BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Μπλεγμένο και σε άλλη ναυτική τραγωδία το Aegean WindΤην είδηση πως το Aegean Wind, το πλοίο που χριστουγεννιάτικα βύθισε με τη φωτιά του στο πένθος 9 οικογένειες ναυτικών, είχε και στο παρελθόν εμπλακεί σε άλλη ναυτική τραγωδία, την πληροφορηθήκαμε από ανάρτηση του Πειρατικού Ρεπορτάζ:


http://peiratikoreportaz.blogspot.com/2010/01/aegean-wind_31.html


Εκεί αναφέρεται, με υπογραφή του Capt. Ν. Πλακά, πως συνέβη και:


"άλλο δυστύχημα τον Απρίλιο του 2005 στα Δαρδανέλλια.


Tο τραγικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης του "AEGEAN WIND" με το "MSC ROBERTA", ήταν τρείς νεκροί Ινδοί Ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του containership.


Επίσης εξ αιτίας της σύγκρουσης, προκλήθηκε ρύπανση της θάλασσας, των ακτών κοντά στην Καλλίπολη και στο Τσανακαλέ και ρύπανση αλιευτικών και άλλων πλοίων στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς τέτοια τραγικά γεγονότα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν οι εξ Ανατολών γείτονές μας."


Και από το ακόλουθο λινκ παραθέτουμε αυτούσια την είδηση για εκείνη τη σύγκρουση:


http://www.turks.us/article.php?story=20050404070415411&mode=print


3 die in Dardanelles shipping accident


Monday, April 04 2005 @ 07:04 AM Central Daylight Time


All three of those killed were aboard the container carrier the MSC Roberta.


Three crew members of a Panamanian registered container ship were killed in a collision with another cargo vessel in the Dardanelles Strait Saturday.


Turkish maritime authorities announced Sunday that the three, all Indian nationals, were killed when their ship, the MSC Roberta collided with the Greek-flagged Aegean Wind, off the town of Gelibolu near the northern or Marmara entrance to the Strait.


The MSC Roberta was sailing down the Strait en-route to Greece from Turkey while the Greek vessel was heading north up the Strait, carrying a cargo from travelling from Ghana to Ukraine at the time of the accident.


Traffic in the Dardanelles was halted until the damaged Panamanian ship was towed to safety. The cause of the collision has yet to be determined by authorities, though there were strong winds blowing in the region at the time of the accident.


Τι έδειξε η έρευνα για εκείνο το ατύχημα; Φυσούσαν λέει ισχυροί άνεμοι στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος... μα αλίμονο όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι τα καράβια να τσουγκρίζουν μεταξύ τους...
Το τραυματισμένο σώμα του Ρομπέρτα...


Στο ακόλουθο λινκ http://www.denizhaber.com/HABER/1037/21/aegean-wind.html εντοπίσαμε μερικές ακόμη χαρακτηριστικές φωτογραφίες εκείνης της σύγκρουσης:


Όπως διαπιστώνουμε το κοντέινερ χτυπήθηκε στη δεξιά του πλευρά και σχεδόν στη μέση. Πάλι καλά να λέμε που δεν εμβολίστηκε τελείως... να χαθούν και άλλες ζωές.


Αντίθετα το Aegean Wind προσέκρουσε με την πλώρη:
Και συγκεκριμένα με τη δεξιά μάσκα:
Μετά τη σύγκρουση πραγματοποιήθηκε όπως διαβάσαμε και αλκοτέστ στον πλοίαρχο του Aegean Wind καθώς και στον υποπλοίαρχο, Βύρωνα Χαραλαμπίδη και Δημήτριο Μαμόλη αντίστοιχα. Κάτι που δε διαβάσαμε να έγινε στην επόμενη τραγωδία που ενεπλάκη το Aegean Wind, στη φωτιά δηλαδή που σκότωσε εννιά μέλη του δικού του πληρώματος στα ανοιχτά της Βενεζουέλας.


Πάντως όσον αφορά το θέμα της σύγκρουσης, στο ΔΚΑΣ αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά:


Όταν δύο μηχανοκίνητα πλοία συναντώνται με πορείας αντιθέτους ή σχεδόν αντιθέτους, εις τρόπον ώστε να υφίσταται κίνδυνος συγκρούσεως, εκάτερον οφείλει να μεταβάλει την πορεία του προς τα δεξιά, ώστε έκαστον να διέλθει εκ της αριστερής πλευράς του ετέρου.


Κι ακόμη ο κανονισμός αποφυγής συγκρούσεων λέγει:


Οσάκις δύο μηχανοκίνητα πλοία διασταυρώνουσι τας πορείας των, κατά τρόπον ώστε να υφίσταται κίνδυνος συγκρούσεως, το πλοίον, το οποίον το έτερον προς την δεξιάν πλευράν, οφείλει ν΄απομακρύνεται της πορείας του και, εφ' όσον αι συνθήκαι της περιπτώσεως το επιτρέπουν, θ' αποφεύγει να διέρχεται πρώραθεν του ετέρου πλοίου.


Αυτά βέβαια ισχύουν στην ανοικτή θάλασσα. Εκεί που έγινε η σύγκρουση του Aegean Wind με το Roberta, δεν είναι ανοικτή θάλασσαν, πιθανόν λοιπόν να υπήρχε σύστημα διαχωρισμού της κυκλοφορίας (δεν έχω περάσει ποτέ από κει, δε γνωρίζω τι ισχύει... ) Και για το λόγο αυτό δεν είναι και εύκολο να καταλάβουμε από τις φωτογραφίες και μόνο ποιο πλοίο έφταιγε. Πάντως στην ανοικτή θάλασσα η ευθύνη σε μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν του Ρομπέρτα. Αλλά και πάλι θα πρέπει κανείς να γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες και τους χειρισμούς που προηγήθηκαν από τα δυο πλοία για να βγάλει συμπέρασμα...


1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΕΦΤΑΙΓΕ ΓΙΑΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΑΞΙΔΕΥΑ ΜΕ ΤΟ AEGEAN WIND ΤΟ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΑΝΕΒΑΙΝΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΛΑΣΣΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ AEGEAN WIND ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Η ώρα σε όλο τον κόσμο

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗΟ ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.