BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ

http://www.pemen.gr/deltia/anak/anaksyskepsi2February.2011.doc

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, πάρτε ΟΛΟΙ μέρος

στη ΣΥΣΚΕΨΗ που θα γίνει την ΠΕΜΠΤΗ

10 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 11 το πρωί

στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων,

Μετά τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 27 Γενάρη, ακολούθησε παρέμβαση στο ΓΕΝΕ όπου μεταξύ άλλων απαιτήσαμε:

• Άμεση σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΝΕ, η πλειοψηφία του να αποτελείται από εκπροσώπους των αντιπροσωπευτικών ναυτεργατικών ενώσεων.

• Κάθε μήνα συγκέντρωση όλων των CREW LIST των πλοίων στο ΓΕΝΕ. Δεν μπορεί η ανεργία να «χτυπά» κόκκινο και να υπάρχουν ελλείψεις και παραβιάσεις των οργανικών συνθέσεων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

• Χτύπημα της μεσιτείας και του δουλεμπορίου.

Aναδεικνύοντας την διαρκή ολομέτωπη επίθεση που μας κήρυξαν Κυβέρνηση – Εφοπλιστές – ΕΕ, συνεχίζουμε τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καλούμε όλους τους Ναυτεργάτες στη σύσκεψη στις 10 Φλεβάρη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ στις 11 π.μ. και παρέμβαση στο ΓΕΝΕ, απαιτώντας ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ.

Ταυτόχρονα, στις 10 Φλεβάρη, μέρα ολοήμερης κινητοποίησης για το ταξικό κίνημα, συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση – συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή, στις 6.30 το απόγευμα που αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Καμία αυταπάτη, καμιά αναμονή. Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, έρχονται αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων. Οι ναυτεργάτες σφυρηλατώντας την ταξική ενότητα με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο με την ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Φλεβάρη.

► ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.500 ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Το σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στις 26/01/2011, με τίτλο «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 20, προβλέπεται η συντριβή του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, διογκώνοντας την ανεργία, επιβάλλοντας το καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα. Μετά τα ποντοπόρα, την άρση του Cabotage στα Τουριστικά εξελίσσεται και στην Ακτοπλοΐα, με την κατάργηση του 10μηνου δρομολόγησης και στελέχωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων με ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, διαλύοντας το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο.

Επίσης αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για την διάλυση του Λιμενικού Σώματος και ενσωμάτωσής του όπως και τα πλοία σε όλες τις κατηγορίες, στα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (άρθρο 5). Μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξελίσσεται με εφιαλτικές επιπτώσεις για την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

► ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ η επίθεση της κυβέρνησης κατά των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, με την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

► ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤ – ΚΑΑΝ και του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ. Στο στόχαστρο ξαναμπαίνουν και οι συντάξεις. Στοχοποιούνται οι επικουρικές, ενώ η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, όπου παρουσιάστηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, προεξοφλούν ότι μετά από το 2015 το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο τη βασική σύνταξη και αυτή για 12 μήνες και όχι για 14. Που σημαίνει ότι η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης είναι το πρώτο βήμα για την οριστική κατάργησή τους στο άμεσο μέλλον, ενώ ετοιμάζουν και περικοπές στην ήδη πενιχρή σύνταξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων

► ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Αυτό που βιώνουν οι πρωτοετείς σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) που περιπλανώνται για εύρεση εργασίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια. Κανένας σχεδιασμός δεν γίνεται ανά σχολή και συνολικά στο ΥΕΝ για την άμεση εξασφάλιση θέσεων εργασίας, κανένας σχεδιασμός στους απόφοιτους Μηχανικούς – Πλοιάρχους, κανένας σχεδιασμός στο ΚΕΣΕΝ.

Συνάδελφοι ναυτεργάτες,

Δεν μπορεί να υπάρχει αξίωση για καλύτερους όρους ζωής της εργατικής οικογένειας χωρίς αυτή να συνοδεύεται με μαζικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και από τους συνδικαλιστικούς φορείς τους.

Η δικαίωσή μας θα κριθεί με πολύμορφες ταξικές μάχες και σ' αυτές εντάσσονται οι κινητοποιήσεις μας στις 10 Φλεβάρη και η απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Παίρνοντας υπόψη ότι η πρώτη βασική παραγωγική δύναμη της κοινωνίας, είναι η εργατική δύναμη, ο εργαζόμενος άνθρωπος που επιβάλλεται να εργαστεί και να ζήσει σε ανθρώπινες συνθήκες, να διεκδικήσει τον κοινωνικό πλούτο που παράγει και του ανήκει.

Ευρωπαϊκή Ένωση – ΝΑΤΟ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μας λεηλατούν τους φυσικούς πόρους και καταστρέφουν τους εργαζόμενους, τους ναυτεργάτες.

Ο αγώνας είναι αντιϊμπεριαλιστικός – αντιμονοπωλιακός προς όφελος των ναυτεργατών, των εργαζομένων, του εργαζόμενου λαού.

Πειραιάς 02 Φλεβάρη 2011

2 σχόλια:

  1. παροτι τις τελευταιες μερες πριν μπαρκαρω δεν πολυβγαινω θα παω αυριο στην συσκεψη.Ακομα θελω να σου πω οτι διαβασα οτι πριν λιγο πιασανε πειρατες στην σομαλια το 300αρι irinesl με 22 πληρωμα 7 ελληνες με ελληνικη σημαια.Ναι τα ειχαμε πει οσο συνεχιζετε η πεινα στην περιοχη τοσο θα αυξανονται τα κρουσματα και δεν θα μπορουσαν να την γλιτωνουν τα ελλεηνικα καραβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δαναη θα μου επετρεψεις να περιγραψω την σημερινη εκδηλωση των ανεργων ναυτεργατων στον πειραια,ειχε παλι σχετικα αρκετο κοσμο η συσκεψη ανεργων ναυτεργατων,το παρον εδωσαν οι προεδροι των σωματειων ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ε.Ν-ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ-ΕΚΠ-ΟΓΕ.Στις ομιλιες τονιστηκαν παλι τα προβληματα των ναυτεργατων και η υποβαθμισμενη λειτουργια του ΓΕΝΕ.Επισης εγινε αναφορα στο ΠΔ που υπογραφτηκε χτες και επαιξε σε ολα τα σαιτ με ναυτιλιακα και αφορα την αποφαση που εγινε νομος πλεον που επιτρεπει σε οποιονδηποτε πλοιαρχο Α' ταξεως απο ολες τις χωρες της ΕΕ να μπορει να πλοιαρχευει σε οποιοδηποτε πλοιο με ελληνικη σημαια.Αυτο ηταν ενα υσχιρο χαστουκη στην ΠΕΠΕΝ και στην ΠΝΟ που ειναι πλοιαρχοκρατουμενες και νομιζαν οτι οτι και να γινει στην ναυτιλια αυτοι παντα θα ειναι στις γεφυρες των πλοιων.Τελος θελω να σημειωσω οτι ηταν η πρωτη φορα που εξω απο την ΠΕΜΕΝ(απεναντι στον ΧΟΝΤΟ) υπηρχε μικρη δυναμη αστυνομιας που συνοδευσε την πορεια μεχρι το ΓΕΝΕ.Τελος να πω οτι μετα το τελος της πορειας και στην επιστροφη στην ΠΕΜΕΝ υπηρχε ζεστη φασολαδα και ρεγγα για ολους τους ναυτεργατες που ελαβαν μερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.