BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Οργισμένη απάντηση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργου, σε αρθρογράφο του Έθνους της Κυριακής

Αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο από το σάιτ της ΠΕΝΕΝ

http://www.penen.gr/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΟ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΤΗΣ 25/3/2012

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΣΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΤΑΛΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΝΕΝ,
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 132 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Με οργή και αγανάκτηση διάβασα στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 25/3/2012 δισέλιδο αφιέρωμα για το άτομό μου και σε άλλους που εκπροσωπούν σε επίπεδο σωματείων και ομοσπονδίας του Ναυτικούς μας. Το κείμενο υπογράφει ο Κώστας Νάνος.
Πρόκειται για ένα άθλιο, κακόβουλο και άκρως συκοφαντικό λιβελογράφημα το οποίο κατασκευάσθηκε και συντάχθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ακτοπλόων Εφοπλιστών και σε πολλά σημεία αναπαράγει τις δημοσιοποιημένες εφοπλιστικές θέσεις και την ακραία προπαγάνδα.
Στην πραγματικότητα το δημοσίευμα αυτό θα μπορούσε να είναι η επίσημη θέση των εφοπλιστών της Ακτοπλοΐας σε μια πληρωμένη διαφήμιση προς την εφημερίδα σας…
Είναι ντροπή και κατάντημα για τον δημοσιογράφο – καταγγελία θα καταθέσουμε και στο συνδικαλιστικό του όργανο την ΕΣΗΕΑ – να παραβιάζει χονδροειδέστατα την δημοσιογραφική δεοντολογία υιοθετώντας και αναπαράγοντας συκοφαντίες, λασπολογίες και ανακρίβειες του χειρίστου είδους. Αυτό δεν ονομάζεται δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά δημοσιογραφική αλητεία. Οι ναυτιλιακοί κύκλοι που επικαλείται είναι συγκεκριμένα πρόσωπα της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας που στο δημοσίευμα φωτογραφίζονται από αναφορές σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν Ναυτεργάτες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Τονίζω ότι η εφημερίδα σας επί σειρά ετών είχε στις τάξεις της μια ομάδα άξιων και ικανών δημοσιογράφων που τιμούσαν το επάγγελμα, που πρόβαλαν αντικειμενικά τα γεγονότα και όλες τις εξελίξεις στον χώρο της Ναυτιλίας και του Πειραιά.
Η διατεταγμένη δημοσιογραφία, τα υπαγορευμένα «δημοσιογραφικά» κείμενα τα οποία στηρίζονται στην παραπληροφόρηση και σε πηγές ενημέρωσης ακραίων εφοπλιστικών κύκλων οι οποίοι έχουν θέσει ως βασική τους στόχευση το ξεκλήρισμα των Ελλήνων Ναυτεργατών από την Ακτοπλοΐα καθώς και την κατάργηση όλων των θεσμοθετημένων κατακτήσεων των Ναυτεργατών, οδηγούν στον αφελληνισμό της Ακτοπλοΐας και τους Ναυτικούς σε εργαζόμενους χωρίς θεσμοθετημένα δικαιώματα.

Εμπόδια σε αυτή την τυχοδιωκτική και αλλοπρόσαλλη εφοπλιστική στρατηγική ήταν και είναι η ΠΕΝΕΝ και η Διοίκησή της.

Η ΠΕΝΕΝ όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου μας και όλου του Ναυτεργατικού μας κόσμου. Για αυτό και η κακοήθεια, η ανακρίβειες και η συκοφαντία μέσα από μεθοδευμένα δημοσιεύματα. Όμως το ψέμα, η εμπάθεια και η κακοποίηση της αλήθειας έχουν κοντά ποδάρια, γρήγορα θα αποκαλυφθούν και θα εκτεθούν τόσο οι εμπνευστές όσο και αυτοί που ανέλαβαν (άραγε με πιο τίμημα) να υλοποιήσουν το σχέδιο της δυσφήμησης και της συκοφαντίας εναντίον της ΠΕΝΕΝ και συνολικά των Ναυτικών μας.

Χαρακτηριστικό του στόχου του συγκεκριμένου δημοσιογράφου που ανέλαβε να παρουσιάσει και να προβάλει τις εφοπλιστικές αθλιότητες και συκοφαντίες είναι ότι απέφυγε να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που εμπλέκει στο «δημοσίευμά του», όπως επίσης παρέλειψε (όχι τυχαία) την όποια αναφορά στα οξύτατα προβλήματα που μαστίζουν την Ναυτεργατική οικογένεια (εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτικούς). Λέξη ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν για τα Ναυτεργατικά προβλήματα που μας αφορούν, για την χρεοκοπία του ΝΑΤ, για την κατάρρευση του Οίκου Ναύτη και την δραματική κατάσταση των άλλων ταμείων μας. Ούτε λέξη για το βίαιο εκδιωγμό των Ελλήνων Ναυτεργατών από την κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία με την πλήρη και χωρίς όρους απελευθέρωση του καμποτάζ, για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς στα πλοία, για την παραβίαση των ΣΣΕ, για τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, για το γεγονός ότι μια σειρά εταιρίες καθυστερούν επί μήνες την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών και τόσα άλλα.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας στις αναφορές του δημοσιεύματος που με θίγουν προσωπικά θέλω να υπογραμμίσω τα παρακάτω:

Συνιστά αθλιότητα και εσκεμμένο ψέμα ο ισχυρισμός ότι είμαι «γυρολόγος της κεντροαριστεράς» αφού μετά από την αποχώρησή μου το 1991 από το ΚΚΕ ουδέποτε εντάχθηκα σε άλλο κόμμα, ούτε εκτέθηκα ή έβαλα υποψηφιότητα σε βουλευτικές, ευρωεκλογές, νομαρχιακές, δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές. Ουδέποτε έχω κάνει τοποθέτηση δημόσια υπέρ κάποιου κόμματος και φυσικά ουδεμία σχέση είχα ποτέ (ιδεολογική – πολιτική – συνδικαλιστική ή οργανωτική) με το ΠΑΣΟΚ στου οποίου την πολιτική είτε ως κυβέρνησης, είτε ως αντιπολίτευσης ήμουν πολέμιος και σε πλήρη αντιπαράθεση. Μια πολιτική η οποία ήταν να στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και να αλυσοδένει την χώρα μας σε στρατιωτικούς και οικονομικούς σχηματισμούς.

Είναι ψέματα επίσης ότι είχα οποιαδήποτε οργανωτική σχέση με το ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διότι είναι βαθειά πεποίθησή μου ότι οι συνδικαλιστές που αντιπροσωπεύουν τους εργαζόμενους δεν θα πρέπει να έχουν την οποιαδήποτε κομματική συμμετοχή ή δράση για όσο διάστημα διατηρούν ενεργό ανάμειξη και συμμετοχή σε όργανα του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού μαζικού κινήματος. Αυτή ήταν και μια βασική αντίθεσή μου με το ΚΚΕ πριν φύγω το 1991, στο οποίο πάλεψα για την αυτόνομη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος πέρα και έξω από τις παγιωμένες και κατεστημένες αντιλήψεις που θέλουν τα κόμματα να ποδηγετούν τα συνδικάτα για τους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις. Κατά συνέπεια η αναφορά του τίτλου της πρώτης σελίδας του «Έθνους της Κυριακής» «20 χρόνια άγκυρα σε κόμματα» δεν με αφορά, όσο για τα περί «καπεταναίων του γλυκού νερού» προφανώς ο συντάκτης του τίτλου να θεωρεί καπεταναίους και ναυτικούς του αλμυρού νερού όσους υποτάσσονται και συμβιβάζονται με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κυβερνητική πολιτική….

Για τα περί κεντροαριστεράς, σε ότι με αφορά δεν είχα, δεν έχω κι ούτε θα έχω στο μέλλον οποιαδήποτε σχέση με κεντροαριστερά, με σχήματα τα οποία υπηρετούν και διαιωνίζουν το καπιταλιστικό σύστημα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ είναι σταθερά προσανατολισμένη σε ταξική κατεύθυνση χωρίς να έχει κανενός είδους κηδεμονία και εξάρτηση (από κόμματα, κυβέρνηση και εργοδοσία).

Η οποιαδήποτε προσπάθεια να ταυτιστεί η ΠΕΝΕΝ και εγώ προσωπικά με την ΠΝΟ, την γραμμή, την κατεύθυνση και την λειτουργία της είναι καταδικασμένη να αποτύχει διότι σταθερά είμαστε όλα τα χρόνια ενάντια στην τακτική και στρατηγική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, την οποία ποτέ δεν εγκρίναμε μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα της Ομοσπονδίας, όπως επίσης ποτέ ως τώρα δεν ψηφίσαμε υπέρ στα οικονομικά της ΠΝΟ για συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στα πρακτικά των οργάνων και επανειλημμένα έχουμε δημόσια τοποθετηθεί.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είμαστε σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα υπέρ του ελέγχου, της πλήρους διαφάνειας (χωρίς όρους και προϋποθέσεις) και υπέρ της συμμετοχής των Ναυτεργατών σε όλες τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Γι αυτό και απαιτούμε να δώσει αμέσως το ΣΔΟΕ στην δημοσιότητα το όποιο πόρισμα έχει καταλήξει στους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν βάσιμα να αιωρούνται πολλά και διάφορα.

Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας πρέπει η απάντηση να δημοσιευθεί (τίτλος 1ης σελίδας) και η υπόλοιπη επιστολή μου να είναι αυτούσια στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας σας την 1/4/2012 στον ίδιο ακριβώς χώρο.

Κατά τα λοιπά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου για τα όσα συκοφαντικά και βλαπτικά γράφτηκαν εναντίον μου και εναντίον του κλάδου που εκπροσωπώ.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς το «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» προκειμένου να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Πειραιάς 27/3/2012

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

_________________________

Το άρθρο του Έθνους της Κυριακής μπορείτε να το διαβάσετε εδώ


___________________________

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Πραγματική έκπληξη η απάντηση του Αντώνη Νταλακογιώργου. Τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και προς τη μορφή που επέλεξε να τη στείλει. Χρόνια τώρα βλέπουμε ανάλογα σχόλια σε βάρος του προέδρου της ΠΕΝΕΝ από την εφημερίδα Ριζοσπάστης (και όχι μόνο) για τα οποία μάλιστα έχουμε μιλήσει κι εμείς παλιότερα ως ιστολόγιο.



Βλέπουμε και απαντήσεις που δίνει ο ίδιος μέσα από το περιοδικό του σωματείου, το Ματσακόνι. Άλλη όμως απάντηση με τόση οργή γραμμένη δεν έχουμε διαβάσει!

Σαφώς και δεν υπονοούμε ότι η οργή του είναι αδικαιολόγητη. Και ίσα ίσα που επικροτούμε τη θέση που παίρνει ως συνδικαλιστής για τις κομματικές εξαρτήσεις αλλά και την ξεκάθαρη δήλωσή του για τις κατηγορίες που χρόνια του επιδικάζουν, τις σχέσεις με το Συνασπισμό και που τώρα βλέπουμε να επεκτείνονται ακόμη και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Τι τα θες όμως και τι τα γυρεύεις. Εκεί κάτω στο λιμάνι υπάρχει μια πολύ άσχημη κατάσταση στο ναυτεργατικό κίνημα. Κι αυτήν ακριβώς την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε και ο αρθρογράφος της εφημερίδας για να ρίξει τη δική του λάσπη. Ο στόχος σαφής. Και τον αποκαλύπτει ο Νταλακογιώργος στην απάντησή του. Απάντηση που ρίχνει αλάτι στις πληγές μας γιατί τα λέγαμε από καιρό πως όσα συνέβαιναν δε θα βγουν σε καλό του ναυτεργατικού κινήματος.

Εμείς πάντως για μια ακόμη φορά θα απευθύνουμε έκκληση για ενότητα σε όλα τα ταξικά σωματεία της θάλασσας. Όταν ο εχθρός απέναντι συσπειρώνεται δεν μπορεί οι εργάτες να παραμένουν χωρισμένοι.

Η ενότητα σήμερα είναι το μεγάλο ζητούμενο και για τους ναυτεργάτες και για όλο το εργατικό κίνημα της χώρας.

Ξέρουμε πως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με όσα έχουν προηγηθεί. Η ενότητα. Μα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Χωρίς ενότητα είμαστε καταδικασμένοι να χάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.