριθμ. 5111.01/92/2011/23-08-2011 Απόφασης «Διορισμός Γενικού Γραμ-
ματέα Ναυτιλίας του ΥΠΑΑΝ» (ΦΕΚ 276 τ.ΥΟΔΔ/24-08-2011).
στ)Την αριθμ. 182 αρμοδιότητα της 5221.1/01/2012/23-2-2012 απόφασης «Μετα-
βίβαση του δικαιώματος υπογραφής «Με εντολή Υπουργού» στο Γενικό Γραμμα-
τέα Ναυτιλίας …… Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» (ΦΕΚ 464Β/).
ζ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητι-
κά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ 63/2005 «Κωδικοποίηση
της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98 Α).
2. Την ανάγκη ναυτολόγησης των σπουδαστών ΑΕΝ ακαδημαϊκού έτους 2011-2012
σε πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σημαία τρίτης χώ-
ρας, μη συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) για την εκτέλεση
του Α΄ και Β’ θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη
σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

1. Σπουδαστές και σπουδάστριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ),
πρώτης και δεύτερης θαλάσσιας εκπαιδευτικής περιόδου ακαδημαϊκού έτους 2011-
2012 που δεν βρίσκουν θέσεις απασχόλησης για την εκτέλεση της πρακτικής εξά-
σκησης σε πλοία με ελληνική σημαία ή σε πλοία με ξένη σημαία συμβεβλημένα με
το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) μπορεί να ναυτολογηθούν σε πλοία με σημαία
κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σημαία τρίτης χώρας, μη συμβεβλημένα
με το ΝΑΤ, υπό την προϋπόθεση ότι στα εν λόγω πλοία θα είναι ναυτολογημένος
τουλάχιστον ένας έλληνας αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.) αντίστοιχης
ειδικότητας. Σε περίπτωση που στα ανωτέρω πλοία δεν υπηρετεί έλληνας αξιωματι-
κός Εμπορικού Ναυτικού επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η ναυτολόγηση εφόσον διασφα-
λίζεται η επικοινωνία του σπουδαστή με τον αρμόδιο για την εκπαίδευση αξιωματικό
Εμπορικού Ναυτικού στην αγγλική γλώσσα.

2. Η ανωτέρω θαλάσσια εκπαιδευτική περίοδος πραγματοποιείται σε πλοία όλων
των κατηγοριών (εκτός των πλοίων τοπικών πλόων) πάνω από 1500 ο.χ. (500
κ.ο.χ.), για την ειδικότητα του εκπαιδευόμενου σπουδαστή καταστρώματος και σε
πλοία πάνω από 1500 ο.χ. (500 κ.ο.χ.) που κινούνται με μηχανές ισχύος πάνω από
450 KW (612 HP), για την ειδικότητα του εκπαιδευόμενου σπουδαστή μηχανής,
σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Π.Δ. 251/1999.

3. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εκπαίδευσης επί πλοίου καθώς και τις υποχρεώσεις
και τα δικαιώματα των σπουδαστών, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των
άρθρων 3, 4 και 5 του Π.Δ. 251/1999.

4. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίζονται οι απαιτήσεις και προϋποθέσεις των παρα-
πάνω παραγράφων 1 2 και 3 καθ’ όλην την διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού.

5. Για τη χορήγηση του αντίστοιχου Εγχειριδίου Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί
πλοίου (ΚΕΠ 1 ή ΚΕΠ 2) από το ΥΠΑΑΝ/ΓΓΝ/ΔΕΚΝ Β΄, ο υπό ναυτολόγηση
σπουδαστής, προσκομίζει βεβαίωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, σύμφωνα με το
επισυναπτόμενο υπόδειγμα Α, όπου θα αναγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία
από τα οποία θα προκύπτει ότι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις των παραγρ. 1 και
2 της παρούσης.

6.α. Κατά την απόλυσή τους οι εκπαιδευόμενοι εφοδιάζονται από τον Πλοίαρχο με
πιστοποιητικό θαλάσσιας υπηρεσίας, (υπόδειγμα Γ).

6.β. Άμεσα και όχι πέραν του διμήνου ο σπουδαστής οφείλει με αίτησή του (υπό-
δειγμα Β) να υποβάλει σε απογράφουσα λιμενική αρχή το παραπάνω πιστοποιητικό
θαλάσσιας υπηρεσίας προς θεώρηση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6.γ. Αντίγραφο του θεωρημένου πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας κατατίθεται
στην ΑΕΝ φοίτησης για την απόδειξη της θαλάσσιας υπηρεσίας.

7. Η παρούσα απόφαση ισχύει από της εκδόσεως του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86 Α).

8. Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί για εφαρμογή.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Νίκος Λίτινας

Δείτε περισσότερα εδώ

Τα σκαραμάγκια κι οι εξαθλιωμένοι του Σκαραμαγκά... (της Λιάνας Κανέλλη)


Τα σκαραμάγκια (και σκαραμάγγια ως γραφή) ήταν πολυτελή βυζαντινά ενδύματα από πανάκριβα υφάσματα εξ ανατολών με σύρμα στην ύφανση και τα έφεραν βεβαίως οι πάμπλουτοι αξιωματούχοι. Οι φέροντές τα ή και οι τεχνίτες που τα έραβαν έφεραν με τον καιρό και το επίθετο Σκαραμαγκάς. Η πρώτη ένδειξη οικογένειας προυχόντων Σκαραμαγκάδων πάει πίσω στο 12ο αιώνα. Υστερα η φαμίλια που καταγράφεται ως χιώτικο κεφάλαιο με άπειρες εφοπλιστικές και εμπορικές οικογενειακές διακλαδώσεις, απ' το Ροστόφ και την Αζοφική ως τη Μασσαλία και το Λονδίνο, είναι προφανές ότι έδωσε στη λωρίδα γης που εμφανίζεται να ενώνεται με το Χαϊδάρι μόλις στο ΦΕΚ του 1935, το ναυπηγικό της τοπωνύμιο. Η λωρίδα γης που σήμερα είναι συνώνυμη της αποβιομηχάνισης της χώρας, της μάστιγας της ανεργίας, της εξάρθρωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος στην πράξη, της ανταγωνιστικής αθλιότητας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με γκρουπιέρη το ταξικό, ανήκον σε καμιά τρακοσαριά φαμίλιες, κράτος, φέρει και την... ιστορική σφραγίδα που αιτιολογεί πως απαιτείται βυζαντινού επιπέδου μηχανορραφία για να κρίνονται οι επί έξι μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων ως μάγκες και τραμπούκοι, από τους και σήμερα φέροντες σαραμάγκια ενδύματα της εποχής.

Οχι, σύντροφοι, δε μ' έπιασε καμιά ιστοριολαγνεία. Αλλά είναι που οι πιο απλές λέξεις, όπως δουλειά, δικαίωμα, διεκδίκηση, απελπισία, εκμετάλλευση, μόχθος, αιδώς, ολόκληρο το ελληνικό λεξικό έχει χάσει το νόημά του. Μια Βαϊμάρη σέρνεται μαζί με μιαν Αργεντινή σε κάτι πρόχειρους ψευδοακαδημαϊκούς λαϊκισμούς στο δημόσιο λόγο, για να φοβούνται τη σκιά τους της Γης οι κολασμένοι. Να το βουλώνουν και να διαπραγματεύονται το πέρασμα στον ταξικό Αδη με τους κέρβερους των αφεντικών και ζητιανεύοντας λάδι για τις ανοιχτές πληγές της εργατικής τάξης. Ετσι την έψαξα τη λέξη και τη βρήκα να ανήκει σε έχοντες και κατέχοντες εδώ και αιώνες. Το σόι των Σκαραμαγκάδων έχασε μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση τα τεράστια πλούτη του, στην Ανατολή τουλάχιστον. Μόνον ένας Σκαραμαγκάς «κοκκίνισε» κι ο Λένιν το 1922 του ανέθεσε την εποπτεία της εμπορίας σιτηρών, της οποίας ήταν γνώστης...

Παίζει κάτι παιχνίδια η γλώσσα μας με την ιστορία. Λες και είναι ένα... αόρατο στικάκι - λόγω των ημερών και των λιστών - που έχει καταγράψει την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη στα κατάστιχα των αιώνων. Ανάμεσα στους φερώνυμους Σκαραμαγκάδες υπήρξαν και ενισχυτές (αλλά και... επενδυτές) του αγώνα αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Εξαιρέσεις στους επήλυδες που διαφέντεψαν νησιά και θάλασσες, με την Πύλη απλώς να εποπτεύει τη συγκέντρωση του γιγάντιου κεφαλαίου τους από και με τη δουλειά των δούλων. 

Τίνος είναι λοιπόν ο... Σκαραμαγκάς του σήμερα; Πόσο κάνει και ποιος τον έθαψε και τον θάβει χρόνια τώρα ωσάν τσιφλικάς, που πετάει μαζί με την υποτιθέμενη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη χιλιάδες ζωές και τη λαϊκή περιουσία της εξειδικευμένης εργασίας και τεχνογνωσίας, το μεράκι και τη δύναμη εργατών που πρέπει να επιζήσουν με πενήντα μεροκάματα ως και κανένα, το χρόνο; Αυτά δεν άνοιξαν μαζί με την πύλη του στρατοπέδου του Πενταγώνου ή την αυτόφωρη διαδικασία της απέραντης υποκρισίας των καθωσπρεπιστών. Είναι χαίνουσες κακοφορμισμένες πληγές στο σώμα της εργατικής τάξης της χώρας και δε γιαίνουν με κραυγές και ψιθύρους τηλεταινιών μιας χρήσης... Τα ναυπηγεία μας, αυτόν τον τομέα της οικονομίας που θα μπορούσε να είναι εμπροσθοφυλακή λαϊκής ευημερίας στα πλαίσια λαϊκής οικονομίας, τα σφράγισε, ως εργασιακό τάφο, η πολιτική επιλογή της πάση θυσία παραμονής μας στην ΕΕ κ.λπ. κ.λπ. που λέει και το αστικό παραμύθι, όταν βαριέται να πουλάει δημοκρατία και εφαρμόζει το νόμο της σφαγής δικαιωμάτων και την τάξη της σιωπής των απελπισμένων απλήρωτων και άνεργων εργατών.

Στο όνομα των αταλάντευτων αγώνων της εργατικής τάξης, ας μου επιτρέψετε, σύντροφοι, το σημερινό πατριδογνωμόνιό μου να το αφιερώσω στη μνήμη του μπαρμπα - Ανέστη Αναστασιάδη. Πρόσφυγα απ' το Αϊβαλί, κομμουνιστή καταδικασμένου, που επέζησε χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας, που σώθηκε απ' την πείνα ψαρεύοντας στην Ελευσίνα και μ' έμαθε να ψαρεύω στη θάλασσα με πετονιά και στο νου των ανθρώπων με την καρδιά, ώστε να ξέρω πια και τα σκαραμάγκια και τον - των εξαθλιωμένων πραγματική ιδιοκτησία - ολοζώντανο σημερινό Σκαραμαγκά.



Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ  - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αναδημοσίευση από http://www.live-pro.gr/

_______________________________________

Σχόλιο ιστολογίου

Και είχαμε κάποτε Σκαραμαγκά. Και είχαμε και Σύρο. Και γενικά η ναυτιλία της χώρας έδινε ψωμί στο λαό. Σήμερα τι έχουμε; Γόνους εφοπλιστών μεγαλωμένους στα εξωτερικά που δεν ξέρουν οι περισσότεροι ούτε ελληνικά να μιλήσουν. Μόνο πώς θα αβγατίσουν τα λεφτά του παππού και του πατέρα. 

Πού χτίζονται σήμερα τα καράβια της "ελληνικής" ναυτιλίας; 

Με τι πλήρωμα ταξιδεύουν; 

Προς τι ο φορολογικός παράδεισος προς όσους παριστάνουν τους Έλληνες εφοπλιστές και το μόνο ελληνικό τους είναι πλέον μια κουρελιασμένη σημαία στο πρυμιό άλμπουρο...   

Η μεγάαααααααλη ελληνική ναυτιλία!!! που δεν καταφέρνει να απορροφήσει ούτε καν τους δοκίμους των σχολών! για το εκπαιδευτικό τους ταξίδι! Τι κολοκύθια μεγάλη είναι τότε; Και πόσο ελληνική; 

Ποιο το κέρδος της οικονομίας μας από τέτοιους εφοπλιστές; 

Προσπαθούν τάχα να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της ναυτικής εκπαίδευσης...

Πριν λίγες μέρες ανέβηκε στο διαδίκτυο το ακόλουθο κείμενο:

http://decksnews.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4.html


ΠΈΜΠΤΗ, 4 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2012


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!



Ένα σαφές θεσμικό, νομικό και οργανωτικό πλαίσιο για την συνολική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ως εκ των βασικών στοιχείων της ανταγωνιστικότητας του εθνικού νηολογίου, το κόστος υλοποίησης το οποίου αποτιμάται σε 94 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε προ ολίγου από τους υπουργούς Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, είπε ότι στόχος του εγχειρήματος θα είναι ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν την εφαρμογή της STCW, η οποία καθίσταται αναγκαία, ως προς την εφαρμογή της από τα μέσα του επόμενου χρόνου.

Ο υπουργός έκανε αναφορά σε 22 προτάσεις μέσω μακροπρόθεσμων μέτρων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, καθώς το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του ανασυσταθέντος υπουργείου, καθώς όπως είπε ο κ. Μουσουρούλης την προηγούμενη περίοδο χάθηκε πολύτιμος χρόνος εξαιτίας του κατακερματισμού του.

Στο θεσμικό σκέλος το συμβούλιο ναυτικής εκπαίδευσης θα διευρυνθεί, ενώ διοικητικά το όλο σύστημα θα τεθεί υπό ενιαία διοίκηση με την υπηρεσία ναυτικής εκπαίδευσης, όπου θα πιστοποιηθεί και με την νέα οργανωτική δομή του υπουργείου, ενώ θα δημιουργηθεί και μια ειδική ιστοσελίδα και βέβαια υπηρεσίες e-learning.

Ο υπουργός έκανε λόγο για αξιοποίηση και πιστοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ αναφέρθηκε και στο σκέλος τη ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης η οποία και αυτή, στα υφιστάμενα στάδια της θα τεθεί υπό έλεγχο και πιστοποίηση.

Όσον αφορά δε το θέμα του sandwich courses ο υπουργός το χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, για την εξοικείωση των σπουδαστών ενώ αποκάλυψε ότι γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις αναφορικά με το απαιτούμενο δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι των μαθητών των Α.Ε.Ν. που λόγω και των γενικότερων εξελίξεων θα είναι αυξημένος σε αριθμό.

Ως ένα εξαιρετικό στοιχείο της όλης προσπάθειας  ο κ. Μουσουρούλης χαρακτήρισε το υπό ίδρυση γραφείο σταδιοδρομίας, στο οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές των σχολών και το οποίο θα είναι επιφορτισμένο για την επαφή με τις εφοπλιστικές εταιρείες.

Σχετικά με την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό των Α.Ε.Ν. ο κ. Μουσουρούλης αποκάλυψε ότι θα υπάρξει ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να καταστεί εφικτό σε συνταξιούχους του ΝΑΤ να μπορούν να απασχοληθούν στις Α.Ε.Ν. ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το υπάρχον προσωπικό.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υποδομών των σχολών, ενώ τόνισε ότι εξαρχής βρέθηκε ενάντιος στη λογική της συρρίκνωσης του αριθμού τους, που είχε αρχικά συζητηθεί.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η Ε.Ε.Ε. θα συνεισφέρει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί σε ένα κονδύλι το οποίο έχει αρχίσει να δεσμεύεται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε και αυτός στη σημασία και το ρόλο της ναυτικής εκπαίδευσης ενώ και αυτός έκανε λόγο στην επικουρική προσπάθεια του υπουργείου του να δεσμεύσει κονδύλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος, το οποίο όπως νωρίτερα είχε πει ο κ. Μουσουρούλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έχει συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος με αφορμή ερώτημα για την ιδιωτική ναυτική  εκπαίδευση σημείωσε ότι στόχος είναι να παρέχεται (“θεραπεύεται”) και η ναυτική εκπαίδευση από τα ΑΕΙ των οποίων ο αριθμός όπως είπε είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας.

Ωστόσο από την πλευρά του ο κ. Μουσουρούλης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα φοβικό σύνδρομο, δεν πρέπει να υπάρχει, καθώς αν υπάρξει ανάπτυξη στο ανώτατο επίπεδο της ναυτικής εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση μεταβολής ορισμένων άρθρων του νομικού πλαισίου που προαπαιτούνται, αυτό μπορεί να λειτουργήσει επί τα βελτίω, καθώς ο ανταγωνισμός πάντα οδηγεί σε βελτίωση των παρεχόμενων σχετικών υπηρεσιών.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης:

1. Σε επίπεδο προτεραιοτήτων, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγράφηκαν συγκεκριμένες προτάσεις άμεσων (22) - (Συνημμένο 1), μεσοπρόθεσμων (13) και μακροπρόθεσμων (5) μέτρων για την αναβάθμιση του συστήματος.

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η προσαρμογή του συστήματος στις τροποποιήσεις της Διεθνούς Σύμβασης STCW η οποία ορίζει τα ελάχιστα κοινά πρότυπα – επίπεδα εκπαίδευσης και πιστοποίησης, με έναρξη εφαρμογής την 1/7/2013. Στο πλαίσιο αυτό, η Οργανωτική Επιτροπή του Ιδρύματος Ευγενίδη, μετά από εισήγηση Επιτροπής που συγκροτήσαμε στο ΥΝΑ, ανέλαβε την προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την πιστοποίηση της εγκυρότητάς τους σύμφωνα με τις εν λόγω τροποποιήσεις.

2. Σε θεσμικό επίπεδο, αξιολογούνται οι υφιστάμενες διατάξεις και κανονιστικές πράξεις που διέπουν το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης, με στόχο την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις. Όσον αφορά στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων, το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ν.Ε.), κατεξοχήν γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου, θα αναβαθμιστεί με αντιπροσωπευτικότερη σύνθεση και ευρύτερες αρμοδιότητες. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή του (17/9), το ΣΝΕ εισηγήθηκε την εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού 200 επιπλέον υποψηφίων σπουδαστών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

3. Σε διοικητικό επίπεδο, οι αρμοδιότητες για τη Ναυτική Εκπαίδευση τίθενται υπό ενιαία διοίκηση. Η νέα υπηρεσία ναυτικής εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων δράσεων, θα δημιουργήσει εργαλεία όπως: Help και Service Desk για την εξυπηρέτηση των λειτουργών και των χρηστών του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης, ιστοσελίδα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, πλατφόρμα για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning) κλπ.

4. Σε οργανωτικό επίπεδο και για την αξιοποίηση των ευρύτερων δυνατοτήτων των Ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων), συγκροτήθηκε Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής, η οποία αναλαμβάνει τη βελτίωση του σχεδιασμού, της διαχείρισης και υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του Υπουργείου, ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης. Η ΚΥΑ σύστασης της Ειδικής Υπηρεσίας αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στις επόμενες ημέρες.

5. Σε επίπεδο υποστήριξης της υπηρεσίας ναυτικής εκπαίδευσης, θα προετοιμαστούν έργα Τεχνικής Βοήθειας όπως η δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης. Στο αντικείμενο του έργου θα περιληφθεί και ο σχεδιασμός διαδικασιών πιστοποίησης, αναγνώρισης και ισοτιμίας των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης και, κυρίως, κατάρτισης. Με την υλοποίηση του έργου αυτού, αναμένεται να αρθεί και η εκκρεμότητα σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εξάσκησης του ναυτικού επαγγέλματος, η οποία συνδέεται με την αξιολόγηση των Σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, την πιστοποίηση των προσόντων και των δεξιοτήτων, και την αναγνώριση των τίτλων που παρέχονται από φορείς Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6. Σε επίπεδο σχεδιασμού, συγκροτήθηκε Ομάδα Έργου (Συνημμένο 2), η οποία εκτός από την παρακολούθηση της εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων, θα εισηγείται σχετικά με:

-τη δομή, την οργάνωση, την εποπτεία, την πιστοποίηση και τον έλεγχο των διοικητικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών λειτουργιών των Σχολών,

-την κατάρτιση προτύπων εξοπλισμού και προδιαγραφών,

-την ηλεκτρονική διασύνδεση των σχολών με το Υπουργείο

-το σχεδιασμό συστήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων των εκπαιδευτών,

-την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης (ΝΕΚΕ) και των σχεδίων ΠΔ και ΥΑ για την εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Η Ομάδα Έργου θα παρουσιάσει άμεσα αναλυτικό πρόγραμμα ενεργειών και χρονοδιάγραμμα εργασιών, ενώ οφείλει να περατώσει το έργο της εντός 4 μηνών.

Η Ομάδα θα υποβάλει επίσης προτάσεις βελτίωσης της τριμερούς συνεργασίας (Εργοδοσία, Ναυτεργασία, Υπουργείο) καθώς και αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος εξεύρεσης πλοίου για την πραγματοποίηση του Α και Β εκπαιδευτικού ταξιδιού των σπουδαστών ΑΕΝ, η έγκαιρη πραγματοποίηση του οποίου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης και προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Για την επιτυχία του θεσμού του συστήματος εναλλασσόμενης εκπαίδευσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί με την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών και τη μείωση της ζήτησης εκ μέρους των εταιρειών λόγω οικονομικής κρίσης, αναζητούμε λύσεις από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία Γραφείου Σταδιοδρομίας, στο οποίο θα απευθύνονται οι δόκιμοι των ΑΕΝ. Το Γραφείο και μόνο αυτό, θα έχει την αρμοδιότητα να επικοινωνεί με τις ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ με την υποστήριξη πληροφοριακού συστήματος και δικτυακού τόπου, θα διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια της κίνησης των σπουδαστών των ΑΕΝ.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος ορίζει ως προϋποθέσεις για αξιόπιστη εκπαίδευση, δυο εξάμηνα εκπαιδευτικά ταξίδια για τη λήψη του πτυχίου (ως ελάχιστη προϋπόθεση ορίζεται και το τρίμηνο για το Α ταξίδι). Ειδικότερα, το Β και μη χρηματοδοτούμενο ταξίδι παρουσιάζει προβλήματα και δυσχεραίνει ή καθυστερεί την αποφοίτηση, καθόσον αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την απόκτηση Πτυχίου, αλλά και Αποδεικτικού Ναυτικής Ικανότητας Γ΄ Τάξης Εμπορικού Ναυτικού.

Περαιτέρω μείωση των προϋποθέσεων θα μειώσει, λειτουργικά και ουσιαστικά, την αξιοπιστία του συστήματος εναλλασσόμενης εκπαίδευσης και δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί εάν προχωρήσει ο δόκιμος στο επόμενο εξάμηνο, χωρίς να έχει πραγματοποιήσει το απαιτούμενο εκπαιδευτικό ταξίδι, εκτός από το έλλειμμα γνώσεων που θα αντιμετωπίζει για τη συνέχιση των σπουδών του, επί πλέον, το βάρος θα μετατεθεί στο τέλος των σπουδών, όπου θα απαιτείται η συμπλήρωση 12μηνης διάρκειας εκπαιδευτικού ταξιδιού.

7. Σε επίπεδο προγραμματισμού, προτεραιότητα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών και λοιπών υποδομών και του εκπαιδευτικού προγράμματος, η αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εργαστήρια, στον εκπαιδευτικό εξοπλισμό και τα εποπτικά μέσα, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις της EMSA. Οι σχετικές δράσεις θα προσδιορισθούν στο πλαίσιο της ανωτέρω Ομάδας Έργου καθώς και της αξιολόγησης που προαναφέρθηκε και θα ενταχθούν σε ένα Ολοκληρωμένο Πολυετές Πρόγραμμα Αναβάθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις υποδομές (κτιριακές εγκαταστάσεις), το Υπουργείο προωθεί την αποτύπωση τοπογραφικών σχεδίων, καθώς και τις διαδικασίες νομιμοποίησής τους μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων. Ήδη ψηφίστηκε ρύθμιση1 για τη νομιμοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Μακεδονίας, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και την εκτέλεση επισκευαστικών έργων με ιδιωτική χρηματοδότηση (Αμερικανικός Νηογνώμων) (συνημμένο 3).

Σημειώνεται τέλος, ότι εκτεταμένη παρέμβαση αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής του ΚΕΣΕΝ ύψους 900.000 ευρώ, ολοκληρώνεται με χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

8. Σε επίπεδο προγράμματος σπουδών, προτεραιότητα αποτελεί η εναρμόνισή τους με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά και η ενίσχυση της πρακτικής εκπαίδευσης στα ναυτικά μαθήματα, η βελτίωση της μεθοδολογίας διδασκαλίας, κλπ

9. Σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού, τα προβλήματα αφορούν περισσότερο στην ενημέρωσή του για τη σύγχρονη ναυτική τεχνολογία αλλά και στην έλλειψη πρόσφατης εμπειρίας στη θάλασσα, ενώ υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες προσέλκυσης εκπαιδευτών υψηλού επιπέδου, λόγω έλλειψης προσοντολογίου αλλά και κινήτρων.

Παράλληλα, απουσιάζει η αξιολόγηση των εκπαιδευτών καθώς και η δυνατότητα μετεκπαίδευσής τους. Παρά τα προβλήματα αυτά που θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα, έχουν ήδη γίνει συγκεκριμένα βήματα όπως:

-η νομοθετική ρύθμιση που ήδη ψηφίστηκε, με την οποία οι συνταξιούχοι ΝΑΤ2 εκπαιδευτές ναυτικών μαθημάτων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ωριαία αντιμισθία, εξαιρούνται μέχρι την 31-12-2014 από το ν. 3863/2010 (οι περιορισμοί και οι μειώσεις των συντάξεών τους είχαν ως αποτέλεσμα να μην προσέρχονται και οι θέσεις στις Σχολές να παραμένουν κενές) (συνημμένο 3),

-η τροπολογία που προωθούμε για τη βελτίωση της διαδικασίας μονιμοποίησης των με τριετή θητεία επίκουρων καθηγητών εφαρμογών ΑΕΝ (τροποποίηση του Ν.3450/2006) (Συνημμένο 4) και

προκήρυξη 202 θέσεων ωρομισθίων καθηγητών ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ (μειωμένες κατά 10%)

10. Σε επίπεδο σχεδιασμού και χρηματοδότησης, εκτός από τις ήδη δεσμευμένες πιστώσεις ύψους 14 εκατ. Ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) «Εκπαίδευση και διά βίου Μάθηση», το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζουμε από κοινού ένα πλέγμα δράσεων και ενεργειών προκειμένου η ναυτική εκπαίδευση να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί αφενός, η αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων για το ναυτικό επάγγελμα και αφετέρου, οι πρόσθετες υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της αναθεωρημένης Διεθνούς Σύμβασης STCW.
_____________________________

Και ελληνικά ελπίζω γνωρίζουμε για να αναγνώσουμε τι ακριβώς ειπώθηκε από τους υπουργούς. Προσπαθήσαμε και με τη μορφοποίηση του κειμένου να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μέσα από τα πολλά λόγια να προσέξουν την ουσία. Πχ με το κόκκινο χρώμα τονίσαμε τις επιτροπές και τα γραφεία και τις διοικήσεις που συγκροτήθηκαν ή θα συγκροτηθούν για την περιλάλητη αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης! Οκτώ παρακαλώ στον αριθμό! Με πόσα μέλη συνολικά; Με τι κόστος από τους μισθούς όλων αυτών που θα καταλάβουν τις ανάλογες καρέκλες; Θα φτάσουν τα ψίχουλα που διατίθενται για τη ναυτική εκπαίδευση για όλους αυτούς τους μισθούς; Και τι θα μείνει για την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών; 

Στην πραγματικότητα και αν κανείς διαβάσει προσεκτικά τις εξαγγελίες ουδέν πρόβλημα επιλύεται. Και με μπαλώματα προσπαθούν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Πχ για προσωπικό στις ΑΕΝ. Θα πάρουν λέει συνταξιούχους του ΝΑΤ...  Κι ενώ παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για προσέλκυση προσοντούχων εκπαιδευτών, καμία σχετική ρύθμιση δεν αποφάσισαν. Μόνο προκήρυξη για μια ακόμη φουρνιά ωρομισθίων...  Ωραία αναβάθμιση! με σιτεμένους πλοιάρχους - μηχανικούς στις έδρες των ΑΕΝ και ωρομίσθιους που τώρα ψάχνουν να προσλάβουν αντί πινακίου φακής και δίχως προσοντολόγιο που θα εξασφαλίζει μια στοιχειώδη έστω ποιότητα του προσωπικού αυτού... 

Κι ενώ ο κόσμος των σπουδαστών καίγεται με το δεύτερο ειδικά εκπαιδευτικό ταξίδι, κανένα ουσιαστικό μέτρο και εδώ. ΘΑ φτιάξουν ένα γραφείο λέει! Σταδιοδρομίας! Που ΘΑ απευθύνονται οι δόκιμοι να βρουν καράβι. Πότε ΘΑ; Εδώ το πολιτικό σκηνικό φλέγεται και κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξει η τρικομματική κυβέρνηση ειδικά μετά το σκάνδαλο με τη λίστα... 

Ποιος ξέρει λοιπόν η όποια νέα κυβέρνηση τι θέση θα έχει για το πολύπαθο υπουργείο Ναυτιλίας πρώτα και μετά και για τη ναυτική εκπαίδευση...  Το σημειώνουμε με αφορμή και το σχόλιο του νυν ΥΕΝ πως ο κατακερματισμός του υπουργείου από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου ζημίωσε και τη ναυτική εκπαίδευση! Χάθηκε, είπε, ο κ. Μουσουρούλης, πολύτιμος χρόνος!!!  Και τον ρωτάμε: 

Θα πληρώσει κανείς αυτή τη χασούρα; Θα τιμωρηθούν που οι ενέργειές τους ζημίωσαν τη ναυτική εκπαίδευση; Καμία εξαγγελία κι εδώ. Και το ατιμώρητον συνεχίζεται!!! 

Όπως συνεχίζεται και το γελοίο του πράγματος. Να μην μπορείς να εξασφαλίσεις εκπαιδευτικό ταξίδι στους υπάρχοντες δοκίμους και να εισηγείσαι να πάρεις 200 σπουδαστές περισσότερους του χρόνου!!! Και το άκρον άωτον της γελοιότητας είναι να παραδέχεσαι παρακάτω ότι θα μειωθεί κι άλλο η προθυμία των εφοπλιστών (λόγω λέει της οικονομικής κρίσης!!!) να προσλαμβάνουν δοκίμους! Κινδυνεύει το μυαλό μας διαβάζοντας τέτοιες (ας μην πω τη λέξη... ) προτάσεις! Όταν μειώνεται η ζήτηση εσύ να ανεβάζεις την προσφορά!!! Καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί; Στοιχειώδεις γνώσεις πολιτικής οικονομίας ελπίζω διαθέτουμε ως αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού... 

Αερολογίες λοιπόν και για μια ακόμη φορά τακτική να βολευτούν διάφοροι καρεκλοκένταυροι σε επιτροπές και όργανα και γραφεία και διοικήσεις και να μασάνε τον πικρό ιδρώτα του Έλληνα και να ροκανίζουν τα δυσβάσταχτα στις πλάτες μας χαράτσια. 

Και την ίδια ώρα εκεί έξω, στην αληθινή ζωή, εκατοντάδες απελπισμένοι δόκιμοι. Να τραβάνε τα μαλλιά τους από την τρελή κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Σας μεταφέρω αυτούσιο πρόσφατο σχόλιο κοπέλας δοκίμου από το γκρουπ που έχουμε στο face book:

mporei na m e3hghsei kapoios to logo pou sou dinoun elpides kai meta na stis pairnoun pisw... pas se etairia na kaneis mia praktikh kai sou lene poios se esteile..?? gia pio logo na me esteile kapoios.?? mono me meson pleon mporeis na douleyeis..??? na douleyw erxomai oxi gia na ka8omai... oloi 8eloun na se voh8isoun kai telika ti ginete.?? meneis sunexeia stin apeksw.. hdh exasa ena oloklhro xrono ap th sxolh gt dn vrika na mparkarw... oxi kai allon..!!! mou eipan feugeis 26 tou mhnos(septemvriou).. shmera 4 oktwvriou p 3anamilisa me thn etairia m eipan oti mphke allos sth 8esh m logo oti mpike meso tou efoplisth.. epeidh piga monh m dn me piran.. ena megalo MPRABO se autous tous an8rwpous pou me aperiyan gia allh mia fora...

Μια τρελή κατάσταση που δεν αφορά μόνο την ανεύρεση πλοίου αλλά και τη λειτουργία των σχολών, και που ο κ. Υπουργός απέκρυψε ότι και φέτος είναι τόσο προβληματική ώστε κάποιες σχολές (όπως της Ύδρας) να έχουν αναστείλει την έναρξη λειτουργίας τους!!! γιατί δεν έχουν προσωπικό!!! 

Κι αυτοί μας λένε ΘΑ και ΘΑ και ΘΑ! Χορτάσαμε υποσχέσεις και εξαγγελίες!!! 


ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.