BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Τρελά πράγματα συμβαίνουν με τα Σωστικά στον Ασπρόπυργο

Η είδηση για τα τρελά πράγματα που συμβαίνουν με τα Σωστικά στον Ασπρόπυργο προέκυψε μέσα από ένα διάλογο των μελών μας στο face book. Η αρχική ανάρτηση έλεγε τα εξής:

elpizw na exete enimerwthei oles gia to aparadekto gegonos stin aen aspropyrgou me ta swstika.................AISXOS!!!!!!!!!!

Ακολούθησε ένας μακρύς διάλογος από τον οποίο πληροφορηθήκαμε ότι οι καθηγητές των Σωστικών απεργούν και αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να εξεταστούν σπουδαστές που είναι έτοιμοι για μπάρκο. Μάλιστα οι σπουδάστριες μας ενημέρωσαν ότι έχουν βρει εταιρεία και λόγω της κατάστασης φοβούνται πως θα χάσουν την ναυτολόγησή τους!

Λογικό ήταν να ανησυχήσουμε και να δώσουμε διάφορες συμβουλές στα κορίτσια που ήταν αναστατωμένα με την κατάσταση. Τις ρωτήσαμε λοιπόν αν πήγαν στο Υπουργείο. Και απάντησαν πως πήγαν και ότι εκεί τους είπαν πως τηλεφώνησαν στο διευθυντή των Σωστικών και θα τους εξετάσει ο ίδιος αφού οι άλλοι καθηγητές απεργούν. Πλην όμως κατά την επιστροφή τους στη σχολή διαπίστωσαν ότι ο διευθυντής δεν ήταν στη θέση του και μάλιστα οι κοπέλες υποψιάζονταν πως η απουσία του έγινε για να μην εξετάσει τους σπουδαστές...

Ως εδώ λοιπόν όλα φαίνονται φυσιολογικά και εμείς που διαβάζαμε τα σχόλια των σπουδαστριών είχαμε αρχίσει να νευριάζουμε με τον διευθυντή που προφανώς δεν απεργεί και από την άλλη δεν εκτελεί την εντολή του υπουργείου. Όμως απέξω απ' το χορό ήμασταν. Και λέγαμε τραγούδια χωρίς να ξέρουμε την αλήθεια. Την αλήθεια που αποκάλυψε σε απάντηση καταπέλτη ένα άλλο μέλος του γκρουπ και με εμπειρία στη ναυτική εκπαίδευση. Παραθέτουμε την απάντηση που έγραψε:

"Αγαπητές σπουδάστριες διαβάζοντας όλα αυτά που γράφετε ειλικρινά λυπάμαι διότι βέβαιώνομαι ότι δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω τα εξής:

Πρώτον οι εξετάσεις για να είναι έγκυρες πρέπει να γίνονται με αυτούς τους καθηγητές που αναγράφονται στο πρόγραμμα και με τους αναπληρωτές τους. Άρα πας μη απεργός δεν δικαιούται να σας εξετάσει αν δεν είναι γραμμένος στο πρόγραμμα ακόμα και αν είναι διευθυντής.Αν γίνει αυτό θα γίνει παρανόμως και χωρίς καμία εγκυρότητα. Δηλαδή θα σιωπούν άπαντες εως ότου να γίνει καμία στραβή που τότε θα βγάλουν όλοι την ουρά τους απέξω και θα την πληρώσει ο διευθυντής ως ο παρανόμως εξετάζων.

Εφ' όσον παρήλθε η μέρα των εξετάσεων (όπως συνέβη σε σας),πρέπει να βγει καινούργιο πρόγραμμα με δύο εξεταστές καθηγητές.Αυτό φυσικά δεν γίνεται μες το μεσημέρι με ένα τηλεφώνημα από το Υπουργείο και εν όσο την ώρα αυτή οι καθηγητές σας είχαν μεταβεί στο ΚΕΣΕΝ σε συνέλευση για την απεργία.(Αυτοί βγάζουν το πρόγραμμα)

Δεύτερον αυτό που έγινε σήμερα στην Πύλη της Σχολής Ασπροπύργου,δηλαδή το να την κλείσετε και να μην επιτρέπετε την έξοδο στους καθηγητές της ΣΣΠΜ είναι απαράδεκτο,παράτυπο και παράνομο.Μ αυτό τον τρόπο σίγουρα θα χάλασατε και την διάθεση των καθηγητών να σας εξυπηρετήσουν πράγμα που από ότι έμαθα ήταν στις προθέσεις τους να κάνουν προκειμένου να μη χάσετε το μπάρκο σας.(Εγώ προσωπικά αν ήμουν ωρομίσθια καθηγήτρια εκεί, μετά απο τέτοιο γεγονός θα έδινα κατ ευθείαν παραίτηση.)

Τρίτον, όσον αφορά για τον διευθυντή ,ο οποίος φαντάζομαι ότι θα ήθελε να εξυπηρετήσει τους σπουδαστές,σίγουρα θα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση.Ο εν λόγω πρέπει να μάθετε ότι απλά εξυπηρετεί τη ΣΣΠΜ,(η οποία θα έπρεπε να έχει δικό της διευθυντή), χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή, καθ όσον κανονικά είναι διευθυντής της ΑΕΝ. ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ, ΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΚΑΘ΄ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΕ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΥΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ;

Ας έχετε υπ όψιν σας ότι αν οι καθηγητές σας αύριο παραιτηθούν,μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις πρέπει: να βγει προκήρυξη η οποία θα διαρκέσει κάποιες μέρες, μετά να γίνει αξιολόγηση και να υπογραφεί η πρόσληψη των νέων καθηγητών.Χρειάζονται τουλάχιστον 20 με 30 εργάσιμες ημέρες και αν έχουμε αργίες και εκλογές σαφώς παραπάνω.Οι ωρομίσθιοι καθηγητές δεν είναι μόνιμοι και μπορούν να παραιτηθούν ανά πάσα στιγμή. Και ειδικά τώρα με τα νέα μέτρα δεν γνωρίζω αν θα τους συμφέρει να παραμένουν και να διδάσκουν αμισθί, διότι αυτά που θα πληρώνονται δεν θα φθάνουν ούτε για τις κρατήσεις τους.

Ας δούμε όμως και γιατί απεργούν:

Η απεργία γίνεται για την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των ΚΕΣΕΝ και της ΣΣΠΜ. Επειδή λοιπόν το ωρομίσθιο καθορίζεται με το μισθό του μονίμου,μετα τη μείωση του μισθού,το ωρομίσθιο θα είναι πολύ χαμηλότερο και το Υπουργείο δεν ξέρει με ποιο τρόπο και πόσο θα πληρώνει αυτούς τους καθηγητές ,(δηλαδή τους ωρομίσθιους).Ξέρει όμως ότι η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από 01/11/11 και το αντίτιμο των ωρών που έχουν οι καθηγητές δουλέψει και πληρωθεί από την 01/11/11 πρέπει να το επιστρέψουν μαζι με όποια επιδόματα έχουν λάβει.Και αυτό σημαίνει ότι αν συνεχίσουν να εργάζονται,θα εργάζονται χωρίς να πληρώνονται για τους επόμενους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο και Ιούλιο και φυσικά χωρίς να γνωρίζουν εαν θα τους προσλάβουν το Σεπτέμβριο αφού είναι όλοι ωρομίσθιοι (δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος στη ΣΣΠΜ Ασπροπύργου εδώ και αρκετά χρόνια).

Επίσης ας δούμε τι γίνεται γενικά με τις σχολές.Προετοιμάζουν τα πάντα για την ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικά τα ΚΕΣΕΝ και τις ΣΣΠΜ.(Δεν σας το αναλύω τώρα αυτό το θέμα αλλά μπορώ να σας πω τι προβλέπω κάποια άλλη φορά).

Όταν θα γίνουν θα καλείσθε να πληρώνετε ,ειδικά αυτού του είδους την εκπαίδευση των Σωστικών.

Προσπαθήστε λοιπόν να εκτιμήσετε αυτό που έχετε και όχι μόνο να απαιτείτε αλλά και να προσφέρετε.Και κυρίως δεν πρέπει να διασύρετε αυτούς που προσπαθούν να σας προστατεύσουν και να σας εξυπηρετήσουν αλλά πρέπει και εσείς να πράττετε σαν ενήλικες.Οι εταιρείες σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνουν κατανόηση και περιμένουν. Αν έχουν σκοπό να σας πάρουν θα σας πάρουν είτε έτσι είτε αλλιώς.Έχουν δει πολλά τα μάτια μου και ξέρω να εκτιμήσω καταστάσεις. Αν δεν έχουν σκοπό να σας προλάβουν θα το δουν σαν υπεκφυγή, σαν δικαιολογία."

Εμείς τι να προσθέσουμε μετά από όλα αυτά; Που ούτε μας περνούσαν από το μυαλό ότι μπορεί να συμβαίνουν;

Αυτό πάντως που πραγματικά μας ανησύχησε είναι το φαινόμενο κοινωνικού αυτοματισμού στην πύλη του Ασπροπύργου. Από τους σπουδαστές σε βάρος των απλήρωτων καθηγητών!!! Αν είναι δυνατόν! Ζούγκλα έχουμε καταντήσει;

3 σχόλια:

  1. Είναι απαράδεκτο οι "καθηγητές" να κάνουν στάση εργασίας την τελευταία μέρα που μένει στα παιδιά για να ολοκληρώσουν τα σωστικά τους και να τα απειλούν για να κατέβουν στη πορεία μαζί τους. Αυτό είναι στυγνός εκβιασμός. Τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα να χάσουν το ταξίδι τους, και το εξαμηνό τους. Αλλοι τόσα χρόνια ηταν εκείνοι που πέρναν δυο και τρεις μισθούς. Να 'χουμε και λίγο ντροπή δεν ειναι κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερινιώ, προφανώς δεν έχεις μάθει ότι η απεργία είναι αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου σε μια χώρα που θέλει να λέει ακόμη στο Σύνταγμά της ότι είναι δημοκρατική. Πολύ περισσότερο όταν οι συγκεκριμένοι καθηγητές δεν είναι τίποτε παιδαρέλια ή λαμόγια που παίρνουν δυο και τρεις μισθούς όπως θέλεις να τους παρουσιάσεις. Είναι πλοίαρχοι εμπορικού ναυτικού που σημαίνει ότι τουλάχιστον οι δόκιμοι της σχολής θα έπρεπε και ιεραρχικά να τους δείχνουν το δέοντα σεβασμό και όχι να κάνουν αυτά που μάθαμε στην πύλη του Ασπροπύργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντελως συμπτωματικα την ημερα εκεινη περναγα την δευτερη ημερα εκπαιδευσης στα σωστικα μεσα.Εγινε 2 ωρη σταση εργασιας απο τους καθηγητες.Προς τιμην τους μας κρατησαν μεχρι τις 5 το απογευμα για να μην παραταθει το προγαμμα της εκπαιδευσης κατα μια ημερα.

      Διαγραφή

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.