BLOG ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.

Βίρα τις άγκυρες

Οι πρώτες απόφοιτοι της ΑΔΣΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Οι καπετάνισσες είναι εδώ. Με δικό τους επίσημο χώρο στο διαδίκτυο. Χώρος που επιθυμεί να δημιουργήσει νέους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσά μας και να προβάλει το επάγγελμα της γυναίκας αξιωματικού γέφυρας. Τις ομορφιές του επαγγέλματος, τα προβλήματα, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, τους πόθους και τους καημούς μας. Η πρωτοβουλία ανήκει στις πρώτες που αποφοίτησαν από Ελληνική Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, την ΑΔΣΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. Έτος 1980. Ο χώρος όμως ανήκει σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αψήφισαν τις δυσκολίες και ακολούθησαν το δρόμο της θάλασσας. Ιδιαίτερα βέβαια στις γέφυρες των πλοίων αλλά το ίδιο καλοδεχούμενες είναι και όλες οι άλλες γυναίκες που ποτίστηκαν με αρμύρα και ανέπνευσαν τον άνεμο του πελάγου.


Βίρα τις άγκυρες, κορίτσια. Σαλπάρουμε!

16 σχόλια:

  1. Συνταξιδευτές μου καλημερούδια σας. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας. Θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο για το ταξιδιάρικο αυτό blog. Καπετάνισσα, ύπαρχε και όλοι εμείς οι άλλοι άντε καλά μας ταξίδια και ο Αη Νικόλας στην πλώρη μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερούδια ή μάλλον καλησπερούδια, Θαλασσινούλα μου. Πήρα και τη δική σου πρόσκληση για το Θαλασσοπόρο σου και θερμά σε ευχαριστώ. Καλά μας ταξίδια λοιπόν, κι εδώ κι εκεί.

    Φιλιά...

    Και να πιούμε και κείνο το καφεδάκι που λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΝΑΤ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΝΑΥΑΓΙΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΘΕΙΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ,ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΠΙΑΣΤΟ ΚΙ ΟΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ..ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΣΕΡΝΙΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ...

    19 Ιούνιος 2008 6:24 μμ


    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ...ΑΙΝΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ό,τι θέλουν θα ασχολούνται οι ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ. Και λογαριασμό δε θα δίνουν. Ειδικά σε τύπους που μπαίνουν εδώ με γυαλιά μυωπίας και δε βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Μόνο με τον Καββαδία ασχολείται το blog; Άνοιξε λίγο τα ματάκια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι άξιες απόγονοι των μεγάλων θαλασσοπόρων, ελληνίδες καπετάνισσες!

    Πραγματικά έχω ενθουσιαστεί με το blog σας!
    Δεν περίμενα ότι θα βρω κάτι τέτοιο στο αχανές διαδίκτυο.
    Μπορώ να πω ότι δροσίσατε τη φλόγα μέσα μου η οποία καίει λόγω της τόσης φυλετικής ανισότητας στον χώρο αυτό.
    Ένιωσα μια αίσθηση αλληλεγγύης και δύναμης, στοιχεία απαραίτητα για την εξέλιξη της καριέρας μας.
    Μόνο έτσι θα επιτύχουν οι γυναίκες στη θάλασσα, ενωμένες!
    Νιώθω πραγματικά ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η εποχή για μεγάλες επιδιώξεις και διεκδικήσεις δικαιωμάτων στη δουλειά μας.
    Ελπίζω εσείς οι παλαιότερες, να στηρίξετε το ''νέο αίμα'' για μια καλύτερη και ίση αντιμετώπιση.
    Βλέπετε οι ικανότητες και το σθένος του χαρακτήρα είναι αρκετά για να κερδίσεις το σεβασμό και την αναγνώριση στο καράβι,αλλά δεν διασφαλίζουν τυπικά και διαδικαστικά ζητήματα του νόμου, όπως η διαφορά μισθού λόγω φύλου, η μη πρόβλεψη μέτρων για τις μητέρες ναυτικούς και πολλά ακόμα. Θέλω να πω συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και τον ωραιότατο σχεδιασμό.
    Αν και νέα στο επάγγελμα (ανθυποπλοίαρχος - απόφοιτος Α.Ε.Ν. Ασπροπύργου 2008),επιτρέψτε μου να συμμετάσχω στη παρέα σας.
    Το πιό σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε μέσα από το blog αυτό, είναι κατά τη γνώμη μου το ότι δίνεται επιτέλους το βήμα σε κάθε γυναίκα θαλασσοπόρο να εκφράσει τις απόψεις τις για την ωραιότερη δουλειά, τη δουλειά του ναυτικού.
    Να μοιραστεί τις εμπειρίες της, να εκτονώσει τον πόνο, τα παράπονα, την αδικία, τις κακουχίες.
    Αλλά και να δημιουργήσει, να ονειροπολήσει, να προτείνει, να επιτύχει, να ''ταξιδέψει''..
    Ανέκαθεν πίστευα πως οι μόνοι άνθρωποι που δίνουν αξία στη ζωή και την ύπαρξή τους, είναι οι ναυτικοί και οι καλλιτέχνες.
    Αν δεν είσαι ένα από αυτά τα δύο, δεν έχεις ζήσει τίποτα.
    Σας βγάζω το καπέλο, όχι μόνο για τις γνώσεις σας, αλλά και για τη καλλιτεχνική πλευρά σας, η οποία όπως διαπίστωσα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.
    Συγχωρήστε μου τη φλυαρία και τον ενθουσιασμό, εύχομαι τα καλύτερα για εσάς και τις οικογένειές σας κι υπόσχομαι να επιστρέψω με πολλά φλέγοντα θέματα προς συζήτηση, αν φυσικά με δεχτήτε στην παρέα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καπτα - Μαριώ καλωσόρισες στην παρέα μας. Με όλο τον ενθουσιασμό σου που κατάφερες να μας τον μεταδώσεις. Χείμαρρος είσαι κοπελιά. Μπράβο σου.

    Για καλύτερη επικοινωνία σε περιμένουμε στο φόρουμ http://educandus.forumotion.com/index.htm

    ΥΓ. Συγκινήθηκα και με τον τίτλο του μπλογκ σου. Το πρώτο δικό μου πράγμα που άνοιξα στο ίντερνετ είχε ακριβώς το ίδιο όνομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. makari na imoun akoma se ena karabi etsi gia na xefigo ligo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αναφορά στη Helmepa και ειδικότερα στην Παιδική Helmepa από μία από σας ήταν συγκινητική. Νομίζω ότι οι γυναίκες ευαισθητοποιούνται γρηγορότερα και δραστικότερα. Αξέχαστη παραμένει η πρώτη συνάντηση με μια νέα δόκιμο από τη Λειβαδιά, στο πρώτο της ταξίδι σε ένα LNG, αριστούχα στην Γ΄Λυκείου και απόλυτα συνειδητοποιημένη με μια επιλογή σχολής, την ΑΕΝ Ασπροπύργου.

    Στέλεχος HELMEPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Η Helmepa είναι για μένα που αναγκάστηκα να αφήσω τα καράβια και να βγω στη στεριά, ο ζωντανός μου κρίκος με τη θάλασσα. Ήμουν κάποτε ναυτίλος στα πέλαγα, τώρα καμαρώνω που ανήκω στους ναυτίλους της Helmepa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΠΕΤΙΝΑΣΣΕΣ!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΞΑΔΕΡΦΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ....ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ; ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν σας πω δεν ξέρω; Θα λέω την αλήθεια... Υπάρχει πρόβλημα κορίτσια με το επάγγελμα τον τελευταίο καιρό. Δε θέλω να σας απογοητεύσω αλλά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στη ναυτιλία. Οι σπουδαστές των σχολών πρέπει να κάνουν δυο ταξίδια κατά τη διάρκεια των σπουδών, 6 μήνες το καθένα, αλλιώς δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Όμως τον τελευταίο καιρό πολλά παιδιά, ειδικά κοπέλες, δεν καταφέρνουν να βρουν καράβι.

    Από κει και πέρα για να μπείτε στη σχολή θα δώσετε εξετάσεις ή θα πάτε με τη λεγόμενη προκήρυξη. Περισσότερες πληροφορίες και πιο σίγουρες θα έχετε αν επικοινωνήσετε με μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, πχ του Ασπροπύργου. Από τον ΟΤΕ εύκολα θα βρείτε το τηλέφωνο. Πάρτε να σας πουν γιατί αυτά τα πράγματα αλλάζουν και μη σας πω κάτι που δε θα είναι σωστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας! Για κάποιο λόγο η ιστοσελίδες όλων των ΑΕΝ είναι ανενεργές. Το ξαδερφάκι μου ο Διονύσης πρόκειται να γραφτεί στην ΑΕΝ Ασπροπύργου και σκέφτηκα μια και έχει γράψει κάτω από τη βάση στη φυσική να του κανόνιζα κανένα φροντιστήριο μέχρι το Σεπτέμβρη. Όμως που μπορώ να βρω τι Φυσική κάνουνε εκεί; Υπάρχει κάτι στο ιντερνετ με την ύλη των μαθημάτων; ποιος φορέας μπορεί να μας το πει αυτό; Ελπίζω να μην είμαι way off the topic :) Anyway, σε όσες ταξιδεύουν εύχομαι να περνάει γρήγορα ο καιρός και να γυρίσουν, με το καλό, σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νικούλα, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Ίσως αυτό που ρωτάς να μπορούν στην ίδια την ΑΕΝ να στο απαντήσουν... Πάρε τους τηλέφωνο και ρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σας! Είμαι 4ο έτος στην ΑΕΝ Μακεδονίας και έχω πάρει πτυχιακή εργασία με θέμα "WOMAN SEAFARERS IN GREECE". Σκεφτόμουν λοιπόν μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με διάφορες πληροφορίες που δεν θα ήταν δυνατόν να αντλίσω απο κάποια άλλη σελίδα του διαδυκτίου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βεβαίως. Αν είσαι Αθήνα αύριο, Κυριακή, 8 Απρίλη, ώρα 8 το βράδυ, έχουμε ραντεβού πολλές καπετάνισσες στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Στην καφετέρια ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. Αλλιώς μπες στο γκρουπ που έχουμε στο φέις μπουκ και κάνε αίτηση να γίνεις μέλος για να έρθεις σε επαφή μαζί μας. https://www.facebook.com/groups/42398879619/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Welcome onboard! Αφήστε μας το μήνυμά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εκτός αν αλλού αρμενίζουμε... Οπότε κουράγιο μέχρι να καταπλεύσουμε και πάλι στο λιμάνι...

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΝ

Οικολογικό Περισκόπιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ



Ο ΟΡΚΟΣ


ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ...


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΑΝ;


Στα μάτια σας, μας είπαν, βλέπουμε το μέλλον της Ναυτιλίας. (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Φικιώρης)

Μα το δικό μας μέλλον αποδείχτηκε κόλαση.

Τώρα τα ίδια τάζουν στα νέα κορίτσια για να τα πείσουν να πάνε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αυτές δε θα χρειαστεί να περιμένουν για να ανακαλύψουν την ίδια κόλαση της ανεργίας. Από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αναζητώντας καράβι για πρακτική άσκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κλειστές πόρτες των εταιρειών. Δεκάδες νέες καπετάνισσες κινδυνεύουν να χάσουν το επόμενο εξάμηνο της σχολής γιατί ο Ιούλιος μπήκε και καράβι δε βρήκαν. Πολλές ακόμη αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για τον ίδιο λόγο. Μα κανενός υπευθύνου δεν ιδρώνει το αυτί.

Αντίθετα μας ζητούν να σκεφτούμε το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ και τα διαφυγόντα κέρδη για τον τουρισμό. Την ώρα που οι ναυτεργάτες, γυναίκες και άντρες, βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ. Και απαιτούν να μην απεργούμε, να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Είμαστε υποχρεωμένες να μην υπακούσουμε. Το δις εξαμαρτείν δεν αρμόζει ούτε στις γυναίκες. Και ειδικά σε καπετάνισσες.

Ορκιστήκαμε για καπετάνισσες. Όχι για νέες Ιφιγένειες. Και αυτόν τον όρκο θα τιμήσουμε. Καπετάνισσες στη θάλασσα και καπετάνισσες στη ζωή. Με το κεφάλι ψηλά απαιτούμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Και να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει ο θεσμός τριάντα χρόνων. Το μέλλον της ναυτιλίας ανήκει και σε μας. Όχι γιατί μας το έταξε ένας υπουργός μα γιατί έχουμε κι εμείς προσφέρει τον ιδρώτα μας για την ελληνική ναυτιλία.

Τώρα όμως με την άρση του καμποτάζ και τον αφανισμό των ελλήνων ναυτεργατών που θα σημάνει, το ΝΑΤ κινδυνεύει να χρεωκοπήσει. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε όσους ναυτεργάτες τόσα χρόνια έδιναν τις εισφορές τους;

Γι' αυτό στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ είμαστε όλοι ενωμένοι. Άντρες και γυναίκες. Παλιές και νέες καπετάνισσες. Και είναι ο αγώνας αυτός αγώνας επιβίωσης.

Μη μας ζητάτε λοιπόν να σκεφτούμε το Ζενίθ. Γιατί αυτός που βρίσκεται στο ναδίρ δεν έχει πια τίποτε άλλο να χάσει αν αγωνιστεί. Εκτός από τις αλυσίδες του.

Βίρα λοιπόν τις άγκυρες! Κι ας σπάσουν και οι καδένες. Για το μέλλον που ονειρευτήκαμε και δικαιούμαστε μετά από τριάντα χρόνια να ζήσουμε. Την καταξίωση του θεσμού της ελληνίδας καπετάνισσας.

Έτσι τιμούμε εμείς την επέτειο των τριάντα χρόνων από την αποφοίτηση. Με αγώνες!

Εκεί, στον Πειραιά, στο λιμάνι. Που η ακηδία όλων μας ξεμπάρκαρε.

Είναι η ώρα να μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και η ώρα να σταματήσουν να ξεγελάν κι άλλες αθώες κοπέλες με κούφιες υποσχέσεις. Η ώρα να βγει ο θεσμός από την κόλαση.

Τριάντα χρόνια μετά ξέρουμε καλά γιατί μας άνοιξαν την πόρτα της ναυτιλίας. Χωρίς καν να το ζητήσουμε εμείς. Τώρα νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να την ξανακλείσουν. Ωραία λοιπόν. Στις δικές τους κλειστές πόρτες απαντάμε με κλειστά λιμάνια. Δίκαιο δεν είναι;

Ή όλοι μαζί στο ζενίθ ή όλοι μαζί στο ναδίρ. Δεν μπορεί η μεν ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη στον κόσμο και να ανθοφορεί και οι έλληνες ναυτεργάτες να πετιούνται στον καιάδα. 85.000 έλληνες ναυτικοί το 1980, λιγότεροι από 20.000 σήμερα. Μιλάνε οι αριθμοί. Κόντρα στους αριθμούς για τα διαφυγόντα κέρδη από το Ζενίθ και το κάθε Ζενίθ. Και στο κάτω κάτω ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Απαιτούμε λοιπόν από την Πολιτεία να θέσει στο ζενίθ της τον άνθρωπο. Ζητάμε να πάρει πίσω την άρση του καμποτάζ και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης τόσο των ελλήνων ναυτεργατών όσο και της γυναίκας ναυτεργάτριας.

Ζητάμε πολλά; Όχι! Ζητάμε μόνο να τιμήσουν τα τριάντα χρόνια που χωρίς καμία στήριξη καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό της ελληνίδας καπετάνισσας. Και που παρά τις αντιξοότητες έχουμε σήμερα να καμαρώνουμε αρκετές συναδέλφισσες σε βαθμό υποπλοιάρχου αλλά και πρώτου πλοιάρχου.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε ισάξια με τους άντρες συναδέλφους στις γέφυρες των πλοίων. Και δεν ανεχόμαστε άλλο πια ούτε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου μας ούτε και άλλη εκμετάλλευση των γυναικών ναυτικών με στόχο να χτυπηθεί συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα. Σας είπαμε, ξέρουμε γιατί μας ανοίξατε την πόρτα. Δε μας κάνατε χάρη.

Μας βάλατε στα καράβια για τον ίδιο λόγο που τώρα βάζετε τους αλλοδαπούς. Χωρίς να νοιάζεστε αν θα τα καταφέρουμε επαγγελματικά. Μας θέλατε το πολύ πολύ για ανθυποπλοιάρχους. Δεν περιμένατε πως θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Επιδιώκατε να δημιουργήσετε ζευγάρια ναυτικών. Να μένουμε περισσότερο στο πλοίο, να δεχόμαστε μικρότερους μισθούς για να μας ναυτολογήσετε μαζί. Κι όταν τα σχέδιά σας βγήκαν όλα πλάνα, βιαστήκατε να μας κλείσετε την πόρτα. Προτιμώντας τους αλλοδαπούς.

Ε, σας λέμε ότι και αυτό το σχέδιο πλάνη θα βγει. Θα φροντίσουν οι ναυτεργάτες γι' αυτό. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Δίπλα στο ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Γιατί αυτό και μόνο μας στήριξε αταλάντευτα τριάντα τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο χρωστάμε τώρα να ανταποδώσουμε.

Γιατί αχάριστες οι ελληνίδες καπετάνισσες δεν είναι. Και το ξέρετε. Όπως αγαπήσαμε τα καράβια σας όταν μας δώσατε την ευκαιρία να εργαστούμε , και υπερβάλαμε εαυτούς για να σταθούμε αντάξιες, ίδια τώρα τιμούμε τα τριάντα χρόνια της παρουσίας μας υποστηρίζοντας ολόψυχα τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο κάτω κάτω δε μας αφήσατε άλλο δρόμο. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι η μόνη μας ελπίδα να μη σβήσει ο κλάδος μας. Και να μην πάνε στράφι τριάντα χρόνια προσπάθειας και θυσίας.